Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Dagboek uit donker Kyiv en bezet Marioepol, humanitaire hulp en het nieuwe Yandex

Dagboek uit donker Kyiv en bezet Marioepol, humanitaire hulp en het nieuwe Yandex

 

Beste , 

 

Door de meedogenloze bombardementen van het Russische leger op de civiele infrastructuur in Oekraïne moeten miljoenen burgers zien te overleven in de winterse kou.Tymofiy Mylovanov, directeur van de Economische Hogeschool in Kyiv, houdt een dagboek bij en organiseert humanitaire hulp. Op verzoek van lezers stelden we een lijst samen van organisaties die vanuit Nederland humanitaire hulp verlenen aan Oekraïense burgers.

In de kapotgeschoten havenstad Marioepol zijn Russische bouwploegen aan het werk om de stad weer op te bouwen. Een ingenieur heeft zijn ervaring en indrukken vastgelegd in een verslag. Aleksej Koedrin, vroeger bekend als een liberale econoom, wordt de sleutelfiguur bij de Russische zoekmachine Yandex. Wat zit er achter deze benoeming?

It is almost ten months since Russia invaded Ukraine. Fronts are freezing, literally and metaphorically. Conquering of territory gave way to relentless Russian bombardments of Ukrainian cities and infrastructure. The courage and resilience of the Ukrainians are amazing. Tymofiy Mylovanov, director of the Kyiv School of Economics, keeps a diary on twitter. 

 

Talrijke burgerinitiatieven in Oekraïne zelf proberen de ergste nood te lenigen. Maar hulp van buiten is onontbeerlijk. Ook vanuit Nederland wordt die geboden. Verschillende vrijwilligersorganisaties in Nederland zetten zich sinds het begin van de Russische oorlog in voor humanitaire projecten in Oekraïne. Wij stelden een lijst op na vragen van lezers wat zij kunnen doen voor de burgers in Oekraïne.

 

 

Het Russische leger stuitte in Marioepol op fel verzet van het Oekraïense leger en slaagde er pas eind mei in de stad in zijn geheel te bezetten. De meeste gebouwen waren beschadigd of geheel verwoest, veel inwoners kwamen om of sloegen op de vlucht. De Russische bezettersmacht orobeert de stad enigszins te herstellen. De Russische ingenieur Andrej Ivanov (niet zijn echte naam) werkte in het najaar een maand op een bouwterrein in Marioepol, waar hij dit dagboek bijhield. Hij was verbijsterd over wat hij aantrof.

 

Putin's appointment of the former Finance Minister and Chairman of the Accounts Chamber Alexei Kudrin, long ago known for his liberal views, as the head of Russian search giant Yandex is remarkable. In a piece for Riddle political analist Andrey Pertsev explains why Putin's appointment of his longterm ally can be seen as a strategic move.