Russische romans en Russische toeristen, frauduleuze verkiezingen en de noodzaak om Cherson te veroverennieuw bij RaamopRusland

Russische romans en Russische toeristen, frauduleuze verkiezingen en de noodzaak om Cherson te veroverennieuw bij RaamopRusland

 

Hallo , 

 

Zijn Russische klassieken uit de 19de eeuw medeschuldig aan de agressie tegen Oekraïne? Mogen Russische toeristen uit Europa worden geweerd? De vraag stellen is makkelijker dan 'm beantwoorden. De Oekraïense filosoof Volodymyr Yermolenko en de Russische dichter Lev Rubinstein proberen het. Dat verkiezingen in Rusland worden vervalst, is geen geheim. Maar in welke mate? Onafhankelijke journalisten van Meduza komen in een grootscheeps onderzoek tot wel 30 procent fraude. Terwijl Poetin deze week in twee toespraken in Moskou duidelijk maakte dat de oorlog tegen Oekraïne wat hem betreft ook een mondiale strijd is tegen de westers democratische orde, vragen Oekraïners zich volgens Robert Serry af of Europa wel solidair blijft.

De Russische literatuur kan niet louter artistiek worden beoordeeld. De klassieken staan volgens de Oekraïense filosoof Volodymyr Yermolenko namelijk bol van imperialistische en zelfs gewelddadige motieven.  Er loopt weliswaar geen rechte lijn van Poesjkin naar Poetin, schrijft hij. Maar wie de poëzie en romans van sommige negentiende-eeuwers nu leest, ervaart toch een schok van herkenning in het hier en nu.

Er gaan stemmen op om gewone Russische toeristen visa voor Europa te ontzeggen. Dichter Lev Rubinstein, vaak te gast op Poetry International, herinnert zich maar al te goed wat het isolement van de Sovjet-jaren voor Russen betekende. Een Rus was 'uitreisbaar' of 'niet-uitreisbaar'. Het loste niets op en het trof altijd de verkeerde mensen, herinnert hij zich.

It’s common sense that elections in Russia are manipulated by the authorities. But to what extent? Recently the independent platform Meduza obtained an archive of video footage from polling stations during the last Duma elections of September 2021. Independent video monitors have analyzed the records and concluded that the number of stuffed ballots cast could have surpassed 17 million out of the 56 million cast votes in these Duma-elections: that is about 30 percent of the turn-out and 15 percent of all registered voters in Russia.

De Donbas mag Rusland houden. Laat Poetin daar zijn eigen rommel maar opruimen, tekende Robert Serry op. Maar de rest van de bezette gebieden moeten eerst zijn veroverd, voordat er kans is op een wapenstilstand. Het vijfde en laatste deel van het dagboek dat de eerste Nederlandse ambassadeur in Kyiv deze zomer bijhield toen hij terug was in Oekraïne.