Rusland houdt rakettenregen niet vol, wie is 'generaal Armageddon', Poetin mikt op zwakte Westen en twijfel slaat toe bij Russische elites

Rusland houdt rakettenregen niet vol, wie is 'generaal Armageddon', Poetin mikt op zwakte Westen en twijfel slaat toe bij Russische elites

 

Beste , 

 

De rakettenregen op Oekraïense steden was volgens Poetin een vergeldingsactie voor de aanslag op de Krimbrug. Militair leveren deze aanvallen echter niets op en Rusland kan ze ook niet volhouden, want beschikt niet over voorraden van en productiecapaciteit voor deze wapens, schrijf militair expert Pavel Loezin. Wie is Sergej Soerovikin, die door Poetin is benoemd tot bevelhebber van de invasiemacht en wiens bijnaam 'generaal Armageddon' een meedogenloze aanpak voorspelt? Hella Rottenberg maakt uit Poetins annexatietoespraak op dat hij meer mikt op zwakte van het Westen dan heil verwacht van zijn mobilisatie. En Tatiana Stanovaya vraagt zich af hoelang de Russische elites Poetin nog zullen steunen als ze de oorlog als verloren beschouwen.

 

De Oktoberlezing van Raam op Rusland, dit jaar gehouden door de Oekraïense oorlogsverslaggever Illia Ponomorenko, is uitverkocht. Waarschijnlijk zal de lezing vanuit debatcentrum de Rode Hoed via een

livestream te volgen zijn.

In de nacht van 10 oktober schoot Rusland 84 raketten af op 16 Oekraïense steden, waaronder Kyiv. Ook op 11 oktober werden 28 raketten op Oekraïense steden afgevuurd. Volgens Poetin zijn de raketbeschietingen een vergeldingsactie voor de 'terreurdaad' waarbij de Krimbrug werd opgeblazen. Hij dreigde met meer acties. Maar volgens militair expert Pavel Loezin heeft het Russische leger niet de capaciteit meer om dit soort massale aanvallen nog lang voort te zetten. De raketten raken op.

 

Sergej Soerovikin is berucht om zijn wrede oorlogsvoering, onder meer in Syrië. Dat hij nu is aangesteld om de Russische oorlog tegen Oekraïne een nieuwe wending te geven, is ook een handreiking aan de zogenaamde ‘hardliners’ binnen Poetins entourage die al langer oproepen tot verdere escalatie. Wabke Waaijer schreef een profiel van generaal Armageddon.

 

Uit Poetins annexatierede blijkt hoe gevaarlijk hij geradicaliseerd is. Maar ook dat hij weinig heil verwacht van de mobilisatie en zijn eigen leger. Met dreigementen met kernwapens, energietekorten en sabotage hoopt hij het Westen te ontwrichten en op die manier een gevechtspauze af te dwingen om zich te herpakken. Geef Poetin niet die kans, betoogt Hella Rottenberg.

With attacks on the centre of Kyiv and lots of other cities last night it is clear Putin will never back down. He seeks revenge for his humiliation. According to expert Tatiana Stanovaya for Carnegie Endowment the elites have so far supported him, be it grumpingly. That might change if he goes for all-out victory in a war many think he can never win.