Hoewel er tot nu toe geen concreet bewijs op tafel is gekomen, heeft de Montenegrijnse justitie de beschuldiging dat Rusland betrokken zou zijn geweest bij een couppoging in het kleine Balkanland verder uitgewerkt. Volgens de speciale openbaar aanklager Milivoje Katnić speelden niet alleen Servische nationalisten, maar ook ‘Russische staatsorganen’ een rol in het plan om de regering in Podgorica ten val te brengen en zo te voorkomen dat Montenegro lid zou worden van de NAVO. De regering in Moskou heeft deze nieuwe aantijging van de hand gewezen.

De Euraziatische Unie, Poetins tegenhanger van de EU, kent zo zijn eigen interne spanningen. Loekasjenko schippert al jaren tussen de EU en Rusland. Hij ergert zich aan de arrogantie van Moskou. Maar geruchten dat Wit-Rusland zou overwegen uit de Euraziatische Unie te stappen drukte Loekasjenko de kop in. 'Volstrekt verzonnen.'

In Moldavië staat het associatieverdrag met de Europese Unie weer ter discussie. President Igor Dodon van Moldavië heeft dat geopperd na een bezoek aan Moskou. Hij zei er niet bij of hij het politieke handelsakkoord ook wil intrekken. Dodon, in november 2016 gekozen tot staatshoofd van de kleine verscheurde en verdeelde voormalige sovjet-republiek, sprak vooralsnog alleen in vagere termen over internationale overeenkomsten die Moldavië volgens hem te ‘haastig’ heeft ondertekend.

Het radicaal rechtse Russische televisiestation Tsargrad (Tsarenstad) heeft een top-100 van Russofoben van 2016 samengesteld, dat inzicht biedt in de in rechtse kring meest gehate publieke personen. Uit de lijst van 100 Russofoben, volgens Tsargrad gemaakt met behulp van opiniepeilingen en interviews met 'gezaghebbende experts op verschillende terreinen', kunnen bezoekers online tot 1 februari de Russofoob van het jaar kiezen.

Bij presidentsverkiezingen in Bulgarije heeft de socialist Rumen Radev met overmacht gewonnen. Van de stemmen ging bijna 60% naar hem, terwijl de centrum-rechtse kandidaat Tsatsjeva niet verder kwam dan 36%. Meteen nadat de resultaten bekend werden, diende premier Boiko Borisov zijn ontslag in. Nieuwe verkiezingen voor het parlement zullen waarschijnlijk in het voorjaar worden gehouden.

Rumen Radev voerde campagne met een anti-immigratie en gematigd pro-Moskou standpunt. Hij is een luchtmachtpiloot zonder enige politieke ervaring. Hij heeft beloofd Bulgarije in de NAVO te houden, maar zei ook dat 'pro-Europees niet anti-Russisch betekent'. Radev wil, heeft hij tijdens de campagne gezegd, af van de economische sancties tegen Rusland. Met betrekking tot de Krim heeft hij in een debat verklaard dat 'de mensen moeten beslissen'. Daarmee suggereert hij dat hij het eens is met de annexatie door Rusland, die door een referendum is bekrachtigd.

Rumen RadevRumen Radev. Foto rechtenvrij

De verkiezing van Trump biedt volgens Radev hoop op oplossing van de conflicten rond Syrië en Oekraïne. De Bulgaarse president is voor vijf jaar gekozen. Zijn functie is meer ceremonieel dan politiek, maar met de parlementsverkiezingen in aantocht kan zijn persoon de koers van het land beïnvloeden.

De centrum-rechtse coalitie van Borisov was pas twee jaar aan de macht. De lage populariteit was te danken aan de vele corruptieschandalen en het gebrek aan effectieve hervormingen van instellingen die de corruptie moeten bestrijden. Radev noemde zijn succes dan ook te dankan aan een 'negatieve stem voor de regering'.