De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van het opleggen van nieuwe sancties aan Rusland. Maandag werd een reeks nieuwe sancties verwacht, maar in plaats daarvan maakte de regering van Trump alleen een lijst van Russische regeringsfunctionarissen en oligarchen openbaar die eventueel in aanmerking komen voor strafmaatregelen.

Rusland saneert het aantal staatsfondsen waarin het zijn overtollige inkomsten uit de export van olie, gas en andere grondstoffen spaart. De Russische regering heeft besloten nog maar één sovereign wealth fund in stand te houden. Per 1 februari wordt het Reservefonds geliquideerd en samengevoegd met het Nationale Welvaartsfonds.

De sociale kwestie wordt weer belangrijker in Rusland. Sinds het einde van het ‘reëel bestaande socialisme’ zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk in Rusland bijna onafgebroken toegenomen. Volgens het World Inequality Report 2018 is het aandeel in de economische groei van de armste helft van de bevolking na 1989 met 15 procent gedaald. De groep met de tien procent rijkste Russen zag zijn aandeel juist stijgen met 99 procent.

In de Paradise Papers, die eerder deze week naar buiten kwamen, figureert een flink aantal puissant rijke Russen. Via het juridisch adviesbureau Appleby registreren ze firma’s op Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en het eiland Man. De constructies zijn bedoeld om belasting te ontwijken of te ontduiken.

Het gemiddelde inkomen van alle Russen blijft dalen, ondanks tekenen van economisch herstel. Volgens de halfjaarcijfers van het federaal bureau voor statistiek Rosstat zijn de reële inkomens tussen 1 januari en 1 juli 2017 gedaald met 1,4 procent. Dezelfde trend doet zich voor onder de werkende Russen. Het doorsnee inkomen uit betaalde arbeid is het eerste halfjaar van 2017 gekrompen met 3 procent.