Apocalyptische gedachten, overwinning in tijden van nederlaag en Ruslands deelname aan de Olympische Spelen

Apocalyptische gedachten, overwinning in tijden van nederlaag en Ruslands deelname aan de Olympische Spelen

 

Beste , 

 

Dit was de week van de oorlogsherdenkingen. Kremlin-leiders vertolken steeds excentriekere, zelfs apocalyptische gedachten, schrijft Hella Rottenberg. Wat betekent dat? Waarom brak Zelensky met de Sovjet-traditie van de Dag van de Overwinning op 9 mei? Hij koos voor Europa. Mykola Riabchuk legt het uit. In Moskou was de Overwinningsparade dit jaar trouwens kleiner dan ooit. Maar Poetin bleef het Westen bedreigen. En sportjournalist Frits Barend opent de discussie over Ruslands deelname aan de Olympische Spelen. 

 

Wat er precies omgaat in de geest van de Russische leiders, weten we niet. Net zo min als we dat weten van andere politici of onze buurvrouw. Maar in uitspraken die de hoogste Kremlin-bazen in het openbaar doen klinken steeds excentriekere gedachten door. Ze getuigen van gefrustreerde machtswellust in combinatie met visioenen van een apocalyps, schrijft Hella Rottenberg.

 

 

With a skillful speech president Zelensky shifted the Ukrainian commemoration of World War II from the Soviet Victory Parade of May 9 to the European Day of liberation of May 8. It is a radical break with Russia's confiscation of the so called 'Great Patriotic War' that distorts the war history of the Soviet Union and Russia, explains the Ukrainian political analyst Mykola Riabchuk. It is a huge symbolic step in decoupling Ukraine from the Soviet legacy. But the main job is still to come.

 

De oorlog tegen Oekraïne is volgens president Poetin meer en meer een mondiale cultuuroorlog geworden. ‘Een beslissend keerpunt’ voor de ‘beschaving’, omdat er ‘opnieuw een echte oorlog tegen ons moederland is ontketend’, aldus de Russische president in zijn traditionele rede bij de jaarlijkse Overwinningsparade van 9 mei. Wat in februari 2022 begon als een ‘speciale militaire operatie’ om een ‘broedervolk van zijn fascistische regime in Kyiv te bevrijden’ is uitgemond in een heuse oorlog van de ‘westerse globalistische elites’ tegen Rusland..

 

Mogen Russische sporters volgend jaar deelnemen aan de Olympische Spelen in Frankrijk? De oorlog tegen Oekraïne is voorlopig niet ten einde. Het debat daarover is losgebarsten. Op RaamopRusland de komende weken een discussie over dit onderwerp. Sportjournalist Frits Barend geeft de aftrap: 'Helaas is apolitieke sport een utopie'. .