Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Dit was de week van de Nobelprijs voor de Vrede, toegekend aan de Filippijnse Maria Ressa en Dmitri Moeratov. Lees Andrej Archangelski's portret van de hoofdredacteur van de illustere Novaja Gazeta. Koop een kaartje voor onze Oktoberlezing over de crackdown tegen de Russische media van journalist Galina Timchenko van Meduza, dat tot 'buitenlands agent' is verklaard. En doe mee aan onze crowdfundingsactie voor Meduza. 
Georgië, de meest pro-Europese Kaukasus-republiek, drijft intussen snel af naar het illiberalisme, schrijft expert Neil Hauer. En in de Pandora Papers stond vooral Oekraïne er heel slecht op. President Zelenski maakt zelf gebruik van belastingparadijzen. Een gevoelige klap voor het imago van corruptiebestrijder, waarop hij zich heeft laten kiezen.

Journalist Dmitri Moeratov, eenzame Atlas van de vrijheid van meningsuiting

Moeratov

Dmitri Moeratov, oprichter en hoofdredacteur van de Novaja Gazeta, is een gedreven man. Hij is principieel en idealistisch. Een zeldzaam type in Rusland, schrijft cultuurcolumnist Andrej Archangelski die Moeratov goed kent. De toekenning van de Nobelprijs is helemaal verdiend, maar de bittere kant ervan is dat vrijheid in Rusland niet gedragen wordt door instituties, maar enkel en alleen door wat moedige individuen.

Nobelprijs leidt tot gekrakeel, maar Navalny feliciteert Moeratov uit zijn cel

Moeratov

De Nobelprijs voor de Vrede heeft in Rusland geleid tot verdeelde reacties. Terwijl velen Dmitri Moeratov prezen voor zijn moed en niet aflatende strijd voor persvrijheid, uitten anderen hun verontwaardiging dat het Nobelprijs-comité het niet had aangedurfd te kiezen voor politieke gevangene Aleksej Navalny. Navalny zelf feliciteerde Moeratov van harte vanuit zijn cel.

Pandora Papers schaden Zelenski maar blazen hem niet omver

Pandora en Zelenski

In de Pandora Papers, een lek van miljoenen geheime financiële documenten, staat Oekraïne in een rij van 90 genoemde landen op een dubieuze eerste plaats met 38 politici die hun vermogen hebben verborgen in belastingparadijzen. De pijnlijkste onthullingen, aldus Hella Rottenberg, betreffen president Vladimir Zelenski, de komiek die president werd met een campagne tegen zelfverrijking en corruptie.

'Pro-Western' Georgia rapidly drifting towards illiberalism

Georgia illiberal

Officially Georgia sticks to its pro-European rhetoric, but under the guidance of the Georgian Dream party it is swiftly drifting into illiberal direction. Far right mobs attack Tbilisi's Gay Pride, the government walks out of EU-brokered agreements, the West cancels funding, investment climate is rapidly deteriorating. Even political refugees seem not safe anymore in the Caucasian showcase republic. And former president Saakashvili was arrested on returning to Tbilisi. Georgian democracy is up for its greatest test, argues Caucasus expert Neil Hauer.

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie