De oorlog in 50 vragen, de nieuwe identiteit van Oekraïners, waarom Russen ook in Europa de straat niet opgaan en Navalny's politiek program

De oorlog in 50 vragen, de nieuwe identiteit van Oekraïners, waarom Russen ook in Europa de straat niet opgaan en Navalny's politiek program

 

Beste , 


President Poetin beweerde deze week dat het Westen de oorlog in Oekraïne is begonnen en dat Rusland bezig is de oorlog te stoppen. Hij beweert wel meer, maar hoe zit het nu echt? We hebben de feiten op een rij gezet in 50 vragen en antwoorden. Politiek analist Mykola Riabchuk legt uit dat Poetin met zijn agressie de keuze tussen Oost en West voor Oekraïners definitief heeft beslecht. Er is geen twijfel meer over hun identiteit. In een korte column haalt econoom Timofiy Mylovanov de Russische argumenten onderuit om Oekraïne binnen te vallen. Een activiste van FreeRussiaNL vertelt hoe moeilijk het is om Russen te motiveren mee te doen aan straatprotest. Vanuit de cel presenteerde Aleksej Navalny een politiek programma voor een einde aan de oorlog. En een reporter van de Kyiv Independent bracht een nacht door bij de laatste inwoners van Bachmoet.


Op 24 februari 2022 in de vroege ochtend viel Rusland van drie kanten Oekraïne binnen, uit het noorden via Belarus, uit het oosten vanuit Rusland en uit het zuiden vanaf de Krim. Rond 200.000 manschappen trokken de grens over, luchtaanvallen werden uitgevoerd op Kyiv en Charkiv. Wat begon als een Blitzkrieg is ontaard in een uitputtingsslag waarbij het Oekraïense leger bovenmatig en het Russische ondermaats presteert. Schattingen van dodentallen lopen tot ver boven de 100.000. Wat moet u weten over de oorlog? Antwoord op de belangrijkste vragen.

Putin did not create the Ukrainian nation. It has a long history. What Russia's agression did achieve, however, is end the people's ambivalence between East and West. Ukrainians don't distinguish anymore between Russia's 'bad leadership' and the 'good people'. For them there is no way back, argues political analyst Mykola Riabchuk for Raam op Rusland.

 


Economist Tymofiy Mylovanov, director of the Kyiv School of Economics, one year after the Russian invasion answers the question what Ukraine could have done (and did) to avoid the war. Read this short Ukrainian crash course for geopolitical analysts who are absorbed by Moscow.

In Nederland en wereldwijd zijn er deze week protest- en solidariteitsacties tegen de Russische invasie in Oekraïne die een jaar geleden begon. De protestactie op 25 februari bij de Russische ambassade in Den Haag wordt georganiseerd door Free Russia NL, een organisatie van Russischtaligen die tegen de Russische invasie en Poetin zijn. Kristina Petrasova, secretaris van Free Russia NL, sprak met Wabke Waaijer over de vraag waarom zo weinig Russen de straat op gaan.

Aleksej Navalny, die al twee jaar in een Russisch strafkamp gevangen zit, publiceerde aan de vooravond van de eerste verjaardag van de Russische invasie een politiek programma met de titel 'Vijftien punten van een burger van Rusland die het beste met zijn land voorheeft; . Navalny wordt in het kamp wegens onbenullige 'vergrijpen' voortdurend gestraft met eenzame opsluiting en zijn gezondheid verslechtert snel.

Few inhabitants remain in the city of Bakhmut in Eastern Ukraine. The city has been under near-constant artillery fire for months. Francis Farrell, reporter with the Ukranian newspaper The Kyiv Indepent, spent a night in Bakhmut in January. He spoke to some of the citizens that have stayed behind as the majority of Bakhmut's population fled. Some are waiting for the Russians to arrive. Others are staying to help others, or because they have nowhere to go. A bleak picture of a small town in the frontline.