Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

De missers van de 'realistische school', oorlogsdagboek en Wagner-huurlingen

De missers van de 'realistische school', oorlogsdagboek en Wagner-huurlingen

 

Beste , 


Bijna een jaar na het begin van de Russische invasie in Oekraïne kijkt Hubert Smeets terug hoe analisten uit de 'realistische school', zoals Rob de Wijk en André Gerrits, de oorlog voorspelden en verklaarden. Hij concludeert dat ze te schematisch denken en achter de feiten aanlopen. Voormalig ambassadeur Robert Serry doet in zijn oorlogsdagboek verslag van vernieling en wederopbouw. Jekaterina Barkalova ziet in een Russisch dorp honderden graven van Wagner-huurlingen. Ook van vrijgelaten moordenaars, aan wie het dorp slechte herinneringen heeft. Verslaggever Michiel Driebergen maakte met de VPRO de vierdelige podcast Stad in oorlog over Charkiv, dat 20 km van de Russische grens al een jaar stand houdt tegen de Russische agressie. Graag wijzen wij u op deze serie, waarin het wereldnieuws teruggebracht is tot de menselijke maat. Luister hier naar deel 1.  

Ruslands oorlog tegen Oekraïne plaatst de 'realistische school' in de internationale betrekkingen voor raadsels. Steeds gebeurt er wat anders dan vooraf voorspeld. Zit de oorlog inderdaad vol onverwachte verrassingen en kun je dus niemand zijn miskleunen euvel duiden? Hubert Smeets verzamelde voorspellingen en verklaringen van geopolitieke analisten. Hij concludeert dat de 'realisten' te weinig oog hebben gehad voor de autonome dynamiek in Oekraïne. Hun gefossiliseerde politicologie loopt al een jaar achter de feiten aan.

Voormalig ambassadeur Robert Serry, in de jaren negentig de eerste ambassadeur van Nederland in de onafhankelijke staat Oekraïne, is weer in Oekraïne. Hij volgt het spoor van de oorlog, die inmiddels ook een culturele strijd is geworden. 'Oekraïners vechten niet alleen, maar herbouwen tegelijk.' Deel 8 van zijn oorlogsdagboek, dat Serry in juli in 2022 begon te schrijven.

 Radio Free Europe/Radio Liberty's Yekaterina Barkalova visited the village Bakinskaya in southwestern Russia, and saw how more than 300 Wagner fighters were buried in Bakinskaya since Russia's February 2022 invasion of Ukraine. In recent months, the cemetery has been expanding rapidly in size, coinciding with a bloody and costly Russian offensive in eastern Ukraine, where the mercenary group has played a key role.