Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

De repressie in Rusland en Belarus neemt steeds grimmigere vormen aan. Een groep internationale academici roept Europa op een nieuwe East European University in één van haar hoofdsteden te vestigen, waar Witrussen en Russen in vrijheid kunnen studeren en werken. Verder  beschouwingen over het geringe animo bij de Russische bevolking om zich te laten inenten en over de herontdekking in Moskou van geopolitiek isolement als antwoord op het verloren imperium.

Repressie in Belarus en Rusland neemt dagelijks toe

Roman Protasevitsj

De repressie in Rusland en Belarus neemt van dag tot dag grimmiger vormen aan. De afgelopen weken zagen we arrestaties, nieuwe onderdrukkende wetgeving, opposanten die uit het vliegtuig worden gehaald. Terwijl Rusland-activisten het land uit jaagt, sluit Belarus de staatsgrenzen en houdt hen vast.

Oproep aan EU: 'Open een universiteit voor gevluchte Wit-Russen en Russen'

Bahinskaja Minsk

Het staatsgeweld in Belarus en Rusland tegen onafhankelijke politici, wetenschappers en andersdenkenden vergt concretere acties dan sancties en het sluiten van het luchtruim. De Europese Unie dient financiën vrij te maken om een universiteit te openen voor uitgeweken Russen, Wit-Russen en Oost-Europeanen, betogen wetenschappers, schrijvers en filosofen in een open brief aan de Europese Commissie. 

Waarom de meeste Russen zich niet laten inenten

Vaccinatie Moskou

Slechts tien procent van de Russische bevolking heeft zich tegen corona laten inenten. De overgrote meerderheid wacht tot 'de ziekte vanzelf verdwijnt'. Dat is vooral te wijten aan de ambivalente opstelling van het Kremlin, betoogt Andrej Archangelski. Het virus was weliswaar gevaarlijk, maar het gewone leven moest doorgaan. 

Russia is an island, not ready for détente

Rusland als eiland

Nor expansionism, nor détente with Europe is the answer for the future of the Russian Federation after the break-up of the Soviet Union. Instead, says historian Igor Torbakov, there is a remarkable revival among the political elite of an idea from the 1990s: Russia as a lonely great power. 

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie