Het diplomatieke conflict tussen Rusland en Amerika escaleert verder, zowel in concrete daden als qua taalgebruik. De laatste actie in de wederzijdse represailles is de sluiting begin september van drie diplomatieke posten in de Verenigde Staten. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is dit een ‘flagrant vijandige daad’.

Rusland vindt het opvoeren van de druk op Noord-Korea gevaarlijk. President Poetin zei dat zwaardere sancties geen effect zullen hebben. 'Ze eten liever gras dan dat ze hun kernwapenprogramma opgeven.' Hij waarschuwde tegen 'militaire hysterie' die een mondiale catastrofe kan veroorzaken. Hoewel hij de Noord-Koreaanse kernproeven een provocatie noemde, waren zijn woorden over hysterie vooral gericht aan de VS. 

De Russische premier Dmitri Medvedev noemt op Facebook de nieuwe VS-sancties 'een volledige economische oorlog met Rusland'. Dat president Trump de wet heeft ondertekend is een bewijs van de 'totale krachteloosheid' van zijn regering. 'De hoop op een verbetering van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen is de bodem ingeslagen'.

Rusland is geen potentiële partner van de NAVO, maar is volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence juist een gevaar geworden voor het Noord-Atlantisch bondgenootschap.

Tijdens een persconferentie in Tallinn na een ontmoeting met president Kersti Kaljulaid van Estland zei Pence: ‘Rusland vormt een bedreiging voor de lidstaten van de NAVO. De Verenigde Staten zullen er alles aan doen om dat af te wenden.’

Was Rusland betrokken bij de aanval met chemische wapens op de stad Khan Sheikhoun door de luchtmacht van Assad? Het Pentagon is dat aan het onderzoeken. Rusland houdt vast aan zijn versie van de gebeurtenissen, waarbij het ontkent dat de chemische stoffen zijn afgeworpen door de luchtmacht van Assad.