President Poetin grijpt de aanvallen op de Saoedische olieverwerkingscomplexen aan om de verkoop van Russisch luchtafweergeschut in het Midden Oosten te stimuleren. Tegelijkertijd neemt Rusland Iran, bondgenoot van Rusland in Syrië, in bescherming tegen Amerikaanse beschuldigingen.

De voormalige president van de Oekraïense nationale bank, Valeria Hontareva, wordt ernstig bedreigd. Dinsdag werd een brandbom naar binnen gegooid in haar villa vlakbij Kiev. Eerder deze maand brandde de auto van haar zoon uit. Zijzelf werd eind augustus in Londen, waar ze sinds een jaar woont, op een zebrapad aangereden en moest voor haar verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen.

In meer dan veertig Russische steden vonden donderdagochtend 12 september huiszoekingen plaats bij medewerkers en kantoren van Aleksej Navalny. Ook enkele verkiezingswaarnemers waaronder twee leden van NGO Golos kregen hiermee te maken. De acties vinden plaats in de nasleep van de regionale verkiezingen waarbij pro-Kremlin kandidaten in de Moskouse gemeenteraad bijna de helft van hun zetels kwijtraakten.

In Vladivostok bekritiseerde de Maleisisch premier Mahathir Mohammed op donderdag 5 september opnieuw de bevindingen van het JIT. Net als in juni vroeg hij om harde bewijzen tegen de vier verdachten in plaats van aantijgingen op basis van geruchten. Waarom spreekt premier Mohammed de uitkomsten van het JIT tegen en wat gaat er schuil achter deze opstelling?

De ruil van gevangenen tussen Rusland en Oekraïne, afgelopen weekeinde, wordt in beide landen gezien als eerste stap voor een normalisatie van de betrekkingen. Zaterdag belde president Zelensky met president Poetin. Zij spraken af voorbereidingen te gaan treffen voor een overleg in Minsk.

Aan de vooravond van de lokale verkiezingen in Moskou, op zondag 8 september, zijn enkele arrestanten deze week in sneltreinvaart tot gevangenisstraffen van 2 tot 5 jaar veroordeeld wegens kleine overtredingen. Anderen zijn vrijgepleit van een rol bij de 'massa-onlusten' in wat de 'Moskouse zaak' is gaan heten en vrijgelaten.

Een tweederde meerderheid van de Russen is op de hoogte van de straatprotesten tegen het weren van oppositiekandidaten bij de locale verkiezingen van 8 september en gelooft niet in westerse inmenging. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke opiniepeiler Levada Center. 

Behalve bloggers, rappers en musici protesteren in Moskou ook steeds meer wetenschappers tegen het disproportionele politieoptreden tijdens de demonstraties tegen het weren van oppositiekandidaten bij de Moskouse gemeenteraadsverkiezingen van de afgelopen weken.