De derde verjaardag van de annexatie van de Krim (18 maart 2014) lijkt het morgen zonder Vladimir Poetin te moeten stellen. De president reist niet af naar het schiereiland en neemt ook geen deel aan het Lentefeest-met-concert op de Mussenheuvels in Moskou, waar nationalisten de hereniging van de Krim met het Moederland zullen vieren, meldt tv-station Dozjd (Rain-tv). Vorig jaar ging Poetin op 18 maart nog wel naar de Krim, onder meer om de voortgang van de bouw van de brug tussen het Russische vasteland en het schiereiland te inspecteren. De eerste verjaardag van de annexatie trok in Moskou vele tienduizenden mensen en speelde zich af bij de muren van het Kremlin.

De liefde voor het pet-project van Poetin lijkt enigszins bekoeld. Daar staat tegenover dat in de Doema een voorstel voorligt om de presidentsverkiezingen van 2018 te verplaatsen van 11 naar 18 maart. Dat moet volgens politicoloog Michail Vinogradov wel haast betekenen dat Poetin bij zijn vermoedelijke herverkiezing goede sier wil maken met de Krim. Maar Poetins woordvoerder Peskov zei onlangs dat over dat initiatief 'nog eens goed moest worden nagedacht'.

Trumps zigzagkoers

Een extra tegenvaller is intussen dat de Amerikaanse president Trump, die aanvankelijk weinig probleem zag in de land grab van de Russen, zijn standpunt inmiddels gewijzigd heeft. De annexatie is 'illegaal' en de Krim moet worden teruggegeven aan Oekraïne, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nu.

Volgens politicoloog Tatjana Stanovaja zit het Kremlin inmiddels met de kwestie in zijn maag. De verovering van de Krim was uniek: 'De laatste drie jaar is er in Rusland niets geweest dat kon concurreren, laat staan in de buurt komen van de Krim als groot historisch succesverhaal van Poetin,' schrijft Stanovaja op de site van Republik.  Syrië is wel een demonstratie van de kracht en ambities van Rusland, aldus Stanovaja, 'maar veel Russen is niet zo duidelijk waarom we die demonstratie eigenlijk nodig hebben. Het is geen toeval dat Moskou de tweede bevrijding van Palmyra niet opnieuw met een gigantische show heeft gevierd. Stel je voor dat we het weer kwijtraken'.Ook de crisis in Oekraïne ziekt maar door en intussen stijgen de prijzen en blijven economische hervormingen uit.

Nog slechts fanatieke nationalisten lopen echt warm voor de Krim, aldus Stanovaja. Of parlementsleden die de buste van tsaar Nicolaas II in Simferopol hebben zien wenen (ze doelt hierbij op het jeugdige Doemalid Poklonskaja, die zich heeft ontpopt tot  Russisch-orthodox zeloot). Daarom probeert het Kremlin de festiviteiten nu op een lager pitje te zetten. 'Het Kremlin probeert die conservatieve trend te "technocratiseren", door van de Krim een routineklus te maken.' Is het nog wel zo'n goed idee als Poetin volgend jaar de 'kruk van de Krim' voor zijn herverkiezing nodig zal blijken te hebben, vraagt men zich in het Kremlin af, schrijft Stanovaja.

Communisten ook boos

Ook Gennadi Zjoeganov, leider van de Communistische Partij, wil morgen niet aan het feestje deelnemen. Hij is boos op de overheid die de Russische bevolking in de kou laat staan. 'Denkt u zich eens in, 72 op de 100 mensen leven van 15.000 roebel [250 euro] of minder per maand. Wij willen het budget ophogen, maar de machtspartij heeft dat geweigerd.We hebben het voorstel ingediend om oorlogskinderen te ondersteunen, maar zij weigeren dat. We hebben voorgesteld het onderwijssysteem te hervormen, dat is ook geweigerd. En nu verschuilen zij zich achter incidentele massabijeenkomsten om te bewijzen dat alle neuzen één kant op staan. Niet alleen bevalt ons dat niet, het is oneerlijk en onfatsoenlijk,' zei Zjoeganov.

De andere partijen die in de Doema zitten, komen morgen wel opdagen. Er zal een videoverbinding zijn met Simferopol, de hoofdstad van de Krim. Het feest zal op de Russische staatstelevisie worden uitgezonden.

 

 

 

 

 

President Vladimir Poetin heeft de justitiële autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van corruptie, zachtjes en indirect op de vingers getikt. In zijn jaarlijkse toespraak tot het voltallige parlement uitte Poetin kritiek op hun werkwijze. ‘De strijd tegen corruptie is geen show,’ aldus de president. Volgens Poetin moeten de justitiële organen geen informatie lekken of spinnen, om zo publicitaire aandacht te krijgen. ‘Tot de uitspraak van de rechter heeft niemand het recht om verdicten over schuld en onschuld van een mens naar buiten te brengen,’ zei de president in zijn Boodschap tot de Federale Vergadering op donderdag 1 december in het Kremlin van Moskou.

De eerste politieke reacties in Rusland op de verkiezing van Donald Trump zijn positief. Het Russische staatstelevisiekanaal Rossia liet een animatiefilmpje zien, waarin Trump extatisch danst en gekke gezichten naar Hillary Clinton trekt, terwijl zij kleintjes in een stoel zit en voor zich uitstaart.  Toen het nieuws van Trumps overwinning bekend werd, applaudisseerden de leden van de Doema.

Pro-Kremlin partijen en kandidaten krijgen geheime overheidsfinanciering via contracten en subsidies. Verenigd Rusland, de partij van het Kremlin, ontvangt op deze manier veruit de meeste overheidssubsidie en bijdragen van bedrijven. Als gevolg van deze verborgen financiering is er bij verkiezingen geen eerlijke concurrentie mogelijk.
Dat concludeert de Russische verkiezingswaakhond Golos aan de vooravond van de Doema-verkiezingen van 18 september.

Golos, een ngo die in 2000 werd opgericht om het verkiezingsproces te kunnen waarnemen, is afgelopen juli verboden. De organisatie moet, aldus de uitspraak van de rechter, binnen zes maanden zijn geliquideerd.

De studie naar partijfinanciering geeft voorbeelden van bedrijven in handen van Doema-kandidaten, die extra steun krijgen van de lokale overheid. Met dit geld kunnen kandidaten hun campagne financieren. Golos heeft ook uitgezocht welke bedrijven meer dan 1 miljoen roebel gedoneerd hebben aan pro-Kremlin partijen.

Van de 241 bedrijven in de studie heeft Golos er 90 ontdekt die staatscontracten ontvingen. Meer dan 90% van die bedrijven gaven hun donatie aan Verenigd Rusland. Golos veronderstelt dat bedrijven een staatscontract krijgen, mits ze beloven een deel van de verdiensten aan Verenigd Rusland te schenken. ‘Verenigd Rusland heeft een uitgebreid stelsel van donoren die staatscontracten ontvangen,’ zegt Stanislav Andrejtsjoek, de opsteller van het rapport.

Onder een online petitie waarin wordt opgeroepen tot het ontslag van de Russische premier Dmitri Medvedev hebben in vier dagen tijd al meer dan 250.000 mensen hun handtekening gezet. De petitie werd op 4 augustus gestart naar aanleiding van lompe uitspraken van Medvedev over het lage salaris van leraren.

‘Als je geld wil verdienen, zijn er talrijke prachtige plekken waar je dat sneller en beter kan doen,’ aldus Medvedev, in antwoord op de vraag van een docent waarom het salaris van een beginnend docent zoveel lager ligt dan dat van een startende politie-agent. ‘Bovendien,’ vervolgde de premier, ‘energieke leraren vinden wel een manier om aan extra geld te komen.’ En ook: ‘Iedereen mag zelf zijn beroep kiezen,’ en ‘als je het wilt maken, moet je harder studeren.’

Medvedev deed zijn uitspraken op een onderwijsconferentie voor jongeren. Een junior docent in Rusland verdient tussen de 10.000 en 15.000 roebel (€138-208) per maand, tegenover een salaris van 50.000 roebel (€694) voor een beginnend agent.

Veel Russen en niet alleen leerkrachten zijn verontwaardigd over de denigrerende houding van Medvedev zoals blijkt uit het succes van de campagne, maar ook uit reacties in de sociale media en de Russische pers. De krant Novaja Gazeta reageert sarcastisch: ‘In ieder land zou iets dergelijks tot het aftreden van de premier leiden. Maar niet in Rusland natuurlijk, in dit systeem worden mensen gezien als gedwee, je hoeft niet beleefd te zijn, zelfs niet vlak voor de verkiezingen.’