Opnieuw speelt deze week op het Eurovisiesongfestival in Kiev de Krim een politieke hoofdrol. En opnieuw betreft het een ruzie tussen Rusland en Oekraïne. Vorig jaar was Rusland verontwaardigd omdat Oekraïne de Krim-Tataarse zangeres Jamala selecteerde, die met haar lied 1944 Stalins deportatie van haar volk bezong. Tot woede van de Russen won Jamala ook nog en daarom is het 62ste festival dit jaar in Kiev.

Dit jaar selecteerde Rusland de gehandicapte zangeres Joelia Samojlova, maar de Oekraïense veiligheidsdiensten weigerden haar een visum te geven omdat ze in 2015 via Russisch grondgebied naar de Krim reisde zonder daarvoor speciale toestemming te vragen. Rusland kreeg nog de optie om Samojlova toch te laten optreden via een satellietverbinding of om een andere kandidaat te sturen, maar besloot zich volledig terug te trekken.

De bomaanslag op een waarnemerskonvooi van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) nabij Loegansk in de Donbas, waarbij één Amerikaanse OVSE’er werd gedood en twee OVSE’ers gewond raakten toe hun auto op een landmijn reed, is geen reden om een zwaardere vredesmissie van ‘blauwhelmen’ onder auspiciën van de Verenigde Naties (VN) naar Oost-Oekraïne te sturen. De Russische regering heeft het voorstel van de Oekraïense president Petro Porosjenko afgewezen om de OVSE-waarnemers te vervangen door een meer militair opgetuigde VN-missie.

De kosten van de annexatie en ontwikkeling van de Krim zijn enorm. Bij het opmaken van de balans, drie jaar na de annexatie, is de Krim Ruslands meest gesubsidieerde regio. De komende jaren trekt Rusland miljarden uit om de Krim met Rusland te verbinden en voor toerisme open te leggen. Het Russische publiek lijkt het ervoor over te hebben. 'Krimnasj' - de Krim is van ons - is nog altijd populair.

Al meer dan een maand blokkeren een honderdtal deels gewapende mannen de spoorlijnen naar de rebellenrepublieken van de Donbas in een poging handeldrijven met de rebellen onmogelijk te maken. De regering in Kiev zit met de actie in haar maag, maar heeft tot nu toe niet ingegrepen. Aan de actie nemen vroegere bataljonssoldaten in uniform deel en ze wordt gesteund door parlementsleden als Semjon Semjontsjenko, in 2014 oprichter van vrijwilligersbataljon Donbas, dat in de Donbas tegen de opstandelingen vocht.

President Poetin heeft een decreet getekend, waarmee hij de paspoorten, andere identiteitspapieren en diploma’s erkent van de separatistische gebieden in de Donbas. Volgens de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, is de stap ingegeven door zuiver humanitaire overwegingen en niet in strijd met het internationaal recht.