Miljardair Jakoenin opent in Berlijn Ruslandhuis

Vorige week opende in Berlijn het Russische huis Dialog der Zivilisationen zijn deuren. Met 20 medewerkers en een budget van 25 miljoen euro moet het de westerse 'Russofobie' bestrijden en een wegbereider zijn voor de normalisering van de betrekkingen. Het instituut is een initiatief van Vladimir Jakoenin, de weggezuiverde directeur van de Russische spoorwegen.

sputnikeins fotografie 046 1542x1024Voormalig Russische-spoorwegen-tycoon Vladimir Jakoenin opent in Berlijn instituut voor Russisch-westerse dialoog (bron: doc-research.org)

Volgens Markus Wehner, politiek commentator van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, wordt het instituut het Berlijnse hoofdkwartier van een 'wereldwijd netwerk van Russische denkfabrieken'. Sommigen zien het als een welkome oplossing voor de opgelopen spanningen tussen Oost en West, anderen als een nieuwe mutant van Poetins hybride oorlogsvoering: soft power vanuit het Kremlin, bedoeld om de westerse sancties op te heffen.

Opmerkelijk is de initiatiefnemer van het miljoenenproject: Vladimir Jakoenin (67), 22 jaar werkzaam bij de geheime dienst, een van Poetins intimi van zijn datsjaclub Osero (het Meer) en de afgelopen tien jaar directeur van de Russische spoorwegen. Vorig jaar viel Jakoenin in ongenade: hij werd ontslagen wegens wanprestatie (de spoorwegen lijden verlies). Nu duikt de conservatieve en Russisch-nationalistische Jakoenin op in Berlijn met een project dat volgens Wehner zonder instemming van het Kremlin niet van de grond zou komen.

'Dialog der Zivilisationen' is de voortzetting van een eerder vriendschapshuis van Jakoenin in Wenen. De miljardair organiseerde jaarlijks een internationale bijeenkomst op Rhodos met dezelfde ambities.

Slavist en historicus Karl Schlögel, auteur van boeken als Steden lezen (2008) en Terreur en droom (2011), een magistraal werk over Moskou in het terreurjaar 1937, waarschuwt in Die Welt tegen het instituut. 'Poetin-vrienden van Schröder via Krone-Schmalz totaan Stoiber willen ons wijsmaken dat kritiek op Poetin Russofobie, misschien zelfs weer een herleving van Russenhaat, rascisme en Untermenschen-ideologie is. Ik heb te lang in dit grote en prachtige land rondgereisd om me daardoor te laten intimideren. Dat is niets anders dan overrompelingsretoriek,' schrijft Schlögel.

'Dat uitgerekend Berlijn, het Russische Berlijn, waaraan de Duits-Russische verwikkelingen in de "eeuw der extremen" duidelijker zijn af te lezen dan aan welke stad ook, het toneel wordt waarop een voormalige KGB-chef de toon moet aangeven in een 'dialoog der beschavingen', is voor mij, na Poetins aanval op Oekraïne, de grootste politieke nederlaag in mijn leven - wetenschappelijk en politiek,' aldus Schlögel.

http://www.faz.net/aktuell/politik/putin-vertrauter-jakunin-gruendet-politik-institut-in-berlin-14308332.html

http://www.welt.de/debatte/kommentare/article156758789/Die-gefaehrliche-neue-Liebe-der-Deutschen-zu-Russland.html

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.