Oktoberlezing, etnische zuivering, staat van beleg, kritiek op Poetin

Oktoberlezing, etnische zuivering, staat van beleg, kritiek op Poetin

 

Beste , 

 

Op dinsdag 25 oktober hield de Oekraïense oorlogsverslaggever van The Kyiv Independent Illia Ponomarenko in Amsterdam onze jaarlijkse Oktoberlezing. De belangstelling was overweldigend. Zijn lezing is hier te bekijken. The Kyiv Independent is een belangrijke Engelstalige bron voor het nieuws over Oekraïne en is aangewezen op financiering door lezers zoals u. U kunt de nieuwssite steunen via deze of deze link. Verder deze week:
Mondjesmaat worden er feiten bekend over etnische zuivering in Oekraïne. Duizenden kinderen worden naar Rusland gedeporteerd om ze daar als Russen te laten opgroeien. Een Oekraïense militair legt het nut voor het Russische leger uit om de dam over de Dnepr op te blazen. In de door Rusland geannexeerde provincies en Russische grensgebieden met Oekraïne heeft Poetin de staat van beleg in verschillende modaliteiten ingesteld. Wat houdt dat in? De Tadzjiekse president Rachmon kritiseerde Poetin openlijk en RT propagandist ging te ver in zijn oorlogstaal

 

Al sinds het begin van de Russische invasie slaan de Oekraïense autoriteiten alarm over deportaties van Oekraïense kinderen (en volwassenen) naar Rusland. De Russische autoriteiten doen alsof het gaat om de evacuatie en redding van kinderen uit oorlogsgebied. In de Russische pers wordt echter ook openlijk de intentie geuit om de Oekraïense kinderen als Russen te laten opgroeien. Wabke Waaijer zet op een rij wat er tot nu toe bekend is.

 

De Russische troepen zijn begonnen zich terug te trekken uit het westen van de provincie Cherson. Volgens het Institute for de Study of War (ISW) zou het Russische leger de dam bij de waterkrachtcentrale van Kachovka kunnen opblazen als dekking voor hun terugtrekking. Kyiv zegt dat het Russische leger al mijnen onder de dam heeft gelegd. De Oekraïense kolonel b.d. Roman Svitan acht het heel waarschijnlijk dat de Russen de dam zullen opblazen. Het is voor hen militair opportuun.

 

On October 19, Russian president Vladimir Putin signed a decree imposing martial law in Ukraine’s annexed territories. He also placed all Russian regions and federal subjects in various 'alert modes', ranging from 'heightened' to 'basic'. Riga-based Russian news outlet Meduza explains what these terms mean, and why some of them violate federal law.

 

Op 14 oktober hield de Tadzjiekse president Emomali Rachmon een opzienbarende toespraak. In het bijzijn van Vladimir Poetin - die naar het leek ontevreden toekeek - had Rachmon het over de Russische houding ten aanzien van Centraal-Azië. Rachmon verzocht Poetin om Centraal-Azië niet zo te behandelen als ten tijde van de Sovjet-Unie. Leverde Rachmon hiermee felle kritiek op Poetin, of blijft Tadzjikistan bondgenoot Rusland trouw? De meningen van experts lopen uiteen.

 

Hoewel er afgelopen maanden geen einde leek te komen aan de verbale escalatie in de nieuwsprogramma’s van de Russische staatsomroep, blijken de autoriteiten in Moskou toch niet elke vorm van anti-Oekraïense oorlogszucht toe te willen staan. Justitie is maandag daarom een strafrechtelijk vooronderzoek begonnen tegen Anton Krasovski, werkzaam bij het Russischtalige kanaal van de internationale propagandazender Russia Today, die in het openbaar had opgeroepen om in Oekraïne ook kinderen ‘te verdrinken en te verbranden’.‍