Kremlin
Rusland is een federatieve staat die niettemin centraal wordt bestuurd. President Poetin heeft allengs steeds macht naar zich toegetrokken. Kremlinologie is daarom terug van weggeweest.
Europa
Europa heeft in Russische ogen een dubbelgezicht. Het is een lucratieve afzetmarkt. Maar Europa is ook een bedreigend handelsblok dat pacteert met Amerika.
Doema
Zondag 18 september 2018 is een nieuwe Doema gekozen. Fraude bij de parlementsverkiezingen in 2011 leidde indertijd tot straatprotesten in Moskou en andere grote steden.
Oekraïne
Het Associatieakkoord tussen Oekraïne en Europese Unie werd voor Rusland een steen des aanstoots. Oekraïne moet van Moskou deel uit blijven maken van de Russische wereld.
Media
Massamedia, de televisie voorop, worden door het Kremlin ingezet om de publieke opinie te beïnvloeden. Hoe effectief is die mediastrategie van het Kremlin in binnen- en buitenland?
Geschiedschrijving
Geschiedschrijving gaat over verleden én heden. De kloof tussen een gepolitiseerde en een wetenschappelijk kijk op de geschiedenis groeit weer. Historiografie als spiegel van het heden.
Roesski Mir
De Russische wereld omvat iedereen die zich Rus voelt. Rusland heeft de plicht die te verdedigen. Roesski Mir raakt zo niet alleen het 'nabije' maar ook het verre buitenland.
Minderheden
Rusland is geen homogene natiestaat. Al dan niet gefnuikte ambities van religieuze, etnische en andere minderheidsgroepen zijn cruciaal voor de stabiliteit van de federatie.
Economie
Door de dubbele klap van de lage olieprijs en de westerse sancties is de Russische economie in een recessie beland. Alleen ingrijpende hervormingen kunnen dat tij keren.
Cultuur
Hoe gaan Russen, Oekraïeners en andere volken met hun sovjet-erfenis om en hoe (her)ontdekken ze hun nationale cultuur?
Islamitische Wereld
Rusland wil zijn positie in de islamitische wereld heroveren. Maar de verhouding tussen Rusland en de islamitische wereld in Centraal-Azië, Kaukasus en Midden-Oosten blijft complex.
Militair beleid
Het 'militair-industrieel complex' is een hoeksteen van het regeringsbeleid. Leger, vloot en luchtmacht worden hervormd. De defensie-uitgaven groeien. De wapenexport floreert.
Rechtsstaat
Poetin beloofde bij zijn aantreden dat onder zijn bewind de ‘dictatuur van de wet’zou heersen. Maar ook onder Poetin is justitie - nog steeds - een instrument van de machtigsten.
Civil society
De bloeitijd van maatschappelijke organisaties in Rusland, die vanaf 1991 onstonden, lijkt alweer over het hoogtepunt heen. Niet omdat er geen animo voor is, maar omdat het Kremlin de controle probeert terug te pakken.
Geopolitiek
Het post-Koude Oorlogtijdperk is voorbij. Door de verkiezing van president Trump in de Verenigde Staten krijgt de alternatieve orde, die Rusland al jaren voorstaat, een nieuwe dimensie. De wereldkaart wordt opnieuw getekend.
Voetbal 2018
Rusland is in de zomer van 2018 de gastheer van het wereldkampioenschap voetbal, het grootste sportevenement ter wereld. Drie maanden eerder zijn er presidentsverkiezingen. Blijven sport en politiek gescheiden?
De Oktoberrevolutie
De Oktoberrevolutie van 1917 heeft Rusland en buurlanden driekwart eeuw en vele generaties in haar greep gehouden. Nog steeds zijn er naweeën.
Religie
Kerk en staat zijn in Rusland gescheiden. De vrijheid van godsdienst is verankerd in de grondwet. Maar de praktijk spoort niet altijd met de theorie.