Het Russische hooggerechtshof heeft in een verrassende uitspraak de onmiddellijke vrijlating gelast van politiek activist Ildar Dadin. Zijn veroordeling voor meerdere eenmansprotesten zonder vergunning uit 2015 werd vernietigd verklaard.

Journalist Vladimir Kara-Moerza (36), vertegenwoordiger van 'Open Rusland', de oppositiebeweging van Michail Chodorkovski, is vanochtend in Moskou opgenomen in het ziekenhuis met ernstige vergiftigingsverschijnselen. Hij ligt in coma. Dat meldt zijn advocaat Vadim Prochorov. 'De symptomen lijken erg op die van twee jaar geleden,' aldus Prochorov.

De Russische Doema (het parlement) nam op 27 januari, met 385 stemmen voor, 2 tegen en 1 onthouding, een wet aan die huiselijk geweld moet decriminaliseren, zolang geen sprake is van excessief geweld of verkrachting. Volgens Human Rights Watch is de wet gevaarlijk en in strijd met de rechten van de mens. Ongeveer 40 procent van alle geweldsdelicten in Rusland vindt plaats in de huiselijke sfeer.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International is uit haar kantoor in Moskou gezet. Zonder waarschuwing vooraf heeft de gemeente Moskou op beslag gelegd op het kantoor. In de ochtend van 2 november hebben de Moskouse autoriteiten de voordeur van het kantoor opengebroken, het slot vervangen, de elekriciteit en het water afgesloten en het portaal verzegeld. Medewerkers van de organisatie is de toegang ontzegd.

Het gemeentebestuur heeft geen verklaring willen geven voor de onaangekondigde actie. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei desgevraagd van niets te weten. 'Ik hoor er voor het eerst over. Ik heb geen enkele informatie', aldus Peskov.

Volgens de lokale leiding van Amnesty International in Moskou is er geen sprake van betalingsachterstanden. De wereldwijd opererende organisatie huurt het kantoor al twintig jaar van de gemeente Moskou.

De Russische website van Amnesty International is nog wel in de lucht.

 

 

Het Russische parlement heeft de anti-terreurwetgeving aangescherpt. Beide kamers van het parlement hebben ingestemd met de wetsvoorstellen van Doemalid Irina Jarovaja, die bij een zeer strikte uitvoering onder meer de vrijheid van godsdienst en andere burgerrechten zouden kunnen inperken.

Verkiezingsdemonstraties MoskouOppositiepolitici Boris Nemtsov (inmiddels vermoord), Ilja Jasjin en Garry Kasparov demonstreren voor vrije verkiezingen

Woensdag 29 juni aanvaardde de Federatieraad zogeheten 'Jarovaja-wetten'.  Vrijdag 24 juni had de Doema dat al gedaan. President Poetin heeft de nieuwe wetten inmiddels ondertekend, waarmee ze van kracht zijn geworden.