Het gemiddelde inkomen van alle Russen blijft dalen, ondanks tekenen van economisch herstel. Volgens de halfjaarcijfers van het federaal bureau voor statistiek Rosstat zijn de reële inkomens tussen 1 januari en 1 juli 2017 gedaald met 1,4 procent. Dezelfde trend doet zich voor onder de werkende Russen. Het doorsnee inkomen uit betaalde arbeid is het eerste halfjaar van 2017 gekrompen met 3 procent.

Vanaf juli volgend jaar moeten Russische sociale media en berichtendiensten alle communicatie van gebruikers bewaren en ter beschikking stellen van de veiligheidsdienst FSB. Uit het ontwerpbesluit van de regering, dat eind juli bekend gemaakt werd, heeft de nieuwssite Meduza een lijst gedestilleerd van de gegevens die Yandex, Vkontakte, Telegram en andere diensten moeten vastleggen en op verzoek van de veiligheidsdienst moeten overleggen.

Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder treedt mogelijk toe tot de raad van commissarissen van het Russische staatsenergieconcern Rosneft. In die rol moet bij nauw samenwerken met bestuursvoorzitter Igor Setsjin, een van de machtigste (staats)ondernemers van Rusland en een der belangrijkste bondgenoten van president Vladimir Poetin.

De Russische olietycoon Michail Chodorkovski heeft een boekje open gedaan over president Jeltsins herverkiezing in 1996. De oligarchen die Jeltsins campagne steunden, waren niet zozeer bang voor de verkiezing van de communist Zjoeganov alswel voor een variant dat Jeltsin via een machtsgreep president zou blijven. Jeltsin zou de macht in 1996 nooit vrijwillig hebben afgestaan, aldus Chodorkovski.

De Russische premier Dmitri Medvedev noemt op Facebook de nieuwe VS-sancties 'een volledige economische oorlog met Rusland'. Dat president Trump de wet heeft ondertekend is een bewijs van de 'totale krachteloosheid' van zijn regering. 'De hoop op een verbetering van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen is de bodem ingeslagen'.

Rusland is geen potentiële partner van de NAVO, maar is volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence juist een gevaar geworden voor het Noord-Atlantisch bondgenootschap.

Tijdens een persconferentie in Tallinn na een ontmoeting met president Kersti Kaljulaid van Estland zei Pence: ‘Rusland vormt een bedreiging voor de lidstaten van de NAVO. De Verenigde Staten zullen er alles aan doen om dat af te wenden.’

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft na een rapport van de Oekraïense immigratiedienst zijn vroegere medestander Michail Saakasjvili beroofd van zijn Oekraïense staatsburgerschap. Hij zou bij zijn aanvraag tot naturalisatie in 2015 hebben verzuimd te vermelden dat hij in zijn vaderland Georgië werd gezocht wegens misbruik van zijn functie. Nadat hij een Oekraïens paspoort had gekregen werd hem automatisch zijn Georgische staatsburgerschap ontnomen. Nu is Saakasjvili, die op dit moment in de VS verblijft, dus statenloos geworden. Op zijn Facebook meldde hij, in het Oekraïens, dat hij nu de status van 'vluchteling' heeft en de beslissing gaat aanvechten. Hij wil terugkeren naar Oekraïne.

Het Duitse elektronicaconcern Siemens schroeft zijn activiteiten in Rusland terug. Aanleiding is het feit dat er vier gasturbines van Siemens naar de Krim zijn getransporteerd voor de twee energiecentrales die de Russische regering daar door het staatsbedrijf Rostech wil laten bouwen.