Rusland nu derde militaire macht ter wereld

Ondanks de economische recessie groeien de Russische militaire uitgaven harder dan in de meeste andere grote mogendheden. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) heeft de Russische overheid vorig jaar 5,3 procent van het nationaal inkomen besteed aan defensie-uitgaven.

Dat is het hoogste percentage in de (post)industriële wereld. Alleen landen als Saoedi-Arabië (geschat op 10 procent), Israël (5,8 procent) en de Verenigde Arabische Emiraten (geschat op 5,7 procent) besteden een groter deel van hun bruto binnenlands product. De Verenigde Staten (2,2 procent), Zuid-Korea (2,7 procent), India (2,5 procent) en Frankrijk (2,3 procent) geven naar verhouding minder uit aan hun militaire apparaat.

In absolute kosten, berekend in wisselkoersen ten opzichte van de dollar, staat Rusland met een defensiebegroting van 69,2 miljard dollar in 2016 op de derde plaats in de mondiale ranglijst, net voor Saoedi-Arabië met 63,7 miljard dollar. Vorige jaar gaf Saoedi-Arabië nog meer uit dan Rusland. Koplopers in deze dollar-ranglijst zijn de Verenigde Staten (611 miljard dollar) en China (geschat op 215 miljard dollar), niet toevallig ook de twee grootste economiën ter wereld.

Ook als het gaat om de militaire uitgaven op langere termijn neemt het defensiebudget van Rusland relatief meer toen dan elders. Van 2007 tot 2017 groeiden de militaire uitgaven er 87 procent. In China stegen ze met 118 procent, in India met 54 procent, in Zuid-Korea met 35 procent en in Duitsland met 6,8 procent. Snelste groeier in deze decenniumindex zijn de Verenigde Arabische Emiraten met 123 procent, aldus het SIPRI dat niet over alle staten in de wereld enigszins betrouwbare cijfers ter beschikking heeft.

Ook de cijfers die het SIPRI gebruikt, kunnen de werkelijke uitgaven flatteren. De Russische staatsbegroting is bijvoorbeeld voor circa 24 procent geheim. Welke heimelijke posten op de begroting staan is dan ook alleen bekend bij de betrokken regeringsfunctionarissen en een selectieve groep van parlementsleden die zitting hebben in de speciale commissies van de Doema.

Het SIPRI benadrukt in zijn jaarlijkse rapportage dat de stijging van de defensiebegroting mede het gevolg is van een eenmalige aflossing van de schulden van de Russische wapenindustrie ter waarde van circa 11,8 miljard dollar. Zonder die schuldenverlichting zouden de uitgaven in 2016 op jaarbasis met 12 procent zijn gedaald. Nu stegen ze ten opzichte van 2015 met 5,9 procent.

Het SIPRI bevestigt hiermee eerdere analyses van onder meer het Woodrow Wilson Center.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.