5 oktober 2016

Maandenlang onderhandelden Kerry en Lavrov over een wapenstilstand in Syrië. Begin oktober braken de VS de gesprekken af uit woede over de Russische en Syrische bombardementen op Aleppo. Ex-diplomaat Marcel Kurpershoek maakt de balans op: Obama wil ongeschonden zijn eindstreep halen. Assad maakte handig gebruik van de tijdwinst. En Poetin heeft de bakens in het Midden-Oosten grondig verzet. 'Poetin beschouwt Assad mogelijk als een Syrische Ramzan Kadyrov, zijn brute zetbaas in Grozny die in Tsjetsjenië het islamitisch geïnspireerde verzet brak'. 

new cold war version 6 copyIllustratie Nanette Hoogslag

door Marcel Kurpershoek

De Amerikaanse minister Kerry heeft Poetin, en president Obama, in Syrië onschatbare diensten bewezen. Dat zeggen bronnen in de Amerikaanse National Intelligence, aangehaald door de New York Times van 29 september. Dankzij de eindeloze onderhandelingen met zijn Russische collega Lavrov over een staakt-het-vuren en een politieke overgang, wonnen Rusland en Iran tijd om Assad te hulp te snellen. De humanitaire rampen die zij veroorzaakten leidden tot diplomatiek misbaar. Maar niet tot tegenmaatregelen. Nu is het overleg tussen Rusland en de VS stilgelegd. Maar zonder ook militaire druk zal er niets veranderen – iets wat Obama jaren heeft afgewezen. In zijn laatste weken in het ambt is het lastig het roer om te gooien.

Deelnemen aan dit debat?

Bijdragen die goed geschreven zijn en het debat inhoudelijk verder brengen, zullen wij graag publiceren. De redactie houdt zich het recht voor artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.
Dit veld is verplicht.

Het e-mailadres lijkt niet correct.

Invalid Input

Invalid Input