Een rechtbank in Moskou heeft begin november het Centrum voor Steun van Inheemse Kleine Volkeren van het Noorden (CSIPN) geliquideerd. Dit is een organisatie die zich inzet voor de vele inheemse volkeren die het Russische poolgebied rijk is. Volgens directeur Soeljandziga willen de Russische overheid en grote investeerders de industriële ontwikkeling van het poolgebied stimuleren en is zijn organisatie daarbij een hindernis. In een open brief laat het Centrum weten niet onder de indruk van de maatregel te zijn: het belooft zijn werk onverminderd voort te zetten.

Jehova’s getuige Sergej Klimov is door een rechtbank in de Siberische stad Tomsk tot zes jaar strafkamp veroordeeld. Als leider van een lokale gemeente van Jehova’s Getuigen – een verboden organisatie in Rusland – werd Klimov schuldig bevonden aan het besturen van een 'extremistische gemeenschap'. In februari 2019 werd de Deen Dennis Christensen al tot zes jaar kamp veroordeeld en in september werden nog zes vonnissen uitgesproken. De religieuze beweging telt in Rusland ongeveer 100.000 leden en 400 lokale gemeentes. Eerder noemde president Poetin de vervolging van Jehova's Getuigen 'absolute onzin'. 

De investeringen en de maatregelen van de overheid zijn ontoereikend om de Russische productie competitief te maken. De importbeperkingen die Rusland sinds 2014 hanteert als antwoord op Amerikaanse en Europese sancties hebben niet geleid tot vermindering van het volume van de import, wel tot hogere prijzen op veel voedselproducten en auto’s. Het marktaandeel van de Russische IT- en computersector is aanzienlijk vergroot doordat de overheid bijspringt.

Vladimir Boekovski, een prominente dissident en mensenrechtenactivist uit de Sovjet-tijd, is zondag 27 oktober op 76-jarige leeftijd in het Engelse Cambridge overleden. Boekovski is vooral bekend geworden als strijder tegen het misbruik in de Sovjet-Unie van psychiatrische behandeling. Anti-sovjet-activiteit werd er gezien als een ‘geestesziekte’ en plaatsing in een psychiatrische inrichting kon gemakkelijk buiten de rechtbank om worden geregeld. Hij leed aan een hartkwaal en onderging enkele jaren geleden al een grote operatie.

Onlangs startte een Russische priester een online petitie waarin hij Italianen oproept zich uit te spreken tegen een mogelijk Italiaans staatsburgerschap van Vladimir Solovjov, één van de meest prominente pro-Poetin televisiemakers die twee luxe villa’s in Italië bezit. De petitie tegen Solovjov is inmiddels door meer dan 190.000 Russen en Italianen ondertekend.

Het vonnis tegen activist Konstantin Kotov is 14 oktober in Moskou in hoger beroep herbevestigd. Kotov kreeg vier jaar gevangenisstraf voor deelname aan niet toegestane protestacties. In de ‘Moskouse strafzaak’ tegen 'massa-onlusten' zijn inmiddels zes mensen per snelrecht veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar na deelname aan vreedzame protestacties voor vrije verkiezingen en ter ondersteuning van politieke gevangenen.

Het Anti-Corruptiefonds FBK van oppositieleider Aleksej Navalny is aangemerkt als ‘buitenlands agent’. Dat heeft het Russische ministerie van Justitie bekendgemaakt. Navalny noemde de maatregel illegaal en eiste bewijs dat zijn organisatie ‘ook maar een cent buitenlands geld heeft ontvangen’.

Oekraïne heeft ingestemd met de zogenaamde 'Steinmeier-formule' voor zelfbestuur voor de separatistische gebieden in de Donbas, die sinds 2014 niet meer onder controle staan van Kiev. Een nieuwe wet moet verkiezingen en een autonome status voor de Donbas binnen Oekraïne regelen. Deze concessie was een voorwaarde van Rusland om de vredesbesprekingen te hervatten.