EU-verdrag met Georgië geruisloos ingegaan

Terwijl in Nederland op 6 april het EU-verdrag met Oekraïne werd afgestemd is in Georgië geruisloos een vergelijkbaar Associatieverdrag ingegaan. Onderminister van Buitenlandse Zaken Gigi Gigiadze noemde het eind april bij een rondetafelgesprek in Den Haag een 'mijlpaal in onze verhouding met Europa'. Waar Rusland het verdrag met Oekraïne en de opstand in Kiev beantwoordde met de inlijving van de Krim en een inmenging in de Donbas, heeft het geen protest aangetekend in Tbilisi. 'Maar liefst 77% van onze bevolking is vóór lidmaatschap van de Europese Unie,' zei Gigiadze ter verklaring. 'Rusland richt zich op mensen van boven een bepaalde leeftijd. Het snapt dat onze jongeren totaal niet geïnteresseerd zijn in de "Russische wereld". Ze hebben ons opgegeven.' 

Je kunt ook zeggen: Rusland heeft in Georgië zijn doel al bereikt. In 2008 bezette het na een felle vijfdaagse oorlog tegen de toenmalige president Micheil Saakasjvili de kleine Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië en blokkeerde daarmee een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Georgië. Sindsdien heeft Georgië een half miljoen interne vluchtelingen. 

Er is een groot verschil tussen de twee Russische enclaves in Georgië. Zuid-Ossetië is van plan binnenkort een referendum te organiseren om volledige aansluiting te verkrijgen bij Rusland - in concreto bij hun volksgenoten in de deelrepubliek Noord-Ossetië aan de andere kant van de Kaukasus. De Abchazen willen daarentegen hun onafhankelijkheid behouden. Ze hebben eigen paspoorten ingevoerd, die praktisch nergens worden erkend. Voor de kleine Georgische minderheid die in Abchazië is blijven wonen is dat een probleem: zij zullen binnenkort moeten kiezen voor het Abchazische of het Georgische paspoort. Naar verwachting wordt ten gevolge van het verdrag met de Europese Unie begin juli voor de Georgiërs de visumplicht voor Europa afgeschaft. Gigiadze verwacht dat met dat vooruitzicht in het achterhoofd veel Georgiërs in Abchazië hun Georgische paspoort zullen willen behouden.

Op de beroemde NAVO-top van 2008 in Boekarest liet Poetin er geen misverstand over bestaan dat NAVO-lidmaatschap voor Georgië en Oekraïne voor Rusland onacceptabel was. De meerderheid van de Georgiërs is nog steeds groot voorstander van dat lidmaatschap: het land is praktisch onbeschermd in een regio die extreem onrustig is. Het rommelt in de Noord-Kaukasus, het Midden-Oosten is één kruitvat en onlangs flakkerde de oorlog tussen buurlanden Armenië en Azerbajdzjan om de enclave Nagorny Karabach weer op. Rusland steunt Armenië, maar levert tegelijkertijd wapens aan beide partijen. Het probeert nu te bemiddelen in het conflict, maar het Turkstalige Azerbajdzjan zoekt steun bij Turkije. Sinds de Turken een Russische straaljager neerschoten die tijdens de Russische militaire acties in Syrië hun lichtruim zou hebben geschonden, zijn de betrekkingen tot een dieptepunt gedaald. Van de drie Kaukasus-republieken is alleen Armenië lid van de Euraziatische Unie, Poetins tegenhanger van de Europese Unie.

Gigiadze zei in Den Haag te hopen dat op de komende NAVO-top in Warschau, in augustus, nieuwe toezeggingen voor toekomstig lidmaatschap aan zijn land zullen worden gedaan. Maar de onderminister beseft heel goed dat daar door de verslechterde relaties tussen Rusland en het Westen voorlopig niets van terecht zal komen. De NAVO heeft de verwachtingen voor de top in Warschau al fors naar beneden bijgesteld.

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.