Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

nieuw bij RaamopRusland

nieuw bij RaamopRusland

 

Hallo , 

Moeten Russische toeristen voor Europa nog wel een visum kunnen krijgen. Politicoloog Mykola Riabchuk zegt: ja, mits ze een verklaring tekenen dat ze nooit in het openbaar de oorlog tegen Oekraïne hebben gesteund. Artjom Sjraibman uit Belarus vindt het absurd dat de EU in haar sanctiebeleid Russen en Witrussen over één kam scheert. Burgers in Belarus verzetten zich juist tegen Loekasjenko. Dat Rusland afdrijft naar een fascistische staat is intussen onloochenbaar, aldus politiek filosoof Grigori Joedin uit Moskou. Ook de groeiende Chinese invloed verdient aandacht. China staat aan de poort van de Kaukasus, merkte Daan de Vries in Georgië

Most Russians are adamant about a visaban for ordinary citizens. It would make Russians collectively responsible for the atrocities of Russia's war. Political analyst Mykola Riabchuk explains why Ukrainians favour this punishment, but offers a simple compromise: prohibit entrance to state functionaries and ask visa applicants openly if they support Putin's war. 

 

De EU wil het ook voor Witrussen moeilijker en duurder maken om een Schengenvisum te verkrijgen. Politiek analyst Artjom Sjraibman somt vijf redenen op waarom dit een absurd idee is. Sjraibman roept Europa geen averechtse symboolpolitiek te bedrijven maar Rusland echt te straffen. In een opiniestuk bepleit Hubert Smeets een ruimhartig visumbeleid voor die Russen die zich uitspreken tegen Poetin en zo gevaar kunnen lopen.

Rusland is een fascistische staat aan het worden, meent de Russische hoogleraar politieke filosofie Grigori Joedin. Het ergert hem dat West-Europeanen denken dat ze in Europa hiervoor veilig zijn. Want Poetin heeft een compleet andere wereldorde op het oog, vertelde de filosoof aan Rutger van der Hoeven van De Groene Amsterdammer.

In het buitenland werd Michail Gorbatsjov aanbeden.De gemiddelde Rus en president Poetin verwijten hem juist dat hij het Russische imperium heeft verkwanseld. Laura Starink over leven en erfenis der laatste Sovjetpartijleider.

Rusland en Georgië worden gescheiden door de Kaukasus.Sinds de vijfdaagse oorlog van 2008 is er maar één verkeersroute tussen de twee landen vrij voor internationaal verkeer: de Georgische Militaire Snelweg. Juist op dit traject investeert China honderden miljoenen in een nieuwe tunnel, als onderdeel van de Nieuwe Zijderoute. Daan de Vries beschrijft hoe de westerse sancties tegen Rusland daar worden omzeild.