Precies op de dag dat het WK Voetbal in Rusland begon, kondigde premier Medvedev aan de pensioengerechtigde leeftijd drastisch te verhogen. Deze hervorming van de verzorgingsstaat zal het Kremlin niet zonder slag of stoot kunnen realiseren. Het protest, dat nu op gang komt, lijkt breed te worden gedragen. President Poetin houdt zich intussen afzijdig.

Voor zijn staatsbezoek aan Wenen in juni gaf president Vladimir Poetin in Moskou een interview aan de Oostenrijkse televisie. Anchorman Armin Wolf, die vooraf wel de thema’s aan het Kremlin had moeten voorleggen maar niet de vragen, kweet zich van zijn journalistieke taak. Wolfs volhardende vraagstelling irriteerde Poetin zicht- en hoorbaar.

Zie hier het transcript van het vraaggesprek.

Volgens de voorlopige uitslag kreeg Vladimir Poetin voor zijn vierde termijn als president 56.411.688 stemmen. Dat is iets meer dan de helft van álle 108.997.370 kiesgerechtigden en een recordaantal in de Russische politieke geschiedenis. Dmitri Medvedev kreeg in 2008 meer dan 52 miljoen stemmen. De opkomst op 18 maart zou bijna 67,49% zijn geweest, twee procentpunt meer dan zes jaar geleden. In hun eerste analyses twijfelen waarnemers en statistici of de verkiezingen eerlijker zijn verlopen dan in 2012. De centrale kiesraad heeft dit keer sneller ingegrepen bij malversaties, maar volgens een bekende mathematicus is circa 10% van de uitgebrachte stemmen statistisch onverklaarbaar.

Volgens opinieonderzoeksbureau VTsIOM is Poetin in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 18 maart in de grote steden de afgelopen weken met meer dan 12 procentpunten gedaald, meldt de Russische krant Vedomosti. Maar de herverkiezing van Poetin staat buiten kijf.

Televisiepresentator Ksenia Sobtsjak stelt zich kandidaat voor het presidentschap in Rusland. Sobtsjak wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van 18 maart 2018 als kandidaat van buiten het politieke establishment. Critici, zoals corruptiebestrijder Aleksej Navalny, verwijten haar dat ze het ‘politiek technologische’ spel van het Kremlin meespeelt en zo bijdraagt aan een hogere opkomst bij de verkiezingen dan nu wordt voorzien. De opkomst wordt in maart 2018 vermoedelijk een serieuzere politieke kwestie dan de vraag of president Vladimir Poetin voor een vierde termijn wordt herkozen. Navalny zelf wordt deelname aan de verkiezingen onmogelijk gemaakt.