Televisiepresentator Ksenia Sobtsjak stelt zich kandidaat voor het presidentschap in Rusland. Sobtsjak wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van 18 maart 2018 als kandidaat van buiten het politieke establishment. Critici, zoals corruptiebestrijder Aleksej Navalny, verwijten haar dat ze het ‘politiek technologische’ spel van het Kremlin meespeelt en zo bijdraagt aan een hogere opkomst bij de verkiezingen dan nu wordt voorzien. De opkomst wordt in maart 2018 vermoedelijk een serieuzere politieke kwestie dan de vraag of president Vladimir Poetin voor een vierde termijn wordt herkozen. Navalny zelf wordt deelname aan de verkiezingen onmogelijk gemaakt.

Het Kremlin gaat van oktober 2017 tot februari 2018 een kader-concours voor nieuwe leiders van het land organiseren. Dat meldde de sous-chef van de presidentiële administratie Sergej Kirijenko, aldus persbureau RBK. Doel van de wedstrijd is 'de meest veelbelovende mensen met leiderscapaciteiten te vinden, op te leiden en te ondersteunen'.

Op zaterdag 7 oktober, Poetins verjaardag, wil corruptiebestrijder Aleksej Navalny opnieuw in het hele land demonstraties organiseren, dit keer met de eis dat alternatieve kandidaten zoals hijzelf aan de presidentsverkiezingen deel mogen nemen. In 80 steden zouden bijenkomsten worden gepland. Uit voorzorg heeft de politie Navalny zelf deze week weer laten oppakken. Hij kreeg 20 dagen cel voor het organiseren van illegale protestbijeenkomsten. Ook zijn campagneleider Leonid Volkov is opgepakt. Voor de meeste rallies is geen toestemming verleend.

Oppositieleider Aleksej Navalny is begonnen aan een verkiezingstournee door Rusland. In Moermansk, Jekaterinburg en Omsk kwamen vele duizenden mensen op de meetings af. De komende dagen gaat hij naar de Siberische steden Novosibirsk, Vladivostok en Chabarovsk.

Daags na de lokale en regionale verkiezingen van 10 september kraait de oppositie in Moskou voorzichtig victorie. Kandidaten van de oude politieke partij Jabloko en van de nieuwe gelegenheidscoalitie Verenigde Democraten, die voormalig parlementariër Dmitri Goedkov had gesmeed, wisten in 10 van de 146 deelraden van de hoofdstad de meerderheid aan zetels in de wacht te slepen.