Al meer dan een maand blokkeren een honderdtal deels gewapende mannen de spoorlijnen naar de rebellenrepublieken van de Donbas in een poging handeldrijven met de rebellen onmogelijk te maken. De regering in Kiev zit met de actie in haar maag, maar heeft tot nu toe niet ingegrepen. Aan de actie nemen vroegere bataljonssoldaten in uniform deel en ze wordt gesteund door parlementsleden als Semjon Semjontsjenko, in 2014 oprichter van vrijwilligersbataljon Donbas, dat in de Donbas tegen de opstandelingen vocht.

President Poetin heeft een decreet getekend, waarmee hij de paspoorten, andere identiteitspapieren en diploma’s erkent van de separatistische gebieden in de Donbas. Volgens de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, is de stap ingegeven door zuiver humanitaire overwegingen en niet in strijd met het internationaal recht.

Rebellenleider Givi, berucht om zijn publieke mishandeling van Oekraïense krijgsgevangenen, is vanochtend rond 6 uur in zijn kantoor in een buitenwijk van Donetsk opgeblazen. Na een explosie in zijn kantoor zou het vuur op hem zijn geopend met een vlammenwerper.
 

Anticiperend op een mogelijke ‘normalisering’ van de banden tussen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en Vladimir Poetin proberen de strijdende partijen in de Donbas met toenemend geweld de frontlijn op te schuiven. Omdat ze er rekening mee houden dat de Amerikaanse steun voor Oekraïne zal verslappen, proberen zowel Kiev als de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk het initiatief naar zich toe te trekken.

In een (Russischtalig) interview met de Voice of America schetst Thomas Graham, directeur van consultancybureau Kissinger Associates en getipt als de nieuwe ambassadeur in Moskou de contouren van een pragmatische relatie met Rusland, zoals Trump die zou (moeten) voorstaan. De annexatie van de Krim zou bijvoorbeeld 'gelegaliseerd' kunnen worden door financiële compensatie van Oekraïne en een tweede, dit keer legaal georganiseerd referendum onder de bevolking.