Oekraïens verrassingsoffensief, kogels uit Noord-Korea, cancel culture en locale verkiezingen in Rusland

Oekraïens verrassingsoffensief, kogels uit Noord-Korea, cancel culture en locale verkiezingen in Rusland

 

Beste , 

 

Dit was de week van paniek in Rusland over het verrassingsoffensief van de Oekraïners in de provincie Charkiv. Oekraïne heroverde 6.000 vierkante kilometer bezet gebied en bereikte zelfs de Russische grens. Russische troepen vluchtten weg en ook op de staatstelevisie heerste verbijstering. Gebrek aan wapens noopt Rusland inkopen te gaan doen in Noord-Korea. Intussen stapelen de bewijzen van Ruslands vernietigingspolitiek zich op: Human Rights Watch documenteerde hoe de Oekraïense cultuur planmatig verwoest moest worden. Slavist Arthur Langeveld geeft zijn mening over de cancel culture jegens Poesjkin en Dostojevski. En dan waren er in Rusland ook nog locale verkiezingen met voorspelbare uitkomst, maar ook enkele opmerkelijke verzetsdaden. Tot slot: wie de prachtige documentaire Wend je lichaam naar de zon van Aliona van der Horst heeft gemist kan hem alsnog zien op 21 september om 22.50 uur bij de NTR op NPO2. Lees hier recensie.

In een verrassingsaanval in de provincie Charkiv heeft het Oekraïense leger de afgelopen dagen enorme terreinwinst geboekt en meer dan 300 stadjes en dorpen bevrijd, waaronder Izjoem, Balaklia en Koepjansk. Daarmee is een groot deel van de provincie Charkiv in Oekraïense handen gekomen en meer dan 6.000 vierkante kilometer grondgebied terugveroverd. Dat is meer dan de Russen de afgelopen maanden hadden veroverd. Russische soldaten trokken zich halsoverkop terug, met achterlating van grote hoeveelheden materieel. Rusland houdt nog steeds ongeveer eenvijfde van het Oekraïense grondgebied bezet.

Rusland koopt miljoenen stuks munitie van Noord-Korea om zijn voorraad voor de oorlog in Oekraïne aan te vullen, aldus de Amerikaanse inlichtingendienst. Volgens Washington is het een teken dat de sancties en exportcontroles tegen Rusland effectief zijn. Eerder werd bekend dat Moskou drones koopt van Iran.

From the start, there were already indications that Russia was trying to eradicate Ukrainian culture in the occupied territories. After the liberation of several regions in September, evidence is mounting that this plan for culturicide was systematically implemented by the Russian occupying forces. Human Rights Watch documents the Russian playbook. 

Last weekend in Russia local elections took place. There were no expectations. Since the crackdown on Navalny's movement and the war in Ukraine political life in Russia almost has come to a standstill. However, there are pockets of resistance. Remaining activists view the elections as a vote on the war in Ukraine – and a chance to prove a desire for democracy, says Veronika Ptitsyna for OpenDemocracy.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne debatteert men over de vraag of imperialistische denkbeelden zijn terug te vinden in de werken van grote Russische schrijvers. Poesjkin en anderen zijn zeker te betrappen op imperialistische uitglijders, schrijft slavist en literair vertaler Arthur Langeveld. Maar deze veelal opportunistische uitlatingen moeten in de context van hun tijd worden gelezen. Veel Russische schrijvers woonden trouwens in Oekraïne, dat er beter aan doet trots op hen te zijn dan hen in de ban te doen.