In het kader van terreurbestrijding moeten Russische providers sinds 1 juli alle communicatie van hun klanten een half jaar bewaren. Maar deze 'sleepwet' is voorlopig onuitvoerbaar, omdat de daarvoor onontbeerlijke technische hulpmiddelen in Rusland nog niet zijn toegelaten.

Kozakken van het Centrale Kozakkenleger zijn op 5 mei de deelnemers aan de anti-Poetin-demonstratie 'Hij is niet onze tsaar' met traditionele leren kozakkenzwepen te lijf gegaan. Volgens de Russische nieuwssite The Bell worden de kozakken gesubsidieerd door de overheid. De Mensenrechtenraad, adviesorgaan van de presidentiële administratie, gaat vragen stellen over de rol van de kozakken bij de demonstraties.

Meer dan tienduizend Moskovieten demonstreerden op 30 april op de Sacharovstraat tegen de pogingen van internetwaakhond Roskomnadzor om de Russische chatdienst Telegram te blokkeren. Met papieren vliegtuigjes eisten zij herstel van de vrijheid van meningsuiting op internet. Het papieren vliegtuigje is in korte tijd het symbool van verzet tegen Roskomnadzor geworden.

Pavel Doerov, CEO van Telegram, tweette: 'Thank you, each and one of the 12,000+ people who stood up to support the freedom of internet and Telegram today in central Moscow. You make me proud and excited to be Russian'.

Rusland zet de wereldwijde internetconcerns Google en Amazon onder druk om mee te werken aan het verbod van de berichtendienst Telegram. De Russische overheid kan het niet meer alleen, nu blijkt dat ze niet in staat is om Telegram in Rusland effectief te blokkeren. Telegram is er tot nu toe namelijk in geslaagd om grotendeels uit de greep te blijven van Roskomnadzor, de staatsinspectie voor de communicatiesector in Rusland. Andere sites hebben wel last van de actie tegen Telegram. Een medewerker van president Poetin heeft zich daarvoor verontschuldigd.

Het Jaarrapport van de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch signaleert over 2017 een verslechtering van de mensenrechtensituatie in Rusland en bekritiseert laksheid van de overheid in Oekraïne. Waar in Rusland vooral de vrijheid van meningsuiting onder druk staat, zijn mensenrechtenschendingen in Oekraïne meestal gerelateerd aan de oorlog in de Donbas en daaruit voortvloeiende beperkende juridische maatregelen. De gevaarlijkste gebieden zijn Tsjetsjenië en de Donbas.