Het gemiddelde inkomen van alle Russen blijft dalen, ondanks tekenen van economisch herstel. Volgens de halfjaarcijfers van het federaal bureau voor statistiek Rosstat zijn de reële inkomens tussen 1 januari en 1 juli 2017 gedaald met 1,4 procent. Dezelfde trend doet zich voor onder de werkende Russen. Het doorsnee inkomen uit betaalde arbeid is het eerste halfjaar van 2017 gekrompen met 3 procent.

Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder treedt mogelijk toe tot de raad van commissarissen van het Russische staatsenergieconcern Rosneft. In die rol moet bij nauw samenwerken met bestuursvoorzitter Igor Setsjin, een van de machtigste (staats)ondernemers van Rusland en een der belangrijkste bondgenoten van president Vladimir Poetin.

Het Duitse elektronicaconcern Siemens schroeft zijn activiteiten in Rusland terug. Aanleiding is het feit dat er vier gasturbines van Siemens naar de Krim zijn getransporteerd voor de twee energiecentrales die de Russische regering daar door het staatsbedrijf Rostech wil laten bouwen.

Onder invloed van de economische crisis in Rusland neemt het verlangen naar politieke en economische hervormingen onder de Russen toe.  Uit onderzoek van het sociologisch instituut van de Academie van Wetenschappen blijkt dat het aantal Russen dat verandering wil of alles juist bij het oude wil laten zich bijna in evenwicht houdt: 44 procent verlangt naar hervormingen in zowel economie als politiek, terwijl 56 procent van de Russen stabiliteit boven alles wil laten gaan.

Aan de vooravond van de G20, als Trump en Poetin elkaar voor het eerst zullen ontmoeten, heeft de grootste Russische oliemaatschappij Rosneft aanbiedingen gedaan aan het Amerikaanse ExxonMobil voor participatie in grote projecten. Tegelijkertijd proberen in Washington lobbyisten van Amerikaanse energiebedrijven bij het Congres een wet tegen te houden, die de Amerikaanse sancties tegen Rusland uitbreidt en versterkt.