Genocide, deserterende Russen, krijgsgevangenen gedood, sancties werken wel en 1 schip met graan

Genocide, deserterende Russen, krijgsgevangenen gedood, sancties werken wel en 1 schip met graan

 

Beste , 

 

De Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne kunnen als genocide worden aangemerkt, zegt genocide-expert Ton Zwaan. Maar voorkomen is beter dan langdurig berechten. Minstens 53 Oekraïense krijgsgevangenen zijn moedwillig gedood in een strafkamp in de Donbas. Willen Russen nog wel vechten in Oekraïne? Wabke Waaijer zocht het uit. Hubert Smeets zet kanttekeningen bij de scepsis over de effectiviteit van de sancties. En hoe Rusland graan gebruikt als wisselgeld in de oorlog. 

Rusland heeft met zijn agressieve aanval op Oekraïne bewezen het bestaansrecht van het buurland te ontkennen en de internationale rechtsorde te willen ondermijnen. De rancuneuze oude mannen die de macht hebben in Moskou schenden niet alleen het oorlogs- en internationaal recht, maar plegen ook genocide, zegt Ton Zwaan, tot voor kort universitair hoofddocent ‘sociale wetenschap en genocidestudies’ bij het NIOD en de Universiteit van Amsterdam. 

Op 28 juli doodde een explosie in een kamp bij Olenivka in de Donbas tenminste 53 Oekraïense krijgsgevangenen, 75 gevangenen raakten gewond. Een deel van hen behoorde tot het Azov-bataljon, dat de havenstad Marioepol maandenlang verdedigde tegen de Russische invasiemacht. Russen en Oekraïners geven elkaar de schuld van het oorlogsmisdrijf, maar de Russische versie wordt door experts als zeer ongeloofwaardig beschouwd.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, vijf maanden geleden, heeft Rusland aanzienlijke verliezen geleden. Terwijl gesneuvelde soldaten als helden worden begraven, worden militairen die de wapens neerleggen als landverraders gezien. Terwijl er in de Russische regio's sprake is van een verborgen mobilisatie, zijn er ook militairen en ouders die tegen de stroom in proberen te zwemmen, schrijft Wabke Waaijer.

De sancties werken niet omdat de oorlog gewoon doorgaat, zo klinkt het ook in Nederlandse massamedia. Maar veel statistieken wijzen erop dat de economie van Rusland in een crisis verkeert, ziet Hubert Smeets. Zelfs president Poetin moet dat ruim vijf maanden na het begin van de invasie in Oekraïne erkennen. Volgens een onderzoeksgroep van Yale University wankelt de Russische economie, mede door het vertrek van ongeveer duizend buitenlandse bedrijven.

For the first time since the Russian invasion a ship carrying grain was able to leave the port of Odesa on August 1. Adam MichalskiKrzysztof Nieczypor and Iwona Wiśniewska for the Warsaw thinktank OSW analyse the grain agreement brokered by Turkey. A day after the agreement was signed, however, Odesa suffered a Russian missile strike, leading to doubts about the agreement's longevity. A week later, Ukrainian agricultural tycoon Oleksiy Vadatursky was killed in a Russian shelling.