Russische burgers zijn steeds minder zeker van wat ze kunnen zeggen. Ze weten niet wanneer ze een grens overschrijden die hun een hoge boete of zelfs gevangenisstraf oplevert. Dat zegt Human Rights Watch in een rapport Russia: Assault on Freedom of Expression.

Het verzet tegen de afbraak van goedkope woningen rond het centrum van Moskou, de zogeheten chroesjtsjovki, is aan het wegebben. Het stadsbestuur kan nu verder gaan met de ‘renovatie’ van de vijf verdiepingen tellende flatgebouwen, die in de jaren 50 en 60 werden gebouwd om de gewone sovjetburgers voor het eerst een eigen woning te bieden.

Slechts 14 procent van de Russen staat achter de sloop en verwijdering van standbeelden en monumenten ter ere van Vladimir Lenin. Dat is de uitkomst van een enquête door onderzoeksbureau Levada Center. Het Lenin-standbeeld heeft een belangrijke symbolische waarde voor Russen, zeggen de sociologen die het onderzoek hebben uitgevoerd aan de vooravond van de verjaardag (22 april) van ‘s werelds bekendste revolutionair en eerste leider van de Sovjet-Unie.

Er is in Rusland een nieuwe generatie van jonge activististen opgestaan. Deze jongeren laten zich niet indoctrineren door uniforme en eenzijdige berichten van de staatstelevisie, ze kijken niet eens. Ze hebben hun eigen informatiekanaal: het internet. Ze hebben hun eigen wapens: mobiele telefoons waarmee ze pogingen tot indoctrinatie van leraren in de klas kunnen filmen. Ze hebben hun eigen podium: sociale media om videoverslagen razendsnel te verspreiden.

Aan het massale protest tegen corruptie, waaraan zondag in meer dan 80 steden in Rusland naar schatting 60 duizend mensen aan meededen, is in de Russische nieuwsuitzendingen van de staatstelevisie geen aandacht besteed. Kranten brachten echter reportages en analyses. Ze merkten op dat vooral middelbare scholieren en studenten aan de oproep van Navalny gehoor gaven.