Arrestatiebevelen, Oekraïense armoede, somberte bij staats-tv, gemartelde dichter

Arrestatiebevelen, Oekraïense armoede, somberte bij staats-tv, gemartelde dichter

 

Beste , 

 

Dit was de week van het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, maar ook van de onverwachte arrestatiebevelen van het ICC voor Poetin en zijn kinderombudsvrouw. Hoe reageert Moskou en wie is Maria Lvova-Belova, die beschouwd wordt als de motor achter de deportatie van Oekraïense kinderen?

De Oekraïense analist Kateryna Odarchenko becijfert de immense schade van de oorlog voor de Oekraïense economie en de verarming van de bevolking. TV-critica Julia Davis bespeurt een verandering in toon op de Russische staatstelevisie: somberheid overheerst. Journalist Ardy Beld sprak met de vriendin van de gemartelde jonge dichter Kamardin in Moskou. Hij zit gevangen. En bij medewerkers van ngo Memorial in Moskou waren huiszoekingen en aanhoudingen. 

The International Criminal Court in The Hague asked for the arrest of Vladimir Putin and Maria Lvova-Belova, Commissioner of Children's Rights in Russia. With 22 children she is clearly no ordinary mom. One of them is a 15 year old boy from Mariupol. The Russian publication Vjorstka portrayed the woman who is considered instrumental in the deportation of thousands of Ukrainian children. 

 

De arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen de Russische president Poetin en zijn commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova, hebben in Rusland tot reacties van negeren, tegenactie en woede geleid. Oekraïne juicht het besluit toe als een begin van de berechting van oorlogsmisdaden, die door Rusland zijn begaan. Over het politieke effect ervan lopen de meningen van internationale commentatoren uiteen.

 

Russia's war against Ukraine as contributed to a deep humanitarian crisis and huge problems for the economy of Ukraine. While the poverty rate is rising due to the Russian invasion, the government is in desperate need for more budget revenues to replace everything destroyed in the war. Regardless the efficacy of the government in tackling economic issues - a pre-war problem, writes the Ukrainian political consultant Kateryna Odarchenko - the plan to repair all the harm done to the economy and the incomes of Ukrainian workers must move ahead without delays.

 

In september 2022 werden tijdens een openbare lezing in Moskou anti-oorlogsgedichten voorgedragen tegen de mobilisatie. Deelnemers van de bijeenkomst werden gearresteerd en enkelen zitten nog steeds in voorarrest, onder wie de 31-jarige dichter Artjom Kamardin. Journalist Ardy Beld interviewde Kamardin's vriendin Alexandra Popova over gruwelijke mishandeling en verkrachting van haar vriend en over de repressie in het algemeen. ‘Je kunt acht jaar krijgen voor een paar onvoorzichtige woorden.’

 

Praatprogramma's op de Russische staatstelevisie zijn een belangrijk propagandakanaal voor Vladimir Poetin. Waar veel televisiepropagandisten aanvankelijk positief spraken over de Russische invasie van Oekraïne, lijkt hun stemming na ruim een jaar oorlog omgeslagen. TV-critica Julia Davis analyseert de stemmingswisseling van Poetins propagandisten.

 

Op 21 maart heeft de politie huiszoeking gedaan bij minstens zes medewerkers van Memorial, de ngo die vorig jaar met Oekraïense en Belarussische mensenrechtenorganisaties de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. Het Onderzoekscomité opende een zaak wegens 'rehabilitatie van het nazisme'. De huiszoekingen vonden onder meer plaats bij directeur Jan Ratsjinski, mensenrechtenactivist Oleg Orlov en historicus Nikita Petrov, allen al jarenlang aan Memorial verbonden. Na de huiszoekingen werden zij voor verhoor meegenomen.