De buitenlandcommissie van het Britse Lagerhuis wil, in de nasleep van de gifmoordaanslag op de Russische ex-spion Sergej Skripal, corrupte geldstromen van Russische zakentycoons uit de omgeving van Vladimir Poetin aanpakken. In het rapport Moscow's Gold, Russian Corruption in the UK komen de Britse parlementariërs met aanbevelingen om de Kremlin-top te straffen voor activiteiten die de opstellers van het rapport een 'veiligheidsrisico' voor Groot-Brittannië noemen.

Een meerderheid van de Russen (81%) noemt de Britse beschuldigingen van Russische betrokkenheid bij de aanslag op de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in Groot-Brittannië 'vooringenomen' en slechts 3% denkt dat de Russische geheime dienst erbij betrokken is. Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler VTsIOM in Moskou.

Wilders gaat naar Moskou. Lang was er in de Tweede Kamer consensus over de hoofdlijnen van het Ruslandbeleid van Nederland. De vermoedelijke betrokkenheid van Russische militairen bij het neerschieten van de MH17 in juli 2014 droeg daaraan bij. Anders dan zijn geestverwanten in Europa hield PVV-leider zich sinds de MH17-ramp op de vlakte. Daarin komt nu verandering. ‘Rusland staat aan onze kant’, aldus Wilders. Wat is er gebeurd?

Het net rond de verantwoordelijken voor de ramp met de MH17 sluit zich, maar het internationale onderzoeksteam JIT heeft nog onvoldoende bewijs om met concrete namen naar buiten te komen. Volgens officier van justitie Fred Westerbeke, leider van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van het Maleisische passagiersvliegtuig op 17 juli 2014, duurt het rond krijgen van het bewijs tegen concrete verdachten ‘een paar maanden tot een jaar’. Alleen als er ‘morgen getuigen opduiken die het hele verhaal vertellen en het bewijs leveren, is het een kwestie van een paar weken,’ aldus Westerbeke in een exclusief interview met de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta.

De Tsjechische overheid wil dat kinderen op school les krijgen in het maken van onderscheid tussen ‘echt’ en ‘fake’ nieuws om ze te wapenen tegen met name propaganda vanuit Rusland. Minister voor de Mensenrechten Jan Chvojka gaat hiervoor richtlijnen voor scholen opstellen, aldus de Prague Daily Monitor.