Met Trump als partner in crime loopt ook Poetin risico

Wat Poetin en Trump gemeen hebben zijn leugens en complottheorieën, zegt historicus Dirk-Jan van Baar. Maar hebben ze ook een positieve gemeenschappelijke agenda? Finlandisering van Oekraïne? Samen optrekken tegen het moslimterrorisme? Vrede brengen in het Midden-Oosten? Van Baar ziet niet veel echte raakvlakken. Het is kortom te vroeg voor een oordeel. Trump is een black box en Poetin is waarschijnlijk niet de meesterstrateeg waarvoor hij nu versleten wordt.

Rusland biedt alleen maar stilstand

Er is een einde gekomen aan de hegemonie, waarin de VS het voor het zeggen hadden, betoogde Fyodor Lukyanov op deze site. Rusland hoeft zich eindelijk niet meer de mindere te voelen van het Westen. Cultuurcriticus Andrei Arkhangelsky noemt het een 'intellectuele goocheltruc'. Wat heeft Rusland de wereld als alternatief voor het westerse waardenpatroon te bieden? 'Laten we de vooruitgang tegenhouden - dat is het enige idee dat Rusland de wereld bij monde van zijn politicologen nu aanbiedt.' Dat is geen idee, het is slechts stilstand.

Welkom in Jurassic Parc!

De Russische politieke elite wordt op haar wenken bediend, nu de Pax Americana op haar einde loopt. Obama maakte al terugtrekkende bewegingen, Trump voltooit het proces. Politiek analist Fyodor Lukyanov vindt het een prachtige ontwikkeling.  Maar in de keiharde strijd om invloedssferen die ervoor in de plaats komt, zal Rusland te maken krijgen met een expansief China. Rusland zal nog terugverlangen naar de goede oude tijd, schrijft de Russische politicologe Lilia Sjevtsova.

Without the West

Brexit, Trump, no-vote in Italy: 2016 shows that the tide has turned, says political analyst Fyodor Lukyanov. The model of a global structure under the leadership of the US has become a thing of the past. Europe has plunged into deep introspection. Russia skillfully used the blunders and mistakes of the West. The multipolar world order has arrived: a new era is dawning. But what is Russia's plan?

Poetin wil de Amerikaanse veiligheidsrol in Europa overnemen

Het Rusland van Vladimir Poetin eist een gelijkwaardige positie op het wereldtoneel. De verkiezing van Trump biedt daartoe kansen. Maar waar baseren de Russen die claim eigenlijk op? Senator Herman Schaper, voorheen Nederlands NAVO-man, waarschuwt voor een terugkeer naar van boven af opgelegde invloedssferen in Europa, die kleine landen marginaliseren. Europa moet zijn eigen defensie eindelijk serieus gaan nemen. En artikel 5 dient te staan als een huis.

Why Trump’s victory has closed Russia’s road to change

The message that Donald Trump’s sudden triumph sends is very clear: the U.S. political system has failed at its core. The bulwark of liberal democracy is sinking. The West is divided, full of resentment, and weak. The rules are changing. Like a shockwave, this simple message has blasted through national borders, encouraging autocracies across the world. When Russian parliamentarians stood and applauded the news of the Trump’s victory, this was the exact sentiment they were cheering. They, along with President Vladimir Putin, didn’t see it coming. Mikhail Fishman, editor in chief of The Moscow Times, discusses the impact of Donald Trump's election on Russia's political future.

Met Trump drijft het hele Westen in oostelijke richting

Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten hangt het westerse establishment, dat de democratische wereld sinds de Tweede Wereldoorlog domineerde, in de touwen. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa dat zich opmaakt voor een belangrijk verkiezingsjaar in 2017. Rusland heeft reden om tevreden te zijn over deze convergentie in de richting van het Kremlin.

First thoughts about surviving the 'Trumpocalypse'

Perhaps we should have been warned by the American predilection for zombie apocalypse dramas, that it was a precautionary signal from deep within the zeitgeist. Donald Trump is going to be the next US president, swept into the White House on a tide of populism, nativism, spite, and downright anti-intellectualism, such as to make the whole Brexit affair look positively mannered and statesmanlike. A few quick thoughts.

Trump is ook Poetins afrekening met Bill en Boris

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn dit jaar zo abnormaal dat het verleden geen handvat biedt. Nooit eerder maakte een vrouw kans om president te worden, nooit eerder hebben we zo'n 'on-Amerikaanse' kandidaat als Donald Trump gezien. Senator Joe McCarthy, die in de jaren vijftig op communisten joeg, zou zich in zijn graf omdraaien bij de wetenschap dat de kandidaat van zijn eigen Republikeinse partij een bewonderaar van Vladimir Poetin is. Naar de paranoia van de Koude Oorlog wil niemand terug. Maar wat we vandaag beleven, heeft daar wel iets van weg.

Wil het Westen zich eigenlijk wel verzetten tegen Rusland?

In zijn betoog op RaamopRusland schrijft Fjodor Loekjanov dat de tegenstelling tussen Moskou en Washington het gevolg is van de ineenstorting van de Sovjet-Unie, een kwart eeuw geleden. Hij negeert dat de spanningen worden gevoed door de Russische politiek in Oekraïne en Syrië, reageert historicus Arend Jan Boekestijn. Anderzijds is onduidelijk of het  Westen wel bereid is om een militair antwoord te formuleren. Zo niet, dan zal het een informele finlandisering van Oekraïne onder ogen moeten zien. Want tegen macht helpt alleen tegenmacht.