Defensie wil verbod op selfies voor beroepssoldaten

Het Russische ministerie van Defensie wil de toegang tot sociale media voor beroepssoldaten beperken. Te vaak onthullen zij via hun mobiele telefoons of posts op Facebook of de Russische variant VKontakte details over hun missies in het buitenland. Westerse onderzoekssites als Bellingcat traceerden via selfies op sociale media de aanwezigheid van Russische soldaten in, bijvoorbeeld, de Oekraïense Donbas en Syrië.

Ook het onderzoek naar de oorsprong van de Boek-raket die op 17 juli 2014 de MH17 uit de lucht schoot, leunde zwaar op foto's die door Russische soldaten op sociale media waren geplaatst. Bellingcat onthulde ook dat 40 Russische soldaten uit Pskov in de Donbas waren gesneuveld. De deelname van Russen aan de oorlog in de Donbas is door de Russische overheid altijd ontkend.

Volgens persbureau RBK heeft het ministerie een aanvulling in voorbereiding op de wet 'Over de status van militairen', die contractsoldaten verbiedt op het net informatie te delen die betrekking heeft op hun functie, hun werk en hun preciese locatie. Volgens het ministerie kunnen terroristen en extremisten misbruik maken van die gegevens om de situatie in de wereld te destabiliseren. Voor werknemers van de geheime dienst FSB is een dergelijke beperking al van kracht. De wet geldt niet voor dienstplichtigen, maar die dienen hun mobiele telefoons af te staan wanneer zij op (buitenlandse) missie zijn, aldus RBK.

De bestaande wet 'Over de status van militairen' verplicht soldaten nu al om 'staatsgeheimen' te bewaren. Maar die wet is geschreven in een tijd dat sociale media nog geen rol speelden, aldus een medewerker van het ministerie tegen het persbureau. 'Met de massale verspreiding van internet heeft de praktijk de theorie ingehaald en komt die niet meer overeen met de wet. Mensen gingen selfies maken en foto's met geotags plaatsen. Zo overtraden zij indirect het publikatieverbod van de wet. Deze correcties moeten de status-quo in ere herstellen.'

In juni werd al een wet aangenomen die mensen die op contractbasis tot het leger willen toetreden, inclusief buitenlandse huurlingen, verplicht openheid van zaken te geven over hun gedrag op de sociale media van de afgelopen drie jaar. Het Russische leger neemt als buitenlandse huurlingen burgers aan uit landen die lid zijn van de Organisatie voor collectieve veiligheid (ODKB), te weten Armenië, Belarus, Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië.

President Poetin ondertekende op 8 oktober een decreet dat buitenlandse huurlingen toestemming geeft voor Rusland aan buitenlandse missies deel te nemen.



 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.