Voor zijn staatsbezoek aan Wenen in juni gaf president Vladimir Poetin in Moskou een interview aan de Oostenrijkse televisie. Anchorman Armin Wolf, die vooraf wel de thema’s aan het Kremlin had moeten voorleggen maar niet de vragen, kweet zich van zijn journalistieke taak. Wolfs volhardende vraagstelling irriteerde Poetin zicht- en hoorbaar.

Zie hier het transcript van het vraaggesprek.

Televisiepresentator Ksenia Sobtsjak stelt zich kandidaat voor het presidentschap in Rusland. Sobtsjak wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van 18 maart 2018 als kandidaat van buiten het politieke establishment. Critici, zoals corruptiebestrijder Aleksej Navalny, verwijten haar dat ze het ‘politiek technologische’ spel van het Kremlin meespeelt en zo bijdraagt aan een hogere opkomst bij de verkiezingen dan nu wordt voorzien. De opkomst wordt in maart 2018 vermoedelijk een serieuzere politieke kwestie dan de vraag of president Vladimir Poetin voor een vierde termijn wordt herkozen. Navalny zelf wordt deelname aan de verkiezingen onmogelijk gemaakt.

Het Kremlin gaat van oktober 2017 tot februari 2018 een kader-concours voor nieuwe leiders van het land organiseren. Dat meldde de sous-chef van de presidentiële administratie Sergej Kirijenko, aldus persbureau RBK. Doel van de wedstrijd is 'de meest veelbelovende mensen met leiderscapaciteiten te vinden, op te leiden en te ondersteunen'.

Op zaterdag 7 oktober, Poetins verjaardag, wil corruptiebestrijder Aleksej Navalny opnieuw in het hele land demonstraties organiseren, dit keer met de eis dat alternatieve kandidaten zoals hijzelf aan de presidentsverkiezingen deel mogen nemen. In 80 steden zouden bijenkomsten worden gepland. Uit voorzorg heeft de politie Navalny zelf deze week weer laten oppakken. Hij kreeg 20 dagen cel voor het organiseren van illegale protestbijeenkomsten. Ook zijn campagneleider Leonid Volkov is opgepakt. Voor de meeste rallies is geen toestemming verleend.

Oppositieleider Aleksej Navalny is begonnen aan een verkiezingstournee door Rusland. In Moermansk, Jekaterinburg en Omsk kwamen vele duizenden mensen op de meetings af. De komende dagen gaat hij naar de Siberische steden Novosibirsk, Vladivostok en Chabarovsk.