Sport is wel degelijk politiek! Het grote probleem is en blijft, dat succes van Russische sporter/sportploeg op de OS van Parijs kan worden 'uit genut' door Poetin en zijn kliek. Het zij richting zijn volk, het zij richting de wereld. En dan is/wordt sport wel degelijk politiek. Daar kan de sporter en/of ploeg niets aan doen, maar het is wel op dat moment een politiek feit. En dat is denk ik het laatste waar we op zitten te wachten. Zo dachten de Nazi's de OS van 1936 ook te gebruiken.
Reden dat de teleurstelling bij Hitler en zijn trawanten groot was, toen Jesse Owens (een zwarte man!) viermaal goud won tijdens de OS in Berlijn aldaar. Hitler heeft vanuit die hoedanigheid min of meer de verplichting vanuit het Olympisch Committee geweigerd, 'iedereen' de hand te schudden die had gewonnen. Hij wilde in eerste instantie alleen 'de Arische winnaars' feliciteren. Saillant detail: Jesse Owens, die dit later hoorde trok zijn schouders op en vertelde dat hij ook niet zou worden ontvangen op het Witte Huis en ook geen hand zou krijgen van de Amerikaanse President. Hij was immers zwart. Het kan verkeren.

Hans Marks

Over een jaar vinden in Parijs de Olympische Zomerspelen plaats. Het IOC heeft nog geen eigen standpunt over de vraag of (Wit)Russische sporters dan mogen meedoen. De Oekraïens/Nederlandse ex-profvoetballer Jevgen Levtsjenko wil dat het IOC de beslissing niet vooruitschuift. Zolang ze zich niet actief uitspreken tegen de oorlog in Oekraïne moeten Russische atleten volgens hem worden geweerd bij de Spelen. Deel 2 in een serie beschouwingen.

Alle reacties in: Mogen Russen meedoen aan Olympische Spelen 2024

Deelnemen aan dit debat?

Bijdragen die goed geschreven zijn en het debat inhoudelijk verder brengen, zullen wij graag publiceren. De redactie houdt zich het recht voor artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.
Dit veld is verplicht.

Het e-mailadres lijkt niet correct.

Invalid Input

Invalid Input