Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Rond de Donbas neemt de spanning toe, nu Russische troepen zich verzamelen en Oekraïne om steun van de NAVO vraagt. Een oplossing is niet in zicht, want zoals een expert zegt: Kiev zal altijd blijven vrezen voor een Russische interventie, en Rusland voor een uitbreiding van de NAVO. Wendelmoet Boersema deed onderzoek naar de 'gasvriendschap' tussen Rusland en Nederland en geeft een voorproefje van haar pas verschenen boek Gronings goud. De zwijgende meerderheid in Rusland is bang voor verandering, de jeugd juist niet. Wat betekent dat voor de kans op hervorming?   

Russische troepen voeren spanning op rond Donbas

Russische troepen Rostov

Treinstellen vol  pantserwagens rijden rond Rostov aan de Don, tanks rollen over de Krimbrug naar het geannexeerde schiereiland, helicopters vliegen af en aan. Kiev waarschuwt voor een escalatie van de oorlog in de Donbas en versterkte eveneens de troepen aan de frontlinie. De NAVO, de EU en de VS spreken hun bezorgdheid uit en president Zelensky vraagt de NAVO om steun. Is Rusland zich aan het opmaken voor een nieuw militair avontuur of is dit spierballenvertoon wegens veranderde geopolitieke verhoudingen? Laura Starink zet de ins en outs op een rij.

Gasbanden met Rusland zijn innig en nog lang niet verbroken

Marcel Kramer met Poetin

Rusland en Nederland zijn lang, innig en hecht verbonden door aardgas. Journalist Wendelmoet Boersema dook voor haar boek Gronings goud in die geschiedenis die haar voerde van de klei in haar geboortegrond in Groningen tot de Russische gasvelden, van Den Haag tot Moskou en terug. Terwijl de politieke betrekkingen met Rusland sinds de MH17 en  diplomatieke schandalen slechter zijn dan ooit, functioneert de 'gasrotonde' gewoon door.

Will the young generation change Russia?

Verpleegsters in Vladimir demonstreren

The average Russian may not be happy with the state of affair, but he still fears one thing above all: that a change in political regime might only make things worse. Youngsters, however, have totally different values and attitudes. Will the next generation change Russia or is that just wishful thinking, wonders political analyst Andrei Kolesnikov of Carnegie Moscow Center.

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie