Hulp aan gedeporteerde vluchtelingen, tsaar Peter Poetin, Oekraïne, Nederland en de EU

Hulp aan gedeporteerde vluchtelingen, tsaar Peter Poetin, Oekraïne, Nederland en de EU

 

Beste , 

 

Honderdduizenden vluchtelingen uit de Donbas komen ook in Rusland terecht, deels gedwongen. Russische vrijwilligers helpen stiekem hen die weg willen de grens over. Oleg Klimov beschrijft hoe dat in z'n werk gaat. Vorige week legitimeerde Poetin zijn aanval op Oekraïne met een beroep op Peter de Grote die ook 'zijn land' terugveroverde. Laura Starink geeft commentaar. Nederland ligt dwars bij de aanvraag van Oekraïne voor het lidmaatschap van de EU. Wij publiceren de blik vanuit Oekraïne op dit vooral symbolisch belangrijke verzoek. Daan de Vries beschrijft het enorme effect van de oorlog op de wereldvoedselmarkt en de pogingen graan uit Oekraïne te exporteren. En deze week komt eindelijk de film Turn your body to the sun in de bioscoop.

Sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne heeft zich in Rusland een ondergronds netwerk gevormd van individuele burgers, die gedeporteerde Oekraïense vluchtelingen uit bijvoorbeeld het met de grond gelijkgemaakte Marioepol helpen om uit Rusland weg te komen. Het gaat om Oekraïners die gedwongen naar Rusland werden afgevoerd, maar liever naar het vrije deel van Oekraïne of een Europees land waren uitgeweken. Journalist/hotelier Oleg Klimov sprak met een der Russische helpers in dit clandestiene web en tekende zo het verhaal op van twee gezinnen.

 

Op 9 juni ontvouwde Poetin zijn ideeën over Rusland en de wereld tegenover jonge ondernemers. Er zijn slechts soevereine staten en koloniën, aldus de president, en de laatste hebben geen bestaansrecht. Het was een rechtvaardiging van de invasie van Oekraïne met tsaar Peter de Grote als voorbeeld. Oekraïne staat een lange uitputtingsoorlog te wachten. Het is onbeschaamd om het land nu het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie te weigeren, zegt Laura Starink in een commentaar.

 

Eind volgende week valt in Brussel de beslissing of Oekraïne de status van kandidaat-lid van de Europese Unie wordt verleend. In een open brief wenden  meer dan 200 Oekraïense ngo's en onderzoeksinstellingen zich tot de Europese burgers om hun zaak te bepleiten. Tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, dat de EU die stap waarschijnlijk wel zal zetten. Nederland ligt vooralsnog dwars.

 

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor bijna eenderde van de wereldwijde graanproductie. Door de oorlog komen transportlijnen in gevaar en dreigt een hongercrisis, waarschuwen de Verenigde Naties. Een groot deel van het Oekraïense graan vertrekt over zee. Door onder meer zeemijnen en een Russische blokkade is dit transport nu niet mogelijk, schrijft Daan de Vries. Hoe ziet de blokkade van de Oekraïense havens eruit en welke mogelijkheden zijn er om die te omzeilen?

Eindelijk in de bioscoop: de film Turn your Body to the Sun van Aliona van der Horst. In deze documentaire volgt de Nederlandse cineast het spoor van schrijfster Sana Valiulina die, samen met haar oudere zus, op zoek is naar het oorlogsverleden van haar vader die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zowel in Duitse, Amerikaanse als Sovjetkampen gevangen had gezeten. Waarom was hij zo zwaar en driedubbel gestraft? De film biedt een onthutsende blik op het stalinisme.Turn your Body to the Sun draait vanaf donderdag 16 juni in verschillende bioscopen in heel Nederland. Hier de data en de locaties.