Wapengekletter om Kaliningrad, Russische kunstpaus verheerlijkt oorlog, die families splijt en Rusland na Poetin

Wapengekletter om Kaliningrad, Russische kunstpaus verheerlijkt oorlog, die families splijt en Rusland na Poetin

 

Beste , 

 

Litouwen wekte Ruslands woede door het treintransport van metalen naar de Russische exclave Kaliningrad stop te zetten. Het leidde tot wapengekletter, zegt Laura Starink. Michail Piotrovski, directeur van de Hermitage, is blij met de oorlog in Oekraïne. Hubert Smeets over de zoon van de machtigste Russische kunstdynastie. Daan de Vries bekeek de indringende reportage van de Russische journalist Andrej Losjak over de wonden die de oorlog slaat in Russische en Oekraïense gezinnen. En de Estse analist Kadri Liik waarschuwt: als Poetin verdwijnt betekent dat niet dat Rusland een democratische staat zal worden. Het zal blijven kiezen voor een Sonderweg tussen West en Oost.

Moskou is woedend over Litouwens stopzetting van de doorvoer van metaal naar Kaliningrad. Nikolaj Patroesjev riep de Veiligheidsraad bijeen in de havenstad, Poetin beloofde Loekasjenko Iskander-raketten met kernkoppen en de Litouwse president vraagt extra NAVO-troepen om de grens te versterken. Militair analisten kijken weer naar de Suwalki-corridor, het kleine grensstrookje tussen Polen en Litouwen, waar Rusland de band tussen de Europese Unie en het Balticum zou kunnen doorknippen, schrijft Laura Starink.

Volgens Hermitage-directeur Michail Piotrovski is de oorlog tegen Oekraïne onderdeel van een ‘historische missie’ van Rusland die de wereld zal veranderen. Zijn museum in Sint-Petersburg vecht daarom onvoorwaardelijk mee in het ‘culturele offensief’ van Rusland. ‘Als de kanonnen spreken, kunnen de muzen niet zwijgen’, aldus Piotrovski. Hubert Smeets vat de denkwereld samen van een van de machtigste kunstbazen van Rusland.

De Russischtalige televisiezender Current Times plaatste de documentaire ‘Verbinding verbroken’ van jounalist Andrej Losjak op 19 juni op hun Youtubekanaal. Losjak volgde na de Russische invasie van Oekraïne zeven duo’s, waarvan er telkens één voor de oorlog is en één tegen. Daan de Vries zag hoe met elke discussie de scheuren in de banden tussen man en vrouw, ouder en kind, en broer en zus duidelijker worden: ‘De één kijkt televisie, de ander zoekt de waarheid in andere bronnen.’

On 24 February, also in Russia everything changed. Putin’s war in Ukraine imposes an agenda on Russia that is deeply archaic. His war has also done away with any modern political debate in Russia. But one day Putin will disappear. Don't count on it, says Kadri Liik for the European Council on Foreign Relations, that the country will return to the central European path of democratisation. Russia will stick to its Sonderweg. And Europeans have to accept that.