Premier Medvedev: VS-sancties ontketenen 'economische oorlog'

De Russische premier Dmitri Medvedev noemt op Facebook de nieuwe VS-sancties 'een volledige economische oorlog met Rusland'. Dat president Trump de wet heeft ondertekend is een bewijs van de 'totale krachteloosheid' van zijn regering. 'De hoop op een verbetering van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen is de bodem ingeslagen'.

De handelsbetrekkingen tussen de VS en Rusland stellen overigens nauwelijks iets voor. De VS exporteren minder dan 0,1 % van hun BNP (bruto nationaal produkt) naar Rusland en importeren uit Rusland minder dan 0,2 % van hun BNP. De handelsoorlog van Medvedev is dus vooral symbolisch.

Het Congres heeft de president definitief op zijn plaats gezet, zegt Medvedev, maar het uiteindelijke doel is impeachment. 'De kandidaat van buiten het establishment moet uit de weg worden geruimd'. Medvedev noemt de sancties, die 'decennialang van kracht zullen blijven, tenzij een wonder gebeurt', harder dan het Jackson-Vanik-amendement uit de Koude Oorlog. Het Jackson-Vanik-amendement op de Trade Act werd in 1974 aangenomen om de handel met communistische landen, die de mensenrechten en vrijheid van emigratie beperkten, aan banden te leggen. 

De reacties op Trumps ondertekening van de wet zijn in Rusland eensluidend negatief. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het een 'erg kortzichtig en zelfs gevaarlijk beleid, dat de stabiliteit bedreigt waar Moskou en Washington in het bijzonder verantwoordelijk voor zijn'. Velen, zoals het hoofd van de buitenlandcommissie van het parlement Konstantin Kosatsjov, noemen het een totale nederlaag voor president Trump, al tekende hij de wet onder protest door hem 'flawed' te noemen. 'De VS hebben geen enkele mogelijkheid voor constructieve samenwerking met Rusland overgelaten,' aldus Kosatsjov.

Igor Setsjin, CEO van Ruslands machtigste oliebedrijf Rosneft en vertrouweling van Poetin, beloofde zijn best te doen de schade voor Rusland te beperken. 'Zelfs de Amerikaanse president heeft gezegd dat de wet onjuist is. Hij heeft bezwaar, maar ondertekent toch. Wat kun je daaraan toevoegen', zei Setsjin volgens persbureau Interfax. 'Natuurlijk is het een foute wet, dat snappen ze zelf ook wel.'.

'Soms krijg ik de indruk dat de grootste sancties vooral tegen hem [Trump] zijn gericht en niet tegen ons. We zullen zien hoe dat hen bevallen gaat, die die beslissingen nemen. En wij zullen mogelijkheden zoeken om de effecten van de sancties te minimaliseren. Er zijn positieve en negatieve gevolgen. De negatieve beginnen al te werken tegen Amerikaanse partners. En over de positieve zult u snle horen - in de loop van de komende vier weken,' aldus Setsjin.

 

 

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.