Publieke opinie in Rusland, Russische emigratie, Oekraïners in Rusland en Sacharovs erfenis verboden

Publieke opinie in Rusland, Russische emigratie, Oekraïners in Rusland en Sacharovs erfenis verboden

 

Beste , 

 

Een meerderheid in Rusland acht de oorlog juist en zichzelf onschuldig.  Levada-onderzoekers Aleksej Levinson en Svetlana Koroljova leggen uit hoe ze peilen en wat hun bevindingen zijn. Onze columnist Andrej Archangelski, gevlucht uit Moskou, laat zijn gedachten gaan over de rol die de Russische emigratie kan spelen voor de toekomst van zijn land.Sonya Savina schetst een somber beeld van het leven van Oekraïners in Rusland. Het is veiliger om te verbergen dat je Oekraïens bent. De Russische autoriteiten hebben de laatst overgebleven mensenrechtengroepen opgeruimd. En Raam op Rusland zoekt twee betaalde medewerkers.     

 

Nog steeds staat een meerderheid van de Russische bevolking achter de Russische 'speciale militaire operatie' in Oekraïne. Uit opiniepeilingen van het Levada Centrum blijkt dat de steun voor de oorlog ook na de militaire verliezen afgelopen najaar niet significant is afgenomen. Alleen abrupte politieke veranderingen in Rusland zelf, danwel een langdurige oorlog kunnen deze trend veranderen, denken Levada-onderzoekers Aleksej Levinson en Svetlana Koroljova. Het laatste scenario is volgens hen waarschijnlijker dan het eerste.

 

De twintigste-eeuwse Russische geschiedenis kent vele emigratiegolven. Cultureel commentator Andrej Archangelski, zelf inmiddels ook een emigrant, zoekt antwoord op de vraag of de vijfde emigratiegolf uit Rusland, die honderdduizenden middenklassers omvat, überhaupt nog invloed kan uitoefenen op de toekomst van het land.

 

Data from Russia’s census show that the number of Ukrainians living in Russia dropped by half between 2010 and 2021. Emigration and the way people self-identify are not the only causes for the unprecedented decline. Under Putin's rule Ukrainian organisations, language and culture have been systematically suppressed, reports Sonya Savina in a piece for iStories, summarized and translated by Meduza.

 

De afgelopen week zijn in Rusland weer rake klappen uitgedeeld tegen de resten van de mensenrechtenbeweging die het land nog telt. Het Sacharov Centrum in Moskou wordt uit zijn kantoor gejaagd. Het Sacharov Fonds werd tot 'ongewenste organisatie' verklaard. De oudste mensenrechtenbeweging van Rusland, de Moskouse Helsinki Groep werd verboden.

 

Dankzij particuliere donaties kan Raam op Rusland zichzelf de komende drie jaar verder vernieuwen, verjongen, verbreden en professionaliseren.
Raam op Rusland zoekt daarom uiterlijk per 1 mei twee parttime (0,4 fte) medewerkers. Als u mensen kent met belangstelling, wijs ze dan op onze vacatures.