F16's, NAVO-top, Georgische nachtmerrie, open brief van wetenschappers en blik op de Olympische Spelen

F16's, NAVO-top, Georgische nachtmerrie, open brief van wetenschappers en blik op de Olympische Spelen

 

Beste , 

 

Op de G7 in Hiroshima kreeg Europa van Biden het groene licht voor levering van F16's aan Oekraïne. Maar de NAVO-top in Vilnius wordt een nieuwe horde voor Zelenski. Oekraïne talmt met het lente-offensief. Wat zijn de keuzes die gemaakt moeten worden? Regeringspartij Georgische Droom schippert tussen Rusland en het Westen en is in verlegenheid gebracht door Poetins hervatting van de Russische vluchten naar Tbilisi. Gerenommeerde Russische wetenschappers luiden de noodklok over de arrestatiegolf van vakgenoten op de zware beschuldiging van landverraad. Wij kunnen zo niet werken, waarschuwen ze in een open brief. En ex-profvoetballer Jevgen Levtsjenko pleit voor boycot van Russische sporters bij de Olympische Spelen.

Zelenski's diplomatieke lobbytour door Europa eindigde op de G7 in Hiroshima met een succes: Biden gaf groen licht voor leverantie van de F16's. Lastiger wordt de NAVO-top in Vilnius, waar Oekraïnes lidmaatschap nog een brug te ver is, schrijft Laura Starink. De Oekraïners blijven roepen om een toekomstvisie van het Westen: jullie willen dat wij standhouden tegen de Russen, maar zijn als de dood dat wij winnen! Het beloofde offensief van Oekraïne laat intussen op zich wachten.

 

 

Everybody is waiting for the Ukrainian counteroffensive. But Ukraine wavers as it has to take very difficult decisions. Ukraine can't fail, but Russia is better prepared than in the fall of 2022. Military analysts of the Russian newssite Meduza show 4 possible scenario's for the offensive, with chances and risks.

 

Russia has resumed direct flights with Tbilisi and scrapped visa requirements for Georgian nationals. Closer ties to Russia, however, are unpopular in Georgia. An overwhelming majority of Georgians support their country’s EU journey, and see Russia as a threat. It's unclear what the ruling party Georgian Dream has to gain from a rapprochement with Moscow. It may jeopardize its chance to remain in power, argues Alexander Atasuntsev in an commentary for Carnegie Politika.

 

 

Russische wetenschappers hebben alarm geslagen nadat drie betrokkenen bij de ontwikkeling van hypersonische raketten gearresteerd zijn op verdenking van hoogverraad. In een open brief waarschuwen ze dat werken onmogelijk wordt als wetenschappers voor een willekeurige lezing of publicatie moeten vrezen voor arrestatie.

Over een jaar vinden in Parijs de Olympische Zomerspelen plaats. Het IOC heeft nog geen eigen standpunt over de vraag of (Wit)Russische sporters dan mogen meedoen. Volgens de Oekraïens/Nederlandse voormalige profvoetballer Jevgen Levtsjenko moet het IOC de beslissing niet vooruitschuiven. Zolang ze zich niet actief uitspreken tegen de oorlog in Oekraïne moeten Russische atleten worden geweerd bij de Spelen. Deel 2 in een serie.