Pogingen om de hongerstakende Oekraïense cineast Oleg Sentsov vrij te krijgen uit Russische gevangenschap lopen tot nog toe spaak. Noch telefoongesprekken tussen Poetin en zijn Oekraïense tegenstrever Porosjenko, noch de onderhandelingen tussen de mensenrechtenvertegenwoordigers van beide landen, de oproepen van Europese instellingen of de internationale campagne van cineasten hebben geleid tot zichtbare beweging in zijn zaak. Ook de Franse president Macron heeft persoonlijk bij Poetin aangedrongen op vrijlating van Sentsov. Het zou een mooi gebaar zijn tijdens het WK voetbal.

Een van Oekraïense meest omstreden militaire formaties, het ultranationalistische Azov bataljon, gaat met 600 geüniformeerde maar ongewapende mannen patrouilleren in de straten van Kiev om misdaad, corruptie en terrorisme te bestrijden. De 'Nationale militie-eenheden' zwoeren op 28 januari op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev een eed van trouw aan de Oekraïners en marcheerden daarna in slagorde door de straten van de stad.

De Oekraïense wet voorziet in de registratie van civiele organisaties die de politie en andere wetshandhavers assisteren. Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov waarschuwde dat het machtsmonopolie in Oekraïne bij de staat ligt en niet bij paramilitaire organisaties.

Het Oekraïense parlement heeft een wet aangenomen waarin Rusland als agressor en bezetter wordt aangemerkt van de afgescheiden gebieden in Oost-Oekraïne en verantwoordelijk wordt gemaakt voor alles wat zich daar afspeelt. De wet is controversieel en leidt tot spanningen in het land en met Rusland.

Eén op de drie bewoners van de Krim geeft in een opinieonderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut ZOiS (Zentrum für Osteuropa und internationale Studien) aan dat decennialange verwaarlozing van de Krim door de Oekraïense overheid in maart 2014 de belangrijkste reden was voor steun voor de annexatie door de Russische federatie. Bijna de helft van de inwoners (44%) zegt wel verrast te zijn geweest door de Russische bliksemactie van 2014, toen de Krim in enkele weken tijds na een spoedreferendum werd ingelijfd bij de Russische Federatie.

De Oekraïense president Porosjenko heeft een nieuwe taalwet getekend die door etnische minderheden in het land wordt afgewezen. Tegen de nieuwe taalwet komen buurlanden in opstand. Tegelijkertijd heeft de VN zware kritiek op het Russische bestuur van de Krim. Niet-Russen zijn daar tweederangs burgers geworden en het Oekraïens is uit het onderwijs verdwenen, aldus het rapport.