Was Rusland betrokken bij de aanval met chemische wapens op de stad Khan Sheikhoun door de luchtmacht van Assad? Het Pentagon is dat aan het onderzoeken. Rusland houdt vast aan zijn versie van de gebeurtenissen, waarbij het ontkent dat de chemische stoffen zijn afgeworpen door de luchtmacht van Assad.

Na de aanvankelijke euforie over de verkiezing van Trump begint men zich ook in Rusland zorgen te maken over de onvoorspelbaarheid van de nieuwe president. Vooral de harde taal over teruggave van de Krim in ruil voor opheffing van de sancties treft de Russen zeer onaangenaam. 'Wij geven ons grondgebied niet terug. De Krim is grondgebied van de Russische Federatie', kaatste Maria Zacharova, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken terug.

‘Sinds zijn verkiezing begin november kijken Oekraïne en Rusland uit naar de Oekraïne-koers van Donald Trump. De eerste gefronst, de laatste reikhalzend.’ Dat schrijft Stef Heinink voor Raam op Rusland. Maar Trumps beleid ten aanzien van  Oekraïne blijft voor meerdere uitleg vatbaar, zelfs na de nieuwe escalatie van de strijd in de Donbas, eind januari.

De afgelopen dagen is bekend geworden dat zes belangrijke Russische computerhack-experts zijn gearresteerd. Wat hun onderlinge relaties zijn en wat hun arrestatie te maken heeft met de Russische hacks in de Amerikaanse verkiezingen, is onderwerp van speculatie in de Russische media.

Rusland begint de omvang van zijn strijdkrachten in Syrië terug te schroeven. Het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov en enkele andere schepen in zijn kielzog verlaten het oosten van de Middellandse Zee. President Poetin heeft daartoe besloten, zo maakte generaal Valeri Gerasimov, chef van de generale staf van de Russische strijdkrachten, vrijdag 5 januari bekend.