Slechts 14 procent van de Russen staat achter de sloop en verwijdering van standbeelden en monumenten ter ere van Vladimir Lenin. Dat is de uitkomst van een enquête door onderzoeksbureau Levada Center. Het Lenin-standbeeld heeft een belangrijke symbolische waarde voor Russen, zeggen de sociologen die het onderzoek hebben uitgevoerd aan de vooravond van de verjaardag (22 april) van ‘s werelds bekendste revolutionair en eerste leider van de Sovjet-Unie.

Er is in Rusland een nieuwe generatie van jonge activististen opgestaan. Deze jongeren laten zich niet indoctrineren door uniforme en eenzijdige berichten van de staatstelevisie, ze kijken niet eens. Ze hebben hun eigen informatiekanaal: het internet. Ze hebben hun eigen wapens: mobiele telefoons waarmee ze pogingen tot indoctrinatie van leraren in de klas kunnen filmen. Ze hebben hun eigen podium: sociale media om videoverslagen razendsnel te verspreiden.

Aan het massale protest tegen corruptie, waaraan zondag in meer dan 80 steden in Rusland naar schatting 60 duizend mensen aan meededen, is in de Russische nieuwsuitzendingen van de staatstelevisie geen aandacht besteed. Kranten brachten echter reportages en analyses. Ze merkten op dat vooral middelbare scholieren en studenten aan de oproep van Navalny gehoor gaven.

De oproep van corruptiebestrijder Aleksej Navalny om zondag in het hele land te demonstreren tegen corruptie is massaal gevolgd. In tientallen steden is gedemonstreerd. De opkomst varieerde van enkele tientallen tot enkele duizenden mensen. De aanleiding voor de demonstratie is een film over de rijkdommen van premier Dmitri Medvedev, door Navalny op YouTube gezet en al door 15 miljoen mensen bekeken. Dmitri wordt spottend 'Dimon' genoemd en de actie ging van start onder het logo 'Dimon otvetit' (Dimon moet verantwoording afleggen). De woordspeling op Demon ontgaat niemand.

Eén op de drie Russen vindt dat vrouwen niet in de politiek thuishoren. Dat blijkt uit een enquête van opinieonderzoeksbureau Levada, dat in het kader van wereldvrouwendag (8 maart) ieder jaar onderzoek doet naar de deelname van Russische vrouwen aan de arbeidsmarkt.