Onderzoeksjournalist Ivan Goloenov is vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Dat maakte de minister van Binnenlandse Zaken dinsdag 11 juni bekend. Zijn arrestatie veroorzaakte veel maatschappelijke kritiek en ook na zijn vrijlating is er geprotesteerd. De Meduza-correspondent werd verdacht van grootschalige drugshandel maar volgens hemzelf heeft de politie de drugs in zijn rugzak en appartement gedropt.

Het voortbestaan van een prominente Russische mensenrechtenbeweging staat op het spel nadat het ministerie van Justitie haar een forse boete oplegde omdat ze zich niet volgens de wet heeft geregistreerd als 'buitenlands agent'. Lev Ponomarjov, algemeen directeur van ‘Voor de mensenrechten’ vraagt burgers om geld over te maken om de boete te betalen.

Russische politici hopen op een positievere houding van het Europarlement jegens Rusland, nu eurosceptische partijen meer zetels hebben verworven. Ze hopen dat de dialoog tussen het Russische parlement en het Europarlement hersteld wordt. De ontmoeting van de delegaties van beide parlementen die sinds de jaren ’90 tweemaal jaarlijks plaatsvond, werd in het voorjaar van 2014 door het Europarlement opgeschort wegens het conflict tussen Europa en Rusland over Oekraïne.

Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg heeft Rusland gelast om 24 gearresteerde Oekraïense zeelui onmiddellijk vrij te laten. De zeelui werden in november opgebracht vlakbij de brug over de Straat van Kertsj, die Rusland met de Krim verbindt.

Op 20 mei werd Volodymyr Zelensky in de Rada, het parlement in Kyiv, officieel beëdigd als president van Oekraïne. Hij zegde in zijn inauguratierede functionarissen uit het Porosjenko-tijdperk de wacht aan en stelde zich streng op tegenover Rusland. Daarna ontbond hij de Rada en schreef nieuwe verkiezingen uit, die nog vóór de zomer moeten plaatsvinden. Parlementsvoorzitter Paroebi vecht dit besluit aan bij het Constitutioneel Hof.

Sinds 13 mei vinden er in het centrum van Jekaterinburg demonstraties plaats tegen de herbouw van de Sint-Catharinakerk, waarvoor een van de populairste stadsparken zou moeten wijken. Poetin stelde sussend voor een referendum over de kwestie te organiseren.

Als Rusland zijn investeringsklimaat niet verbetert, corruptie op het allerhoogste niveau onbestraft laat en doorgaat met zijn geopolitiek van isolement en protectionisme is er geen ruimte voor economische groei. Het land loopt jaarlijks 30 miljard dollar mis. Dat zegt de in Londen gevestigde econoom Sergei Guriev, hoofdeconoom van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Hij ontvluchtte Rusland in 2013.

Op 22 april is in Rusland de eerste boete opgelegd voor het beledigen van de staat. Voor het delen van twee video’s op sociale media met het commentaar ‘Poetin is een sprookjesachtig warhoofd’, moet de 34-jarige Joeri Kartyzjev een gemiddeld maandsalaris als geldboete betalen. Een nieuwe wet maakt sinds eind maart het 'openlijk beledigen' van de staat of de maatschappij strafbaar.