nieuw bij RaamopRusland

nieuw bij RaamopRusland

 

Beste , 

 

De westerse sancties hebben wel degelijk effect op de productieprocessen in Rusland. Econoom Vladislav Inozemtsev schets een dilemma voor het Kremlin: zelf de gaten vullen of broodnodige technologie via-via importeren? Sinds enkele maanden worden ook RT en Sputnik getroffen door Europese sancties. Robert van der Noordaa en Hubert Smeets inventariseerden het denken van RT-hoofdredacteur Margarita Simonjan. Nederlands eerste ambassadaur in Oekraïne is terug in Kyiv. Voor RaamopRusland houdt Robert Serry een dagboek bij. Hoe reageren de universiteiten op de oorlog. Worden studies Slavistiek en Ruslandkunde breder. Daan de Vries inventariseert. Plus actualiteit over nieuwe repressieve wetgeving en Poetins toekomstperspectief.

According to President Putin, Russia is able to cope with the economic sanctions imposed by the West. Vladislav Inozemtsev outlines how the Russian economy is adapting to the new circumstances.

De Europese sancties strekken zich sinds maart ook uit tot de Russische staatsmedia RT/Sputnik en hoofdredacteur Margarita Simonjan. De Nederlandse Vereniging van Journalisten ondersteunt een zaak bij het Europese Hof tegen deze 'censuur'. Robert van der Noordaa en Hubert Smeets maakten een bloemlezing uit het oeuvre van Simonjan.

Aan drie Nederlandse universiteiten kunnen studenten Russisch leren. De invasie van Oekraïne heeft deze opleidingen in Leiden, Groningen en Amsterdam opgeschud. Academische samenwerking met Rusland is bevroren, programma’s zijn bijgesteld en men wil Oekraïens als vak gaan aanbieden. Daan de Vries maakt de balans op met Egbert Fortuin (Leiden), Ksenia Robbe (Groningen) en Ellen Rutten (Amsterdam). 

Precies dertig jaar geleden werd Robert Serry de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne. Het land was toen nog maar net een onafhankelijke staat, maar leefde wel in vrede met Rusland. Nu keert hij terug naar Oekraïne, een land dat inmiddels in oorlog is.

Begin juli heeft de Doema een hele reeks nieuwe wetten aangenomen die tot doel hebben om tegenstanders van het regime makkelijker te  kunnen vervolgen. Twee oppositiepolitici zijn onlangs aangepakt. Het Moskouse gemeenteraadslid Aleksej Gorinov kreeg 7 jaar omdat hij zich tijdens een raadszitting uitsprak over de oorlog, en Ilja Jasjin komt voor het gerecht wegens 'fake-news' over de oorlog, waarvoor hij 10 jaar kan krijgen.