De kogel is door de kerk. De Oekraïens-orthodoxe Kerk mag zich losmaken van het patriarchaat in Moskou. Patriarch Bartholomeus van Constantinopel, die als primus inter pares de bevoegdheid heeft om orthodoxe kerkgemeenschappen een onafhankelijke autocefale status te geven, zal de zelfstandigheid van de Oekraïense kerk vermoedelijk in november in een zogeheten tomos op schrift vastleggen.

Rusland speelt met de gedachte de Raad van Europa definitief te verlaten. Als vervanger voor de interparlementaire dialoog kan mogelijk de vergadering van voorzitters van parlementen van Eurazië gaan fungeren. Deze suggestie van Doema-voorzitter Volodin volgde op de weigering van de Parlementaire Assemblee (PACE)  om Rusland tegemoet te komen met aanpassing van de regels, waardoor het moeilijk zou worden om een delegatie stemrecht te ontnemen bij wijze van sanctie.

De Oekraïense cineast Oleg Sentsov is gestopt met zijn hongerstaking.  Zijn gezondheidstoestand werd kritiek. De Europese Unie maakt zich zorgen over de behandeling van de gevangen filmregisseur maar in Rusland wuift men deze zorgen weg.

Rusland beschouwt de gecoördineerde westerse bekendmaking van hackersactiviteiten van GROe-agenten als een ‘anti-Russische spionnenmanie’, een ‘helse parfumcocktail’  en een ‘geregisseerde propaganda-actie’ en verwacht een verdere verslechtering van de betrekkingen, ook met Nederland.

 

De Russische inlichtingendienst FSB is volgens de nieuwssite Rosbalt op zoek naar degenen die persoonsgegevens over de verdachten van de aanslag in Salisbury op ex-spion Skripal hebben gelekt. Gezocht wordt naar medewerkers van Binnenlandse Zaken die aan journalisten of anderen de gegevens hebben verkocht.

De lokale verkiezingen die in september in tachtig regio’s plaatsvonden, hebben op meerdere plaatsen een verrassende uitslag opgeleverd. Hoewel regeringspartij Verenigd Rusland, op een enkele uitzondering na, al jaren zo goed als zeker is van de overwinning, lijkt daar dit najaar verandering in te zijn gekomen. Waarom?

De twee Russen die door de Britse politie zijn aangewezen als de verdachten in de moordaanslag met gif op ex-spion Skripal, zijn volgens Britse en Russische onderzoeksjournalisten medewerkers van een Russische inlichtingendienst. Hun paspoortgegevens zouden erop duiden dat zij niet de gewone burgers zijn die zij beweren te zijn, maar agenten van de militaire inlichtingendienst GROe.

In een juridisch conflict over het afbetalen van een Russische lening ter grootte van 3 miljard dollar heeft Oekraïne een kleine overwinning op Rusland behaald. Volgens een Brits gerechtshof moet het dispuut tussen Moskou en Kiev in een volwaardige juridische procedure worden uitgevochten. Omdat in die civiele zaak dan alle feiten en omstandigheden rond de lening ter tafel kunnen komen, beschouwt de Oekraïense regering deze rechterlijke uitspraak in Londen als een succes.