De universitaire wereld maakt zich zorgen over de druk die de regering, onder het mom van kwaliteitseisen, uitoefent op het particuliere onafhankelijke hoger onderwijs in Rusland. Op 21 juni trok de Russische onderwijsinspectie Rosobrnadzor de licentie in van de Moskouse School voor Sociale en Economische Wetenschappen, beter bekend als Sjaninka.

De Russische toneelregisseur Kirill Serebrennikov, sinds afgelopen zomer in Moskou onder huisarrest, mocht geen afscheid nemen van zijn stervende moeder in Rostov aan de Don. Vrienden reageerden ontzet. Journalist Misja Kozyrev van Rain-tv: 'Ik zit met de tranen in mijn ogen en opeengeklemde kaken en probeer geen verwensingen te sturen aan het adres van die staatsschoften'. Oppositiepoliticus Dmitri Goedkov: 'Hier valt niets aan toe te voegen, met medeleven valt hier niets te verhelpen. Menseneters.'

De Russische geheime dienst FSB heeft een speciale afdeling die theaters en musea screent op uitingen die strijdig zijn met de grondwettelijke orde of aanzetten tot terrorisme. Deze zogenaamde 'tweede afdeling' buigt zich nu ook over de zaak tegen toneelregisseur Kirill Serebrennikov van het gerenommeerde theater Gogol-tsentr, die huisarrest heeft vanwege de verdenking van 'grootschalige fraude' met staatssubsidies. Dat meldt persbureau RBK. De afdeling werkt nauw samen met het ministerie van Cultuur.

In Moskou zijn op 25 mei huiszoekingen gehouden bij het gerenommeerde avantgardetheater Gogol Tsentr en zijn artistiek leider Kirill Serebrennikov op verdenking van verduistering van subsidiegeld. 17 medewerkers van het theater zijn verhoord en de voormalige directeur en de boekhouder zijn aangehouden. De boekhouder wordt inmiddels verdacht van verduistering van 1,2 miljoen roebel (18.000 euro).

Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj is uit het Russische PEN-centrum gestapt omdat de organisatie, die opkomt voor vervolgde schrijvers, de journalist en schrijver Sergej Parchomenko heeft geroyeerd. Ook de dichter Lev Rubinstein, bestsellerauteur Boris Akoenin en schrijver Aleksandr Ilitsjevski braken om die reden met het PEN-centrum. Meer dan 30 leden hebben het bestuur gevraagd om op de beslissing terug te komen.