Poetin: dopingrapport stap terug naar jaren '80

De westerse sportwereld valt volgens president Poetin in herhaling. Het onafhankelijke rapport van het mondiale antidopingagentschap Wada, dat op 18 juli 2016 heeft geconcludeerd dat de Russische regering en de staatsveiligheidsdienst direct betrokken zijn geweest bij systematisch dopinggebruik van Russische sporters tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji, is in de ogen van het Kremlin een variant op de boycotacties tegen de Olympische Spelen begin jaren tachtig. Het Westen boycotte toen om politieke redenen (de Sovjetinvasie in Afghanistant) de Olympische Zomerspelen in Moskou van 1980, de eerste Spelen in de geschiedenis van de Sovjet-Unie. Het Sovjetblok deed vier jaar later hetzelfde in Los Angeles.

Het Westen maakt zich met zijn hernieuwde 'politisering' van de sport schuldig aan 'recidivisme'. Er dreigt daarom nu weer een 'scheuring' in de Olympische beweging, aldus Poetin in een officiële verklaring over het rapport dat de Canadese jurist Richard McLaren voor het Wada heeft opgesteld.

Het Wada had McLaren gevraagd om te onderzoeken wat er waar was van de beschuldigingen van de voormalige Russische dopingcontroleur Rodtsjenkov, die vorig jaar naar de Verenigde Staten is uitgeweken en daar uit de school heeft geklapt. Volgens Rodtsjenkov was het Russische dopingprogramma geen zaak van individuele sporters en trainers, maar een gezamenlijk project van het ministerie van Sport en de FSB. In zijn onderzoeksrapport stelt McLaren vast dat Rodtsjenkov een getrouw beeld heeft gegegeven van de feitelijke toestand van het dopingbeleid in Rusland. Voor en tijdens de Spelen in Sotsji was er sprake van grootscheepse dopingfraude onder auspiciën van de regering en de staatsveiligheidsdienst, aldus Mc Laren.

In zijn communiqué trekt Poetin de getuigenis van Rodtsjenkov in twijfel, omdat de gevluchte Rus zelf ooit betrokken was bij dopinggebruik en handel. Volgens de president is Rodtsjenkov bovendien de enige bron voor het Wada-rapport. Poetin ziet er de hand in van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, dat een dag voor de publicatie van het definitieve rapport al preludeerde op de consequenties van de bevindingen van McLaren. Het USADA en andere westerse agentschappen wilden zo op voorhand het Wada-rapport al spinnen in de richting van hun doel: het uitsluiten van de Russische atleten bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zo betoogt Poetin in zijn persverklaring. 

Poetin liet zich niet uit over de positie van minister Moetko van Sport. Een lagere functionaris op het departement is hangende eigen Russisch onderzoek wel tijdelijk geschorst.

Communiqué Poetin

Wada-rapport