'Staatscivilisatie', Stalin, aanslag in Petersburg, vrouwenmisbruik in leger, Belarus en ruzie om het Holenklooster in Kyiv

'Staatscivilisatie', Stalin, aanslag in Petersburg, vrouwenmisbruik in leger, Belarus en ruzie om het Holenklooster in Kyiv

 

Beste , 

 

Poetin heeft een nieuwe buitenlanddoctrine voor Rusland getekend. Het is een opmerkelijk document. EU en Oekraïne spelen voor Moskou geen zelfstandige politieke rol meer. De nieuwe ideologie heet 'staatscivilisatie'.

Wat verklaart de hang van de Russen naar Stalin? Onze columnist Andrej Archangelski legt het uit aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis.

In een Petersburgs café werd militair blogger Vladlen Tatarski opgeblazen. Hij haatte Oekraïne maar bekritiseerde ook de Russische oorlogsvoering.

Een arts in het Russische leger vertelt over seksueel misbruik van mannen en vrouwen. Daan de Vries interviewde de Belarussische schrijver Sasja Filipenko over zijn roman Hetze. En de strijd om het beroemde Holenklooster in Kyiv verhardt: de Oekraïners zetten de Russisch-orthodoxen uit hun heiligdom.

Rusland wendt zich af van Europa. Voor het Russische buitenlandse beleid is de Europese Unie (EU) geen eigenstandige geopolitieke factor meer. Volgens de nieuwe Buitenlanddoctrine voert de ‘meerderheid van de Europese staten een agressieve politiek tegen Rusland’. Zolang Europa geopolitiek blijft samenwerken met de Verenigde Staten kan het geen partner meer van Rusland zijn, zo staat in de herziene geopolitieke doctrine, die president Vladimir Poetin op 31 maart per decreet heeft bekrachtigd.

 

 

Op 5 maart was het de 70ste sterfdag van Sovjet-dictator Stalin. Die dag verspreidde het staatspersbureau Ria Novosti een tekst waarin kritiek op Stalin gelijk werd gesteld aan een poging om Rusland kapot te maken. Waarom rehabiliteert Poetin Stalin? En hoe valt de hang van de bevolking naar Stalin te verklaren? Volgens onze columnist Andrej Archangelski is Rusland ernstig ziek, het is nooit genezen van het trauma dat Stalin heet.

 

A female Russian military medic told correspondent Anton Starikov from Radio Free Europe/Radio Liberty she experienced severe sexual harassment by her superior during her service in Ukraine where she was working for the Russian army. She also witnessed harassment, assault and other crimes against female military personnel and reported about male soldiers that were abused and tortured because they didn’t want to fight .

 

 

De spanning rond het wereldberoemde kloostercomplex in Oekraïne, het Holenklooster van Kyiv, loopt op, nu de uiterste datum waarop Moskou-gezinde orthodoxe monniken het complex moeten hebben verlaten, is verstreken. Metropolitiet Pavlo, abt van het Holenklooster, is onder huisarrest geplaatst.

In ‘Hetze’ vertelt de Belarussische schrijver Sasja Filipenko het verhaal van een oligarch die een lastercampagne begint tegen een kritische journalist. Het boek laat op beklemmende wijze zien hoe dit het leven van de journalist volledig overneemt. Toen het boek in 2016 in Rusland verscheen, vonden veel lezers dat Filipenko overdreef. ‘Dit boek gaat niet over ons’, kreeg hij te horen. Daan de Vries sprak Filipenko over het boek, over zijn schrijverschap en over zijn leven in ballingschap.