Op zaterdag 7 oktober, Poetins verjaardag, wil corruptiebestrijder Aleksej Navalny opnieuw in het hele land demonstraties organiseren, dit keer met de eis dat alternatieve kandidaten zoals hijzelf aan de presidentsverkiezingen deel mogen nemen. In 80 steden zouden bijenkomsten worden gepland. Uit voorzorg heeft de politie Navalny zelf deze week weer laten oppakken. Hij kreeg 20 dagen cel voor het organiseren van illegale protestbijeenkomsten. Ook zijn campagneleider Leonid Volkov is opgepakt. Voor de meeste rallies is geen toestemming verleend.

Oppositieleider Aleksej Navalny is begonnen aan een verkiezingstournee door Rusland. In Moermansk, Jekaterinburg en Omsk kwamen vele duizenden mensen op de meetings af. De komende dagen gaat hij naar de Siberische steden Novosibirsk, Vladivostok en Chabarovsk.

Daags na de lokale en regionale verkiezingen van 10 september kraait de oppositie in Moskou voorzichtig victorie. Kandidaten van de oude politieke partij Jabloko en van de nieuwe gelegenheidscoalitie Verenigde Democraten, die voormalig parlementariër Dmitri Goedkov had gesmeed, wisten in 10 van de 146 deelraden van de hoofdstad de meerderheid aan zetels in de wacht te slepen. 

De Russische olietycoon Michail Chodorkovski heeft een boekje opengedaan over president Jeltsins herverkiezing in 1996. De oligarchen die Jeltsins campagne steunden, waren niet zozeer bang voor de verkiezing van de communist Zjoeganov alswel voor een variant dat Jeltsin via een machtsgreep president zou blijven. Jeltsin zou de macht in 1996 nooit vrijwillig hebben afgestaan, aldus Chodorkovski.

Op het kantoor van de verkiezingsstaf van Aleksej Navalny in Moskou is vanochtend een politie-inval geweest. De politie neemt apparatuur en drukwerk in beslag. Navalny zit een straf uit van 25 dagen voor de organisatie van een niet toegestane demonstratie op 12 juni in het centrum van Moskou. Hij komt morgen vrij.