De medische behandeling van Aleksej Navalny, de oppositiepoliticus die in gevangenschap is getroffen door een onduidelijke maar heftige allergische reactie, schiet volgens medici rond Navalny tekort. Zijn ‘behandelend arts’ heeft daarom twijfels over de oorzaak en de aard van zijn plotselinge ziekte.

Volgens zijn arts Anastasia Vasiljeva hebben de medici in de gevangenis, waar Navalny sinds 24 juli een straf van dertig dagen cel moet uitzitten, zo inadequaat gereageerd op de plotselinge ziekteverschijnselen dat zij niet uitsluit dat er een ‘vergiftiging’ moet worden gemaskeerd. Vasiljeva heeft daarom een t-shirt en haren van Navalny in veiligheid gebracht, zodat er ‘onafhankelijk expertise’ in Rusland en Europa kan worden gedaan.

Uit protest tegen het uitsluiten van oppositie-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou, gingen zaterdag om en nabij de 20 duizend Moskovieten de straat op. Oppositieleider Alexej Navalny riep de menigte op komende zaterdag voor het gemeentehuis te demonstreren en daar te blijven, totdat alle kandidaten zijn toegelaten. De kiescommissie verklaarde daarop dat Navalny het stadsbestuur probeert te intimideren en noemde zijn oproep ‘politieke chantage’.

President Volodimir Zelensky kan Oekraïne komende vijf jaar naar zijn hand zetten. Zijn recent opgerichte partij Dienaar van het Volk heeft bij de parlementsverkiezingen van 21 juli een absolute meerderheid in de Verchovna Rada gehaald. Zelensky is de eerste president in de 28-jarige geschiedenis die zo’n machtspositie heeft. Dienaar van het Volk heeft niet alleen de vorige regeringscoalitie van ex-president Petro Porosjenko een nederlaag toegebracht, maar ook de pro-Russische en radicaal nationalistische partijen.

In Rusland staan drie tienerzussen terecht voor de moord op hun vader. Hun hangt 20 jaar cel boven het hoofd. Het proces roept maatschappelijk protest op, omdat de zussen zwaar werden mishandeld en zeggen uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Huiselijk geweld komt op grote schaal voor in Rusland, maar wordt zelden of nooit bestraft. Activisten willen dat de wetgeving wordt aangepast. 

Rusland wil zijn terugkeer in de Raad van Europa gebruiken om sancties ‘op politieke gronden’ volledig uit te sluiten. Dat heeft de voorzitter van de commissie buitenland van de Federatieraad (de senaat), Konstantin Kosatsjov in de krant Izvestia gezegd.

De grootste autodealer van Rusland, Sergej Petrov, heeft een strafvervolging aan zijn broek gekregen. Hij is de zesde grote Russische zakenman dit jaar die van strafbare feiten wordt verdacht. Volgens Forbes hoort Petrov tot de 200 rijkste zakenlui van Rusland met een geschat vermogen van 900 miljoen dollar.

Met 118 stemmen voor, 62 tegen en 10 onthoudingen heeft de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) de Russische delegatie haar stemrecht teruggegeven. Daarmee is voor het eerst een Europese sanctie tegen Rusland wegens annexatie van de Krim opgeheven. Dit gebeurde onder fel protest van de Oekraïense delegatie, die het besluit als verraad beschouwt aan de principes van de waardengemeenschap en is weggelopen uit de vergadering.  ‘Vandaag vermoorden we onze organisatie. Dit is net als het verraad van München in 1938’, zo waarschuwde Oleksi Gontsjarenko.

Onderzoeksjournalist Ivan Goloenov is vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Dat maakte de minister van Binnenlandse Zaken dinsdag 11 juni bekend. Zijn arrestatie veroorzaakte veel maatschappelijke kritiek en ook na zijn vrijlating is er geprotesteerd. De Meduza-correspondent werd verdacht van grootschalige drugshandel maar volgens hemzelf heeft de politie de drugs in zijn rugzak en appartement gedropt.