Portret van een gewoon gezin, strijd in overgangsfase, zelfreflectie op Russocentrische blik

Portret van een gewoon gezin, strijd in overgangsfase, zelfreflectie op Russocentrische blik

 

Beste , 

 

Het einde van de oorlog is helaas niet in zicht. De strijd bevindt zich in een overgangsfase, waarbij Oekraïne het initiatief heeft, maar Rusland nog lang niet verslagen is, concludeert militair expert Michael Kofman. Intussen blijven de Oekraïners saamhorig en sterk. NOS-correspondent Wessel de Jong portretteert een Oekraïens gezin, waarvan vader en zoon vechten en moeder en dochter het hoofd boven water houden. De strijd speelt zich ook af binnen de orthodoxe kerk. Het Russische Holenklooster in Kyiv is overgenomen door de Oekraïense kerk. In de wereld van slavisten en Ruslandkundigen komt na de invasie zelfreflectie op gang over de Russocentrische blik. En Moskou meldde triomfantelijk een vergeldingsaanval met veel doden, maar die bleek een verzinsel.

In de oorlog tegen Rusland maken de Oekraïners een saamhorige, sterke en welhaast optimistische indruk. NOS-correspondent Wessel de Jong, die heel Oekraïne doorkruist, laat hier zien wat de impact is op een gewoon gezin uit een dorp bij Lviv. Vader en zoon vechten aan het front, moeder werkt in Polen, dochter weet zich met haar leven geen raad.

 

Langzaam wordt de Russisch-Orthodoxe Kerk uit het centrum van de geestelijke macht in Oekraïne verdrongen. De eerste Kerstmis sinds het begin van de grootschalige oorlog was een mijlpaal in dit proces. De kerstdienst in het beroemde Holenklooster in Kyiv, tot voor kort territorium van de Russisch-Orthodoxe Kerk onder het patriarchaat van Moskou, werd geleid door de metropoliet van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne.

 

The war is in a transitional phase. Russian forces are entrenching and continuing their strike campaign against Ukrainian infrastructure. The Ukrainian army tries to maintain pressure and improve its air defense. The most probable scenario for the coming months is a dynamic front and a steadily progress of realisation of the Ukrainian goals. But an end to the war and victory is far away, warns defense expert Michael Kofman.

 

Russia’s unprovoked invasion of Ukraine and Putin’s denial of Ukraine statehood forces scholars to rethink Slavic, East European and Eurasian studies. Many experts believe that the academic field is too ‘Russo-centric’ while other countries like Ukraine are misunderstood because of a lack of attention. For Radio Free Europe/Radio Liberty Todd Prince cites different experts who argue in favor of decolonizing the curriculum.

 

Het Russische ministerie van Defensie maakte op 8 januari bekend dat het Russische leger bij raketaanvallen op twee onderkomens in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk 600 Oekraïense soldaten had gedood. De actie was bedoeld als vergelding voor de Oekraïense aanval tijdens de jaarwisseling op Russische militaire verblijven in Makiivka, aldus de verklaring. Maar verslaggevers van Reuters zagen dat de bewuste soldatenverblijven in Kramatorsk niet geraakt waren en vonden ook geen bewijs dat er militairen waren omgekomen.‍