Onthullend verslag van Russische diplomaat, Oktoberlezing, hechtere samenwerking Belarus en Rusland en de Russische elite splijt niet

Onthullend verslag van Russische diplomaat, Oktoberlezing, hechtere samenwerking Belarus en Rusland en de Russische elite splijt niet

 

Beste , 

 

De enige Russische diplomaat die openlijk ontslag nam na de invasie doet in Foreign Affairs onthullend verslag over hoe het ministerie van Buitenlandse Zaken in de greep kwam van propaganda en zichzelf voor de gek hield. De indrukwekkende Oktoberlezing van de Oekraïense journalist Illia Ponomarenko kunt u in verkorte vorm, aangevuld met vragen en antwoorden, teruglezen. De militaire samenwerking tussen Rusland en Belarus wordt steeds hechter. Wat de betekenis daarvan is, legt Artyom Shraibman uit. En  politicoloog Vladimir Gelman verwacht geen openlijke splitsing van de Russische elites, ook als zijn ze het onderling niet eens over de oorlog. 

Boris Bondarev was de enige diplomaat die na de Russische invasie in Oekraïne openlijk ontslag nam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en uitweek naar het buitenland. In Foreign Affairs vertelt hij over de teloorgang van minister Sergej Lavrovs bolwerk. 'Flinterjes waarheid werden bedolven onder massa's propaganda.' We brengen een verkorte samenvatting van zijn tekst.

 

Journalist Illia Ponomarenko stond in het begin van de oorlog voor een keuze: zich angstig verstoppen of het kwaad te lijf gaan. Terugkeren naar Kyiv 'was de beste beslissing van mijn leven', zegt Ponomarenko die sindsdien dag en nacht voor The Kyiv Independent verslag doet van de oorlog. Hieronder de bekorte versie van zijn Oktoberlezing die hij op uitnodiging van Raam op Rusland op 25 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam hield, gevolgd door vragen en antwoorden.

 

In October Belarusian leader Alexander Lukashenko and president Vladimir Putin announced to deploy a new regional group of joint Russian and Belorussian forces in Belarus. What is behind this move? In a piece for Carnegie Politika the in Minsk based political analyst Artyom Shraibman argues that it's part of the ongoing erosion of the sovereignty of Belarus.

Since the beginning of the war rumours spread concerning the possibility of a split among the Russian elites. But despite individual dissent there is no reason to expect such a split nor organised collective action against the ‘special military operation’ in the foreseeable future. In a piece for Riddle political scientist Vladimir Gelman explains why the disgruntled Russian political elites remain silent.

 
In Z analyseert Hella Rottenberg de achtergronden en ontwikkelingen in Rusland die leidden tot de fatale beslissing van de invasie. Voor iedereen die wil begrijpen hoe het kon gebeuren dat Rusland een ongeprovoceerde oorlog tegen zijn Slavische buurland ontketende.  Op 18 november 17.00 kunt u met haar in gesprek in het Torpedo Theater in Amsterdam:
reserveren@torpedotheater.nl