Oppositieleider Aleksej Navalny is begonnen aan een verkiezingstournee door Rusland. In Moermansk, Jekaterinburg en Omsk kwamen vele duizenden mensen op de meetings af. De komende dagen gaat hij naar de Siberische steden Novosibirsk, Vladivostok en Chabarovsk.

Een leider van de Krim-Tataren heeft acht jaar gevangenis gekregen voor zijn rol in 2014 bij protesten tegen de plannen van Rusland om de Krim te annexeren. Ahtem Tsjigoza werd schuldig bevonden aan het opruien van demonstranten in februari 2014, waarbij ongereldheden uitbraken. Volgens de aanklacht zijn daarbij twee doden gevallen en tientallen gewonden.

Daags na de lokale en regionale verkiezingen van 10 september kraait de oppositie in Moskou voorzichtig victorie. Kandidaten van de oude politieke partij Jabloko en van de nieuwe gelegenheidscoalitie Verenigde Democraten, die voormalig parlementariër Dmitri Goedkov had gesmeed, wisten in 10 van de 146 deelraden van de hoofdstad de meerderheid aan zetels in de wacht te slepen. 

Igor Setsjin, topman van het staatsenergieconcern Rosneft, is dinsdag 5 september niet in de rechtbank te Moskou verschenen om te getuigen in de zaak-Oeljoekajev. Setsjin zei niet persoonlijk te zijn opgeroepen voor de zitting in het corruptieproces tegen de voormalige minister van Economische Zaken. De bestuursvoorzitter van Rosneft, een van de machtigste zakenlieden van Rusland, stond alleen op de lijst van getuigen. De verdediging dacht dat Setsjin ook in persoon zou worden gedaagd voor de zitting van begin september.

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov zal zich tegen Moskou afzetten, als Rusland de regering van Myanmar blijft steunen, terwijl deze moslims vervolgt. Dat heeft Kadyrov in een videoboodschap laten weten. De Russische buitenlandcommentator Vladimir Frolov noemt de uitspraken van Kadyrov ‘een grote politieke sensatie’. Het gebeurt nooit, dat een lid van de elite openlijk kritiek geeft op de Russische buitenlandse politiek, merkt Frolov op.

Het diplomatieke conflict tussen Rusland en Amerika escaleert verder, zowel in concrete daden als qua taalgebruik. De laatste actie in de wederzijdse represailles is de sluiting begin september van drie diplomatieke posten in de Verenigde Staten. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is dit een ‘flagrant vijandige daad’.

Rusland vindt het opvoeren van de druk op Noord-Korea gevaarlijk. President Poetin zei dat zwaardere sancties geen effect zullen hebben. 'Ze eten liever gras dan dat ze hun kernwapenprogramma opgeven.' Hij waarschuwde tegen 'militaire hysterie' die een mondiale catastrofe kan veroorzaken. Hoewel hij de Noord-Koreaanse kernproeven een provocatie noemde, waren zijn woorden over hysterie vooral gericht aan de VS. 

De Russische geheime dienst FSB heeft een speciale afdeling die theaters en musea screent op uitingen die strijdig zijn met de grondwettelijke orde of aanzetten tot terrorisme. Deze zogenaamde 'tweede afdeling' buigt zich nu ook over de zaak tegen toneelregisseur Kirill Serebrennikov van het gerenommeerde theater Gogol-tsentr, die huisarrest heeft vanwege de verdenking van 'grootschalige fraude' met staatssubsidies. Dat meldt persbureau RBK. De afdeling werkt nauw samen met het ministerie van Cultuur.