Lijden aan Rusland, Israels band met Poetin, Russische oppositie en taalpolitiek in Oekraïne

Lijden aan Rusland, Israels band met Poetin, Russische oppositie en taalpolitiek in Oekraïne

 

Beste , 

 

In een indrukwekkend essay haalt de Russische schrijver en emigrant Michail Sjisjkin de Duitse auteur Thomas Mann aan en is geschokt door de parallellen tussen nazi-Duitsland en Poetins Rusland.Terwijl de westerse wereld partij kiest voor Oekraïne en wapens levert, houdt Israel krampachtig de band met Poetin vast, zelfs nu Rusland de wapenindustrie van Iran te hulp roept.Is die positie houdbaar?, vraagt Hella Rottenberg. De Russische oppositie in balllingschap slaagt er niet in om effectief verzet te organiseren tegen het Poetin-regime. Gulnaz Sibgatullina legt uit hoe dat komt. En taalkundige Oksana Konontsjoek legt aan Daan de Vries de eeuwenlange taalpolitiek van de Russische overheersers in Oekraïne uit.   


 

Emigrant Thomas Mann beschreef in de late jaren 30 hoe Duitsland voor ieders ogen afgleed in de barbarij. De Russische schrijver en emigrant Michail Sjisjkin wijst in dit essay op de schrikbarende parallellen met het huidige Rusland. En stelt de morele vragen waarmee alle Russische emigranten nu worstelen. Moet je je eigen land de nederlaag toewensen? Moet je je taal en cultuur kritisch onder de loep nemen? Hoe overleef je in tijden van fascisme?

 

Aan het begin van de invasie hoopte president Zelensky op hulp van Israël. Een land met nauwe diplomatieke banden met Amerika en Rusland, een formidabel luchtafweersysteem, een gevreesde inlichtingendienst en honderdduizenden immigranten uit Oekraïne. Maar Zelensky kwam van een koude kermis thuis. Israël riskeert geen ruzie met Poetin, zelfs niet nu Rusland de Iraanse wapenindustrie te hulp roept. Is die positie houdbaar? Hella Rottenberg over de klem waarin Israël zich bevindt en waarin het met alle partijen overhoop ligt.

 

The Russian opposition, many in exile now, doesn’t succeed in organizing effective resistance against the Russian war in Ukraine and Putin’s regime. Although exile on the one hand forces opposition groups to unite, the existing differences prevent the anti-war movement from realizing a united bloc, writes Gulnaz Sibgatullina, assistant professor at the Faculty of Humanities at the University of Amsterdam in a piece for Ponars.

 

De onderdrukking van Oekraïne en de Oekraïense taal door Rusland is niets nieuws, zegt taalkundige Oksana Konontsjoek. Het Oekraïens wordt al eeuwen in zijn bestaan bedreigd door achtereenvolgens het Russische tsarenrijk, de Sovjet-Unie en nu door Poetins Rusland: 'Het doel is om Oekraïners te overtuigen dat hun land geen bestaansrecht heeft.' Daan de Vries sprak haar over de geschiedenis van het Russische taalbeleid in Oekraïne.