Patriots voor Oekraïne, Russisch offensief, recessie en een boekhandel in Petersburg vecht tegen censuur

Patriots voor Oekraïne, Russisch offensief, recessie en een boekhandel in Petersburg vecht tegen censuur

 

Beste , 

 

De VS zijn eindelijk van plan Oekraïne een Patriot-luchtafweersysteem te sturen om het land beter te verdedigen tegen bombardementen van de infrastructuur. Hella Rottenberg vroeg defensie-expert Peter Wijninga waarom dat zo lang duurde. De Oekraïense militaire top waarschuwt voor een nieuw Russisch offensief, mogelijk al in januari. Poetin stelt een oorlogseconomie in het vooruitzicht. De Russische economie heeft de sancties in 2022 beter doorstaan dan gedacht, maar voor 2023 ziet het er niet best uit. In Petersburg houdt een kwaliteitsboekhandel stand tegen censuur en een instortende boekenmarkt. 

 

Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar. De volgende nieuwsbrief ontvangt u in de week van 11 januari. Wij wensen u een goede jaarwisseling en een 2023 met perspectief op veiligheid en vrede voor Oekraïne.  

De Verenigde Staten zijn eindelijk bereid om een Patriot-luchtafweersysteem aan Oekraïne te leveren. Oekraïne smeekt al maanden om betere wapens tegen de raketaanvallen van Rusland, die erop gericht zijn om de Oekraïners in het donker en in de kou te zetten. Waarom duurt het zo lang voordat het Westen de nodige wapens levert en maakt de Patriot het verschil? Dat vroegen we aan luchtmachtexpert Peter Wijninga.

Komt er een nieuwe aanval op Kyiv en hoe kan Oekraïne hierop antwoorden? In een interview voor Republic spreekt Farida Koerbangalejeva met Igor Romanenko, voormalig plaatsvervangend opperbevelhebber van het Oekraïense leger. Hoe gaat de oorlog verder, hoe belangrijk is militaire steun en wat zijn reële vredesvoorwaarden?

 

Kosten noch moeite zullen worden gespaard om de Russische krijgsmacht te geven wat die nodig heeft om de oorlog met het Westen in Oekraïne te winnen, zo heeft president Vladimir Poetin de legerleiding toegezegd. Maar gewone Russen zullen volgens hem geen last van deze oorlogseconomie hebben.

 

In the beginning of the war the economic sanctions against Russia didn't have the huge impact, that was foreseen in the West. But after the setbacks in Ukraine and mobilization in Russia, the real economy fell in a recession. The economic crisis will deepen in 2023, expects Boris Grozovski. The state of the Russian economy at a glance.

 

 As censorship is reinstalled in Russia and everything related to LGBTQ+ is anathema, bookshops struggle to survive in a decent manner. Books by authors brandished as 'foreign agents' have to be shelved in brown paper camouflage. The St. Petersburg bookshop 'Podpisnye Izdaniya' doesn't compromise. Meduza published this interview with its founder Mikhail Ivanov. ‘We won’t pull any books — until our own spines are horizontal’