Zaait Oekraïne paniek voor het aanstaande offensief?

Oekraïne heeft het tijdsschema voor het beloofde offensief vastgesteld, kondigde president Zelenski  aan. Intussen woedt een zenuwenoorlog met Rusland. Moskou werd voor de tweede maal opgeschrikt door drone-aanvallen van onduidelijke herkomst. Poetin deed het af als een poging Rusland angst aan te jagen en de militaire top bagatelliseert de aanvallen, maar bloggers reageren woedend. Ook de provincie Belgorod, net bekomen van de inval van twee Russische paramilitaire groepen uit Oekraïne, werd opnieuw bestookt. De Oekraïners reageren met leedvermaak. 

 

moskou drone aanvalDrone uit de lucht gehaald boven Moskou (foto sociale media)

Het klonk als de definitieve aankondiging van het Oekraïense offensief. In zijn laatste toespraak tot de natie, op 29 mei 2023, zei president Zelenski: 'Als gewoonlijk hebben de opperbevelhebber en de commandanten van de operationele staven aan ons gerapporteerd. Niet alleen over de toelevering van ammunitie, niet alleen over de training van nieuwe brigades. Niet alleen over onze tactiek. Maar ook over de timing. Dat is het belangrijkste. De timing volgens welke we zullen oprukken. De beslissingen zijn genomen'. 

Na de inname van Bachmoet door de Russen heeft Moskou de luchtaanvallen op Kyiv en andere steden opgevoerd. Kyiv ligt al dagen onder vuur van Russische ballistische raketten en Iraanse Shahed drones die enorme schade in de hoofdstad aanrichten. Voor het eerst worden de nachtelijke aanvallen nu zelfs overdag voortgezet. Op sociale media waren beelden te zien van gillende kinderen die naar een schuilkelder vluchtten.

De Russische grondtroepen wachten intussen, goed beschermd achter honderden kilometers lange verdedigingslinies, op wat komen gaat. Langzaam loopt de spanning op.

Rusland bagatelliseert droneaanvallen

Na de verijdelde drone-aanval op het Kremlin, op 3 mei 2023, werd Moskou in de ochtend van 30 mei opgeschrikt door berichten over drones in en om de stad en boven rijke buitenwijken, waar de Russische (regerings)elite woont. Verschillende appartementencomplexen werden (licht) geraakt, er vielen twee lichtgewonden.

Volgens het ministerie van Defensie werden acht drones uit de lucht gehaald, sommige met Pantsir-S raketten. Bronnen spreken van 25 drones in totaal. Het ministerie noemde het een 'terreuraanval met drones', afkomstig uit Oekraïne. Intussen verzekert de overheid de Russen dat er niets bijzonders is gebeurd en dat de aanvallen allemaal met gemak zijn afgeslagen. Poetin noemde de aanvallen schouderophalend een 'poging Rusland angst aan te jagen' en interpreteerde deze 'terreurdaad' als een vergelding voor een Russische aanval op het hoofdkwartier van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, drie dagen eerder. 'De inwoners van Oekraïne moeten begrijpen dat de leiding van hun land Rusland dwingt tot tegenmaatregelen', aldus een president in zijn routineuze omkering van de werkelijkheid. Dat zijn eigen luchtmacht in dezelfde nacht 31 Iraanse shahed-drones op Kyiv afvuurde (waarvan er 29 uit de lucht werden gehaald) vond de president niet vermeldenswaard. Wel attaqueerde hij de Oekraïners omdat ze drones op burgers afvuren.

Herkomst onduidelijk

Ook deze keer blijft de herkomst van de vliegtuigjes mistig. Zelenski's adviseur Michailo Podoljak ontkende Oekraïense betrokkenheid. Oekraïne heeft wel wat belangrijkers te doen dan drones naar Rusland sturen, reageerde Podoljak, die overigens zei dat de Oekraïners met voldoening naar de groeiende chaos in Rusland kijken.  

'Misschien willen niet alle drones Oekraïne aanvallen en willen ze terugkeren naar hun scheppers en hen de vraag stellen: "waarom stuurt u ons op pad om Oekraïense kinderen of Kyiv te raken?' aldus Podoljak.

Hoewel hier en daar weer het verhaal van de false flag-operatie opduikt (de Russen zouden de aanvallen in scene hebben gezet om de bevolking schrik aan te jagen) twijfelt de bekende Amerikaanse defensiespecialist Dmitry Alperovich er niet aan dat de drones uit Oekraïne afkomstig zijn. 'Sommige drones zijn duidelijk Oekraïense UJ-22s', zegt hij op twitter. 

Prigozjin fulmineert

Ex-militair Andrej Kartapolov, hoofd van de buitenlandcommissie van het Russische parlement, bagatelliseerde de aanvallen. Hij noemde ze een 'informatiecampagne' en een 'terreurdaad tegen de burgerbevolking', maar merkte ook op dat het 'altijd mogelijk is een gaatje te vinden waar een drone doorheen kan vliegen en de luchtverdediging kan omzeilen'. 

Maar Wagner-chef Jevgeni Prigozjin liet zijn gebruikelijke woedeaanvallen tegen de militaire top de vrije loop: 'Stinkende ellendelingen! Wat doen jullie? Verhef je luie reet uit de kantoorstoelen waarop ze jullie hebben neergeplant om het land te verdedigen! Jullie zijn het ministerie van Defensie! Hoe durven jullie, klootzakken, deze drones Moskou te laten benaderen! Prima als ze jullie Roebljovka aanvallen [de Roebljovka is een rijkeluisstraat - red.] maar wat moeten gewone mensen als die explosieven hun huis binnenvliegen? Ze hebben het volste recht jullie met jullie bepoederde konten ter verantwoording te roepen!'

Prigozjin laat geen gelegenheid onbenut om zijn gram te halen tegen de legertop die in zijn ogen zijn Wagner-huurlingen in Bachmoet praktisch met blote handen de eer van het vaderland heeft laten redden. Bij de maandenlange gevechten zijn 20.000 Russische huurlingen omgekomen. 

moskou drone aanvallen kaart 30 mei 2023Kaart van Russische website Vjorstka waarop de plekken staan waar drones zijn gesignaleerd. Het gele adres is Poetins residentie in Novo-Ogarjovo. Blauwe stip: huis geraakt, roze stip: drone uit de lucht gehaald (bron: parlementslid Aleksandr Chinstein)

Ook populaire militaire bloggers als Rybar maken zich kwaad over de bagatelliserende taal van de overheid. 'In juli 1941 [de inval van de Duitsers - red.] zei niemand tegen de Moskovieten dat "alles volgens plan verloopt" [Poetins geliefde eufemisme voor de mislukkingen op het slagveld - red.]', schrijft Rybar op Telegram. 'En zeker niet toen de Duitsers in de voorsteden van Moskou belandden. Integendeel, de sovjet-propaganda zei: terugtrekken is geen optie! Achter ons ligt Moskou! Niemand zei: alles is okee, in de Tijd der Troebelen hadden we Polen in het Kremlin en in 1812 brandde Napoleon de stad plat, dus niks nieuws onder de zon!'

De psychologische impact van de Oekraïense aanvallen zit hem niet in de omvang van de vernielingen, zegt Rybar, maar in het feit dat onze leiding ons geen oorlog beloofde, maar een 'speciale militaire operatie'. 'Maar het komt mij en vele anderen voor dat je aanvallen op strategische luchtmachtbases als in [de stad] Engels of op Moskou waar sinds de sovjet-tijd de beste luchtverdediging en antiraketsystemen van heel Rusland staan niet kunt betitelen als een militaire operatie. [...] Bij gebrek aan een eerlijk gesprek met de samenleving wordt de bevolking bij wijze van troost vaag verwezen naar de inname [van Moskou - red] door Napoleon in 1812: het is allemaal okee, alles loopt volgens plan. MAAR WAT IS HET PLAN? Wat kan het anders zijn dan de inname van het Kremlin door Oekraïne?'

 moskou drone aanval atlasov straatBeschadiging aan een appartement aan de Atlasov-straat in Moskou (foto sociale media)

Ook de provincie Belgorod werd op 29 mei weer getroffen door projectielen. Volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov beschoot het Oekraïense leger vier bedrijven in de buitenwijken van de provinciale hoofdstad. Een verffabriek en drie landbouwbedrijven werden geraakt, een burger kwam om. In Belgorod heerst code geel voor het (hoge) niveau van terroristische dreiging. Dezelfde code stelde Poetin afgelopen herfst in op de Krim, in Sevastopol, Krasnodar, Koersk, Voronezj, Brjansk en Rostov. Het afgelopen jaar vonden in Rusland vele onduidelijke aanslagen en aanvallen plaats op oliedepots, spoorwegknooppunten, wapenfabrieken en mobilisatiekantoren. Welke daarvan voor rekening van de Oekraïners komen is niet bekend. 

Op 22 mei trokken zelfs twee Russische paramilitaire groepen de Oekraïense grens over bij de provincie Belgorod. De Russen maakten deel uit van het Russische Vrijwilligers Corps en van het Legioen voor de Vrijheid van Rusland. Beide vechten sinds de invasie mee aan Oekraïense zijde. Er namen minstens honderd man aan de operatie deel en ze beschikten over Oekraïens legermaterieel. Oekraïne ontkent ze gestuurd te hebben.

De paramilitairen zijn lid van extreem-rechtse Russische groeperingen en hun leider kondigde aan dat de bevrijding van Rusland met hun inval was begonnen. In werkelijkheid kwamen de groepen zelfs niet tot Belgorod en verbleven maar anderhalve dag op Russisch grondgebied. De eerste acht uur zwegen de autoriteiten over hun inval. Volgens het ministerie van Defensie werden 70 militairen uitgeschakeld, volgens de mannen zelf zijn slechts twee van hun mensen omgekomen. Het Kremlin gaf geen officiële reactie op de opvallende operatie, maar de vele grote en kleine acties van Oekraïense kant ondermijnen de geloofwaardigheid van Ruslands oorlogsinspanningen.

(Meduza, RBK, The Bell, TASS, Vjorstka) 

 

 

 

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.