Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Russen in Estland zwijgen, Amnesty International ook, Russische paspoort-dwang, dagboek uit Kyiv en Kremlin-lek

Russen in Estland zwijgen, Amnesty International ook, Russische paspoort-dwang, dagboek uit Kyiv en Kremlin-lek

 

Beste , 

 

Een kwart van Estlands bevolking is Russisch. Zij kunnen zich vrij uitspreken tegen de oorlog, maar ze doen het niet, schrijft Piet Boerefijn uit Tallinn. Een uitgelekt plan voor de beïnvloeding van de Baltische staten geeft inzicht in de Kremlin-strategie. Na kritiek op de berichtgeving over schendingen van het oorlogsrecht door Oekraïne deed Amnesty International zelfonderzoek. Maar de resultaten hield het geheim. Poetin gaat over tot een vorm van etnische zuivering. Hij tekende een decreet dat Oekraïners in de bezette gebieden dwingt kleur te bekennen: neem een Russisch paspoort, anders dreigt deportatie. In zijn dagboek uit Kyiv vraagt ex-ambassadeur Robert Serry zich met velen af waar het Oekraïense lente-offensief blijft.

Vanaf 4 mei draait in de bioscopen de nieuwe film van Sergei Loznitsa The Natural History of Destruction. Uitgaand van archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog stelt de film fundamentele morele vragen over oorlogsvoering.  

 

Het overgrote deel van de etnische Russen in Estland, een kwart van de bevolking, wil niet praten over de oorlog tegen Oekraïne. Of houdt zich op de vlakte. Waarom spreken ze zich niet uit, waarom protesteren ze niet, terwijl Estland een vrij land is? Piet Boerefijn schetst de houding van de Russische minderheid. Om spanningen onderling en met Esten te vermijden wordt er vooral gezwegen.

 

In 2021 zette het Kremlin een strategie op papier om de Russische invloed op Estland, Letland en Litouwen te vergroten. Het Amerikaanse Yahoo News beschikt over dit document. Door de Russische invasie van Oekraïne is de strategie zo goed als nutteloos geworden, maar toch geeft het document een fascinerende inkijk in de manier waarop Poetins Rusland naar de Baltische staten kijkt.

 

On April 27, Putin signed a decree that allows the deportation of residents of illegally annexed Ukrainian territories who refuse Russian citizenship, prompting accusations of ethnic cleansing and war crimes by Moscow.The decree, published on April 27 on Russia's official Internet portal for legal information, says that Ukrainians living in territories annexed by Russia must either become Russian citizens or officially refuse to do so. This is an abridged version of an article on Radio Free Europe/Radio Liberty.

 

 

Robert Serry, begin jaren negentig de eerste ambassadeur van Nederland in Kyiv, was ook deze lente weer in Oekraïne. Hij zag er dat het ballet in de Opera voor de inwoners van de hoofdstad belangrijker is dan de angst die het luchtalarm inboezemt. Hij sprak er met lokale bestuurders die bezig zijn met de wederopbouw. En hij vroeg zich af waarom het onontbeerlijke offensief tegen de Russische bezetter op zich laat wachten. Deel tien van zijn oorlogsdagboek.

Amnesty International heeft een rapport achtergehouden met kritiek op beschuldigingen van de mensenrechtenorganisatie aan het adres van het Oekraïense leger, zo heeft de New York Times bericht. Het rapport was door Amnesty zelf besteld, nadat er verontwaardigd was gereageerd op een verklaring van Amnesty dat Oekraïense troepen burgers onvoldoende beschermen en hen daardoor een doelwit voor Russische beschietingen maken.