Parlement vraagt zich af hoe Russische jeugd te bereiken

In de Russische Doema is een speciale hoorzitting gehouden om te praten over jeugdbeleid. Sinds de anti-corruptieprotesten van 26 maart zijn alle ogen op de Russische jeugd gericht. Ondanks dat het aandeel jongeren in de protestactie achteraf wel meeviel, lijken de Russische autoriteiten zich grote zorgen te maken over het gebrek aan contact met de jongste generatie, bij wie de buitenwereld bijna uitsluitend via de sociale media en internet binnenkomt.

Het parlement wilde meer weten over de invloed van videobloggers op de jeugd. Door zijn vlog wist oppositie-activist Aleksei Navalny immers jongeren, onder wie veel scholieren, te mobiliseren. De 19-jarige Sasja Spielberg (Alexandra Balkovskaja) was uitgenodigd om Doema-leden te vertellen hoe ze de jeugd kunnen bereiken. Zelf heeft ze zo’n 10 miljoen volgers.

Sasja Spieberg screen still uit vlog Vlog van Sasja Spielberg, YouTube 2014

Ze riep de parlementariërs op om YouTube-filmpjes te maken en posts op Facebook en andere netwerken te zetten. ‘Wees transparant en niet bang om persoonlijke zaken zoals hobby’s en familie te tonen.’

Spielberg liet zich ook nog uit over Roeslan Sokolovski die 3,5 jaar voorwaardelijke celstraf kreeg voor een YouTube-filmpje waarin hij Pokémon Go speelt in een kathedraal. ‘Sokolovski is een idioot. En idioten moeten worden behandeld of beboet. Het is wreed en niet pragmatisch om mensen zoals hij te berechten. En het draagt niet bij aan het vertrouwen in de overheid, onder jongeren.'

Experimenten

De overheid lijkt al te experimenteren met het inzetten van populaire vloggers en musici. Zo ontstond onlangs het vermoeden dat het Kremlin achter een videoclip van popster Alisa Vox zit, in het liedje levert ze kritiek op protesterende scholieren. 

Blogger Oleg Kozirev benadrukt in de Nezavisimaja Gazeta dat invloedrijke opiniemakers hun reputatie en vlog niet op het spel zullen zetten, ook niet tegen een flinke som geld, om een boodschap van de autoriteiten uit te dragen. Behalve dat ze riskeren hun abonnees te verliezen, zullen ook adverteerders misschien minder gecharmeerd zijn en zich terugtrekken.

Voor de hoorzitting over het jeugdbeleid was ook de directeur van het opiniebureau VTsIOM Valeri Fjodorov uitgenodigd. Volgens Fjodorov valt het met de opstandigheid van de jeugd wel mee:

‘Het is verkeerd om op grond van tamtam in de sociale media en een paar protesten te concluderen dat er een aanzienlijke groep jongeren is opgestaan, die hier en nu veranderingen eisen. Dat is niet zo.’ De meeste jonge Russen willen ‘orde en stabiliteit’, zegt Fjodorov.

Toch ontkent hij niet dat het bij jongeren onder de 20 ‘knettert’.  Dat komt volgens hem vooral doordat jongeren op deze leeftijd maximaal hechten aan immateriële waarden. De Russische jeugd wil in het bestaande sociale systeem een leven opbouwen, ‘maar voelt tamelijk scherp dat het systeem niet rechtvaardig en eerlijk genoeg is en te weinig respect  toont’. 

Protest of extremisme?

Onderwijsminister Olga Vasiljeva denkt dat een protesthouding bij de jeugd hoort. Maar jongeren moeten extremisme leren herkennen en afwijzen: ‘We moeten ze nog één ding leren, hoe ze extremistische theorieën afwijzen. Niemand, behalve wij, zal dat doen. Ze moeten asociaal gedrag leren verwerpen.’

Een dag na de hoorzitting zei de voorzitter van de Federatieraad (de senaat) Valentina Matvijenko, dat ze een demonstratieverbod voor minderjarigen wil. De snelle organisatiegraad van moderne communicatiemiddelen baart haar zorgen: ‘Via internet en sociale netwerken raken minderjarigen betrokken bij illegale massaprotesten, dat vind ik onacceptabel.’ De kinderen komen volgens haar in gevaar en dat is moreel onaanvaardbaar.

Ex-parlementslid Dmitri Goedkov vraagt zich in zijn blog af of dit idee een nieuwe golf van repressie inluidt. Al is het maar een plan ‘voor je het weet valt het bij de wetgevers in goede aarde (…) Was er al een avondklok voor jongelui? Een wetsaanpassing is zo geschreven.’

Zie ook commentaar van Andrei Kolesnikov: "We went skiing": How the Kremlin lost the ability to speak normally

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.