De Oekraïense president Porosjenko heeft een nieuwe taalwet getekend die door etnische minderheden in het land wordt afgewezen. Tegen de nieuwe taalwet komen buurlanden in opstand. Tegelijkertijd heeft de VN zware kritiek op het Russische bestuur van de Krim. Niet-Russen zijn daar tweederangs burgers geworden en het Oekraïens is uit het onderwijs verdwenen, aldus het rapport.

Een leider van de Krim-Tataren heeft acht jaar gevangenis gekregen voor zijn rol in 2014 bij protesten tegen de plannen van Rusland om de Krim te annexeren. Ahtem Tsjigoza werd schuldig bevonden aan het opruien van demonstranten in februari 2014, waarbij ongereldheden uitbraken. Volgens de aanklacht zijn daarbij twee doden gevallen en tientallen gewonden.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft na een rapport van de Oekraïense immigratiedienst zijn vroegere medestander Michail Saakasjvili beroofd van zijn Oekraïense staatsburgerschap. Hij zou bij zijn aanvraag tot naturalisatie in 2015 hebben verzuimd te vermelden dat hij in zijn vaderland Georgië werd gezocht wegens misbruik van zijn functie. Nadat hij een Oekraïens paspoort had gekregen werd hem automatisch zijn Georgische staatsburgerschap ontnomen. Nu is Saakasjvili, die op dit moment in de VS verblijft, dus statenloos geworden. Op zijn Facebook meldde hij, in het Oekraïens, dat hij nu de status van 'vluchteling' heeft en de beslissing gaat aanvechten. Hij wil terugkeren naar Oekraïne.

Het Oekraïense tv-station Hromadske heeft de hand weten te leggen op een concepttekst van de wet die door de Veiligheidsraad wordt uitgewerkt om een definitief einde te maken aan de bezetting van de Donbas. Na zijn bezoek aan de Amerikaanse president Trump bevestigde president Porosjenko dat er aan zo'n wet gewerkt wordt. Het ligt voor de hand dat dit onderwerp met Trump besproken is.

Een autobom doodde op vanochtend, 27 juni, om 8.15 uur in Kiev een hoge inlichtingenman van het Oekraïense ministerie van Defensie, Maksim Sjapoval. Hij was commandant van de speciale troepen van de militaire inlichtingendienst en betrokken bij de strijd in de Donbas. Het ministerie noemde de moord een 'terroristische actie'. In een jaar tijd zijn in Oekraïne verschillende mensen bij op de persoon gerichte aanslagen gedood. De overheid wijst meestal direct in de richting van Rusland, dat volgens Oekraïne nog steeds beschikt over een uitgebreid netwerk van spionnen in de voormalige vazalstaat.