Terwijl honderden kapitaalverstrekkers op het jaarlijkse investeringsforum in Sotsji de intentie uitspraken om jaarlijks 106 miljard roebel (€ 1,4 miljard) oplopend tot bijna 1000 miljard roebel (14 miljard euro) in Rusland te gaan investeren, werd in Moskou een van de belangrijkste buitenlandse investeerders gearresteerd. De Amerikaanse bankier Michael Calvey, die al een kwart eeuw actief is in Rusland, werd vrijdag 15 februari opgepakt op verdenking van verduistering. Met hem werden ook vijf andere managers in deze zaak aangehouden.

Wegens druk van de Russische overheid is het Amerikaanse Google akkoord gegaan met censuur en de wijziging van zijn kaarten. Zo is de Krim volgens Google Maps nu volledig Russisch en worden 'extremistische' websites uit de zoekmachine verwijderd.

Op 6 februari werd de Deense Jehova’s Getuige Dennis Christensen door de rechtbank in Orjol veroordeeld tot zes jaar celstraf. Hij woont sinds 1995 in Rusland, en werd al in mei 2017 gearresteerd voor het ondersteunen van de Jehova’s Getuigen. Na meer dan anderhalf jaar voorarrest kwam de uitspraak.

Rusland stapt net als de VS uit het INF-verdrag. Dat kondigde president Poetin aan een dag nadat de Amerikaanse president het verdrag opzegde. De Russische president gaf meteen opdracht om nieuwe kernraketten voor de korte en middellange afstand te ontwikkelen.

Op 24 januari kondigde oppositieleider Aleksej Navalny via YouTube een nieuw project aan: een ‘oorlog voor uw salaris’. Hij wil met zijn anti-corruptie fonds strijden tegen de lage salarissen van Russen door middel van een nieuwe vakbond.

Rusland ontkent dat er zich Russische huurlingen in Venezuela bevinden om president Maduro in het zadel te houden. Persbureau Reuters berichtte op basis van drie zegslieden dat er militaire contractanten van de particuliere firma Wagner in Caracas zijn aangekomen. Een journalist van de Russische oppositionele krant Novaja Gazeta achtte het Reuters-bericht onbetrouwbaar.

De druk op EU-landen die paspoorten in ruil voor investeringen uitgeven wordt steeds sterker. In een rapport waarschuwt de Europese Commissie voor criminaliteit en onveiligheid doordat lidstaten paspoorten en verblijfsvergunningen verkopen aan vermogende investeerders. Het rapport spreekt van het gevaar dat de georganiseerde misdaad de EU infiltreert en gebruik maakt van mogelijkheden voor witwassen, corruptie en belastingontwijking.

De Europese Unie heeft op 22 januari negen betrokkenen bij de inzet van chemische wapens op een sanctielijst gezet. Vier van hen werken voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe en worden verantwoordelijk geacht voor de Novitsjok-aanval in Salisbury tegen de Russische ex-spion Sergej Skripal, in maart 2018.