De spectaculaire verkiezingsoverwinning van Volodymyr Zelensky is op de Russische tv en in de kranten uitgebreid becommentarieerd, maar de stemming is eerder afwachtend en sceptisch dan eufoor. En Poetin vindt het nog te vroeg voor felicitaties aan het nieuwe staatshoofd. Wel verruimde hij voor inwoners van de rebellengebieden in de Donbas de mogelijkheid om Russische paspoorten aan te vragen.

Na anderhalf jaar heeft een Russische rechtbank in Moskou het huisarrest van toneel- en filmregisseur Kirill Serebrennikov opgeheven. 'Het is nog geen overwinning, maar we zijn er bijna,' zei Serebrennikov na de uitspraak, terwijl hij zijn medestanders omhelsde.

De Oekraïense verkiezingen verliepen oneerlijk, de pro-Russische kandidaat Bojko is geweldig en de winnaar van de eerste ronde Zelenski is geen serieuze kandidaat. Dat is  grofweg de reactie van de Russische televisie en pro-Kremlin kranten op de uitslag in het buurland. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov trok de geldigheid van de verkiezingen in twijfel.

De mensenrechtenactivist Ojoeb Titiëv is op 18 maart, na een rechtszaak van 8 maanden in de Tsjetsjeense stad Sjaly, veroordeeld tot vier jaar celstraf. De politie 'vond' 180 gram marihuana in zijn auto en hield hem vervolgens aan voor het bezit daarvan.

Op 18 maart bezocht Poetin de Krim om de ‘terugkeer’ van het schiereiland te herdenken. In Rusland lijkt men nog tevreden over de annexatie, maar wordt het ook steeds duidelijker dat het veel geld kost.

Ruim vijftienduizend mensen protesteerden op 10 maart in Moskou tegen pogingen van de overheid het Russische internet te beknotten. Zij reageerden daarmee op een omstreden wetsvoorstel waarmee het Russische internet van het wereldwijde web kan worden afgesneden.

Generaal Valeri Gerasimov, chef van de Russische generale staf, zegt dat het Pentagon een nieuwe militaire strategie uitwerkt, waarmee het de tegenstander van binnenuit wil destabiliseren door middel van ‘het protest-potentieel van een vijfde kolonne’.

Eind 2016 werden zes Russische hacking-experts gearresteerd. Nu zijn twee van hen, Sergej Michajlov en Roeslan Stojanov, achter gesloten deuren veroordeeld tot respectievelijk 22 en 14 jaar celstraf voor verraad. Onderzoeksjournalist Andrej Soldatov denkt dat de twee aan de Amerikanen informatie hebben doorgegeven over het hacken van de computers van de Democratische Partij rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.