Rusland bezuinigt op zijn defensie-uitgaven. Volgens het Zweedse onderzoeksinstituut Sipri heeft de Russische regering in 2017 maar liefst 20 procent gekort. Volgens het Sipri kan dit bezuinigingsbeleid gevolgen hebben voor de militaire ambities en operaties van Rusland in het buitenland.

In zijn jaarlijkse toespraak tot de natie, voor de voltallige Eerste en Tweede Kamer, besteedde Vladimir Poetin veertig minuten van de kleine twee uur aan de demonstratie en aanprijzing van nieuwe (kern)wapenarsenalen die het land moeten beschermen tegen buitenlandse bedreigingen.

Het Russische ministerie van Defensie wil de toegang tot sociale media voor beroepssoldaten beperken. Te vaak onthullen zij via hun mobiele telefoons of posts op Facebook of de Russische variant VKontakte details over hun missies in het buitenland. Westerse onderzoekssites als Bellingcat traceerden via selfies op sociale media de aanwezigheid van Russische soldaten in, bijvoorbeeld, de Oekraïense Donbas en Syrië.

Ondanks de economische recessie groeien de Russische militaire uitgaven harder dan in de meeste andere grote mogendheden. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) heeft de Russische overheid vorig jaar 5,3 procent van het nationaal inkomen besteed aan defensie-uitgaven.

Moet de Russische regering nu wel of niet bezuinigen op de defensie-uitgaven?

Volgens de website van het gerenommeerde vakblad Jane’s Defence Weekly zou het defensiebudget in het begrotingsjaar 2017 met ruim 25 procent zijn gekort. De vraag is echter of Rusland inderdaad zo drastisch bezuinigt op zijn militaire apparaat.