Na een chaotische dag vol stakingen en demonstraties in Armenië heeft partijleider Vagram Bagdasaryan van de Republikeinse Partij gezegd bij de volgende stemronde, op 8 mei, geen eigen kandidaat voor het premierschap meer naar voren te schuiven en de kandidaat te steunen die door eenderde van het parlement wordt gesteund. De kans is groot dat dat oppositiepoliticus Nikol Pashinyan zal zijn.

Russische priesters moeten voortaan in een bescheiden auto rijden. Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk heeft de clerus woensdag 21 mei opgeroepen om zich bij hun autokeuze in te houden, om te voorkomen dat de ‘geestelijkheid in diskrediet’ raakt en geen ‘voorbeeld’ meer is.

Hoewel er tot nu toe geen concreet bewijs op tafel is gekomen, heeft de Montenegrijnse justitie de beschuldiging dat Rusland betrokken zou zijn geweest bij een couppoging in het kleine Balkanland verder uitgewerkt. Volgens de speciale openbaar aanklager Milivoje Katnić speelden niet alleen Servische nationalisten, maar ook ‘Russische staatsorganen’ een rol in het plan om de regering in Podgorica ten val te brengen en zo te voorkomen dat Montenegro lid zou worden van de NAVO. De regering in Moskou heeft deze nieuwe aantijging van de hand gewezen.

De Euraziatische Unie, Poetins tegenhanger van de EU, kent zo zijn eigen interne spanningen. Loekasjenko schippert al jaren tussen de EU en Rusland. Hij ergert zich aan de arrogantie van Moskou. Maar geruchten dat Wit-Rusland zou overwegen uit de Euraziatische Unie te stappen drukte Loekasjenko de kop in. 'Volstrekt verzonnen.'

In Moldavië staat het associatieverdrag met de Europese Unie weer ter discussie. President Igor Dodon van Moldavië heeft dat geopperd na een bezoek aan Moskou. Hij zei er niet bij of hij het politieke handelsakkoord ook wil intrekken. Dodon, in november 2016 gekozen tot staatshoofd van de kleine verscheurde en verdeelde voormalige sovjet-republiek, sprak vooralsnog alleen in vagere termen over internationale overeenkomsten die Moldavië volgens hem te ‘haastig’ heeft ondertekend.