Nieuwe oorlogsfase, C-Azië keert zich van Rusland af, oorlogsbloggers en protest van een popster

Nieuwe oorlogsfase, C-Azië keert zich van Rusland af, oorlogsbloggers en protest van een popster

 

Beste , 

 

Nu het Russische leger in Oekraïne in de verdediging is gedrongen en nauwelijks in staat lijkt zijn positie te handhaven, heeft Poetin besloten te escaleren. Op 21 september kondigde hij een gedeeltelijke mobilisatie aan. Het doel is om 300.000 reservisten op te roepen voor de oorlog in de Donbas. Daar zal komend weekeind in de vier door Rusland bezette regio's haastig referenda worden georganiseerd, waarvan de uitslag bij voorbaat vaststaat en die zal leiden tot annexatie door Rusland. In zijn toespraak tot de natie dreigde Poetin ook met de inzet van kernwapens.

In Samarkand wachtte Poetin vorige week een koude douche bij bevriende Centraal-Aziatische naties, India en China. Daan de Vries stelt de vraag of Poetin zijn grip op Azië verliest. Nationalistische militaire bloggers stellen het falen van de Russische legerleiding fel aan de kaak. Ze zijn voor het Kremlin een probleem. Welke opties blijven er voor Poetin over? Een nederlaag zal hij niet aanvaarden, schrijft Greg Yudin. De gelauwerde popster Alla Poegatsjova heeft verzocht op de spionnenlijst van het Kremlin te worden gezet. Met haar miljoenen volgers onder het gewone volk, maakt ze iets los. En filosoof Pjotr Safronov, als gastonderzoeker in Amsterdam, vindt dat op de steun voor Poetin veel valt af te dingen. 

Graag wijzen wij u alvast op onze zesde Oktoberlezing op 25 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam. Dit keer spreekt Illia Ponomorenko, oorlogsverslaggever van de Kyiv Independent. Kaarten zijn hier te bestellen. Wees er snel bij! 

Op 15 en 16 september vond in het Oezbeekse Samarkand een top plaats van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SCO). Verschillende wereldleiders waren aanwezig, onder wie de presidenten van Rusland, China en India. Verliest de Chinese president Xi Jinping zijn geduld met Poetin? En wat heeft de recent oplaaiende onrust in de Kaukasus en Centraal-Azië te maken met de Russische oorlog in Oekraïne? Daan de Vries maakt de balans op.

Aanvankelijk stond er 15 jaar kamp op denigrerende uitlatingen over de oorlog in Oekraïne, die geen oorlog genoemd mocht worden. Inmiddels is zelfs de staatstelevisie dat stadium allang voorbij. Het radicaalst zijn echter de nationalistische militaire bloggers, die zeer goed geïnformeerd zijn en het falen van de legerleiding genadeloos aan de kaak stellen. Met hun honderdduizenden volgers vormen ze een onaangename hindermacht voor het Kremlin, schrijft Laura Starink.

 

How to read Russian society's response to the war? According to sociologist Greg Yudin there are three distinct groups in Russia: 'radicals, dissenters and laymen'. Extreme right radicals want the war to be intensified; dissenters are categorically opposed to the war and totally depressed. The 'laymen' consists of the depoliticized passive majority. Yudin believes Putin will not be able to sell a defeat in Ukraine as a victory. But a full military mobilization seems equally unlikely now.

Omdat hij zich openlijk uitsprak tegen de Russische invasie in Oekraïne voelde filosoof Pjotr Safronov zich in Rusland niet meer veilig. Het zwijgen van veel Russen over de oorlog die Rusland in Oekraïne voert, is voor hem moeilijk te verdragen. Tegelijkertijd verzet Safronov zich tegen het beeld dat de meerderheid van de Russen de oorlog tegen Oekraïne steunt. Wabke Waaijer sprak met hem op de Universiteit van Amsterdam waar hij tijdelijk als gastonderzoeker is aangesteld.

Alla Poegatsjova, een van de populairste en meest gelauwerde popsterren van (Sovjet)Rusland, heeft president Poetin in verlegenheid gebracht. Uit solidariteit met haar man, die onlangs door het ministerie van Justitie werd gebrandmerkt als 'buitenlandse agent', heeft ze de regering gevraagd om ook haar op deze spionnenlijst te zetten. Het Kremlin doet alsof zijn neus bloedt. De vraag is nu of Poegatsjova met haar kritiek op de oorlog tegen Oekraïne wel invloed heeft op de oudere Russen die met haar liederen zijn opgegroeid, schrijft Hubert Smeets.